Potrivit unui comunicat emis de Institutul de Cercetări Științifice de Medicină de Urgență „N.V. Sklifosovski” din Moscova, savanții ruși dezvoltă o metodă pentru utilizarea heliului în tratarea bolnavilor infectați cu noul coronavirus. În prezent, peste 58.000 de ruși au Covid-19.
În comunicatul dat de cercetătorii ruși de la Institutul „N.V. Sklifosovski” se arată:
- „Eficiența heliului în tratamentul bolilor pulmonare acute se explică prin proprietatea specială a acestui gaz. Heliul normalizează compoziția gazelor din sânge și restabilește echilibrul acido-bazic. Potrivit experților, heliul poate preveni «înfometarea cu oxigen» și, prin urmare, poate contribui la prevenirea timpurie a complicațiilor legate de coronavirus.”
- „Tehnologia este experimentală. Terapia va fi realizată folosind un aparat special, al cărui principiu este următorul: pacientul respiră oxid de heliu încălzit la 92 de grade Celsius timp de 15 minute. În același timp, difuzarea oxigenului prin membrana alveolară se îmbunătățește datorită creșterii fluxului de sânge în plămâni, rezistența căilor respiratorii scade, mușchii netezi se relaxează. La această temperatură este posibilă o scădere a activității virusului, dar pacientul nu va simți disconfort de la temperatura ridicată: procedura poate fi comparată cu vizitarea unei saune. În plus, heliul îmbunătățește circulația sângelui și microcirculația în diferite țesuturi ale corpului, ceea ce este extrem de important, deoarece încălcarea microcirculației este una dintre principalele cauze de deces din coronavirus”.
„Tomografia computerizată face posibilă identificarea primelor manifestări de pneumonie la pacienții cu suspiciune de coronavirus”
Aparatul intern pentru terapia cu heliu este testat în prezent la Institutul de Cercetări Științifice de Medicină de Urgență „N.V. Sklifosovski”. Dezvoltarea a trezit deja un mare interes în 10 țări, printre care se numără SUA și Franța.
Grupul de lucru a inclus angajați ai Institutului „N.V. Sklifosovski”, dar și de la Universitatea Națională de Medicină din Rusia „N.I. Pirogov”, de la Institutul de Fizică Biochimică și de la cel al Academiei Ruse de Științe.
„De asemenea, savanții ruși de la Institutul «Sklifosovski» au participat anterior la testarea tratamentului pacienților cu coronavirus folosind transfuzia plasmatică a donatorilor Covid-19 deja bolnavi. Un donator poate fi o persoană între 18 și 55 de ani care a avut o infecție cu coronavirus și care nu are boli cronice. Donatorul trebuie să aibă teste negative pentru HIV, hepatită B și C”, se mai arată în comunicat.
Directorul Institutului de Cercetare pentru Medicină de Urgență „N.V. Sklifosovski”, Serghei Petrikov, este membru al Comitetului Clinic pentru controlul infecției cu coronavirus. Comitetul a fost creat pe 8 aprilie și i-a inclus pe principalii specialiști independenți din cadrul Departamentului Sănătății și medicii șefi ai spitalelor desemnate să găzduiască pacienții cu infecție cu coronavirus și pneumonie.
„Pe baza experienței mondiale și a opiniei experților noștri de frunte din Comitetul Clinic pentru Covid-19, centrele de ambulatoriu au fost incluse în lucrările privind diagnosticul bolilor. Tomografia computerizată face posibilă identificarea primelor manifestări de pneumonie la pacienții cu suspiciune de coronavirus și prescrierea tratamentului în timp util, înainte de a primi rezultatele testului. Acum există 47 de astfel de centre”, au concluzionat specialiștii ruși.
Mai stii ca nu gasesc ei inaintea altora un tratament pentru cei bolnavi de covid, oricum, ma bucur ca nu prea mai sustin China. Intre chinezi si rusi, aproape n-ai stii care sa zici ca sunt mai rai, personal inclin spre chinezi. Totusi, rusii n-au facut o asemenea magarie lumii, ca cea coapta de chinezi, sa imbolnavesti o planeta.