marți, aprilie 30, 2024
AcasăSportSuntem foarte aproape de calificarea la Euro 2024, grație ajutorului dat de...

Suntem foarte aproape de calificarea la Euro 2024, grație ajutorului dat de o țară pe care n-o recunoaștem! Kosovo – Israel 1-0, păstrăm avansul de 5 puncte

-

Victoria naționalei de fotbal a statului Kosovo, 1-0 duminică seara contra Israelului, apropie România și Elveția de calificarea la Campionatul European de anul viitor, din Germania. Acum chiar suntem la mâna noastră, având două variante din trei (victorie sau egal) în meciul decisiv cu Israel, pe care nu-l vom disputa în deplasare, ci pe teren neutru. Paradoxul face ca o importantă mână de ajutor să ne fi fost dată de o țară balcanică pe care România nu o recunoaște!

Turul de forță al Israelului, care – din cauza războiului din Orientul Miljlociu, declanșat ca urmare a atrocităților comise de organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza – are de jucat 4 meciuri în 10 zile (12-21 noiembrie), a început prost pentru naționala condusă de selecționarul Alon Hazan: 0-1 cu Kosovo, duminică seara, la Priștina!

Acest rezultat este fantastic pentru România și Elveția, care au acum șanse mari să se califice „la braț” la turneul final ce va fi găzduit anul viitor de Germania.

Orice calcule pornesc de la clasamentul actual al Grupei I și țin cont de meciurile care au mai rămas de jucat (două pentru România, trei pentru Elveția și Israel).

- Advertisement -

Clasamentul Grupei I

Meciurile decisive

  • 15 nov.: Israel – Elveția (restanță)
  • 18 nov.: Israel – România, Elveția – Kosovo
  • 21 nov.: România – Elveția, Andorra – Israel

Primele două clasate se califică la Euro 2024. România este avantajată de program în raport cu ambele contracandidate: în această ultimă „repriză” a preliminariilor, Israel joacă 4 meciuri, Elveția – 3, iar România – 2.

Așadar, noi ne putem concentra pe cele două meciuri cu caracter decisiv, în vreme ce elvețienii și mai ales israelienii au de dus un efort mult mai mare, care predispune și la „accidente”.

- Advertisement -

Cea mai dificilă situație o are Israelul, care a pierdut chiar primul joc din seria de patru, în fața unei echipe – Kosovo – care nu mai are șanse de calificare. Mult mai greu îi va fi contra Elveției și României, care sunt direct interesate în ecuația calificării.

În plus, Israelul mai are un dezavantaj major: nu joacă niciun meci pe teren propriu, în această serie decisivă de patru. Două le dispută în deplasare (cu Kosovo și Andorra), două pe teren neutru, în Ungaria (cu Elveția și România).

Doar 5 țări din UE nu recunosc statul Kosovo. Printre ele, și România

Kosovo este o țară mică din Balcani, cu o suprafață de 10,908 km² (de 21,7 ori mai mică decât cea României, deci cam cât două județe ale țării noastre) și o populație de 1,7 milioane de locuitori (de 11 ori mai mică decât cea  României).

Kosovo este un stat parțial recunoscut internațional și teritoriu disputat, fostă republică autonomă în cadrul Iugoslaviei federale și apoi a Serbiei.

Teritoriu majoritar musulman, administrat sute de ani de Imperiul Otoman, Kosovo s-a rupt de Serbia în februarie 2008, când  și-a declarat independența față de Belgrad. Statalitatea sa a fost recunoscută de SUA și de majoritatea țărilor europene, nu însă și de România. Motivul: Guvernul de la București nu vrea să încurajeze un secesionism similar al unor zone din Transilvania cu populație majoritar maghiară (în primul rând, așa-numitul „Ținut Secuiesc”, care cuprinde județele Harghita, Covasna și o parte din Mureș).

Printre cele 97 de membre ale ONU (din totalul de 193) care au recunoscut independența Kosovo se numără SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Austria, Olanda, Belgia, Turcia, Albania, Australia, Japonia, Coreea de Sud. De asemenea, Kosovo a fost recunoscut de Taiwan, țară care nu e membră ONU (ca urmare a opoziției Chinei).

Doar 5 țări din cele 27 ale Uniunii Europene au refuzat să recunoască statul Kosovo: România, Spania, Cipru, Grecia și Slovacia. Toate au o motivație comună: descurajarea evoluțiilor secesioniste ale unor regiuni complicate din punct de vedere etnic.

Evident, Serbia nu recunoaște secesiunea Kosovo, pe care o consideră de jure, în continuare, ca fiind Provincia Autonomă Kosovo și Metohia, administrată de ONU în cadrul suveranității statului sârb.

Cele două mari grupuri etnice din Kosovo, albanezii și sârbii, au manifestat ostilitate reciprocă de-a lungul istoriei. La fel se întâmplă și în prezent, fiecare grup susținând că regiunea îi aparține.

Membră a CIO, FIFA și UEFA

Capitala Kosovo este Priștina – cel mai mare oraș din țară, cu o populație de 200.000 de locuitori.

Kosovo nu are ieșire la mare. Se învecinează cu Serbia (la nord și est), Muntenegru (la nord-vest), Macedonia de Nord (la sud) și Albania (la vest). Primele trei sunt foste republici în cadrul Federației Iugoslave, așa cum au mai fost Croația, Slovenia și Bosnia-Herțegovina – toate, state independente în prezent.

Deși nu este membră a ONU, Kosovo este, totuși, membră a mai multor organizații internaționale, printre care Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Comisia de la Veneția, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Uniunea Internațională a Transportatorilor Rutieri și Consiliul Regional de Cooperare.

Kosovo a obținut statut de membru cu drepturi depline în mai multe organizații sportive majore la nivel internațional, printre care Comitetul Internațional Olimpic (CIO), FIFA și UEFA.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Opriți grupa! Fotografiați clasamentul! Anulați ultimele două etape: suntem pe primul loc!

ANALIZĂ. Edi Iordănescu a scos maximum posibil cu o echipă modestă: 2-2 în Elveția, 1-1 cu Israel, 2-0 cu Kosovo. Adversarii au fotbaliști mai buni

Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

Marele Mircea Lucescu se retrage din fotbal la 78 de ani: „S-a terminat!”. El a demisionat de la Dinamo Kiev după ce a fost învins de fosta sa echipă, Șahtior Donețk

Surprinzătoarele piedici pe care finul Pandele i le pune nașului Becali la fotbal: FCSB – FC Voluntari 0-0, după decisivul 2-2 de anul trecut. De fiecare dată, beneficiară e CFR Cluj

Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

Lui Becali nu-i poate lua nimeni locul 2! Blestemul FCSB: în ultimii 8 ani a încheiat de 7 ori pe poziția secundă și o dată pe 5. N-a mai câștigat titlul din 2015, când era în pușcărie

A 4-a finală consecutivă de Liga Campionilor cu un singur gol: Manchester City – Inter Milano 1-0! Italienii au pierdut toate cele trei finale din acest an

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

* Mouratoglou își recunoaște vina în „cazul Halep”: „Mă simt responsabil. Noi i-am dat colagenul”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -