Ocupanții ruși jefuiesc grânele aflate în silozurile din regiunea Melitopol, aflată în sudul Ucrainei, scrie CNN, citând fermierii locali. Această zonă este una dintre cele mai fertile și întinse din lume, furnizând o cantitate colosală de cereale – atât de mare, încât blocajul produs de război va destabiliza piața mondială în anul 2022.
Furturile comise de unitățile militare rusești nu s-au rezumat la utilaje agricole, ci s-au extins și la grânele ținute în silozuri. O sursă a declarat pentru CNN că „ocupanții le propun fermierilor locali să împartă profiturile între 50% și 50%”.
Dar fermierii care încearcă să lucreze în zonele ocupate de trupele rusești nu își pot muta produsele. „Nici măcar un singur siloz nu funcționează. Niciunul dintre porturi nu funcționează. Nu veți putea duce nicăieri aceste cereale din teritoriul ocupat”, sunt avertizați proprietarii ucraineni. Așa că rușii iau pur și simplu cerealele, a declarat sursa: „Îl fură, îl duc în Crimeea și atât”.
Săptămâna trecută, primarul din Melitopol a postat o înregistrare video care arată un convoi de camioane care pleacă din Melitopol, presupus a fi încărcat cu cereale. Ulterior, primarul a declarat pentru CNN: „Avem dovezi clare că au descărcat cereale din silozul orașului Melitopol. Au jefuit silozul împreună cu ferme private”.
În interiorul armatei ruse sunt bande mafiote care jefuiesc la concurență localnicii: „Unii vin dimineața, alții vin seara”
În interiorul armatei ruse sunt mai multe bande mafiote care acționează separat și sunt chiar rivale în jefuirea Ucrainei. „Unii vin dimineața, alții vin seara”, relatează un localnic păgubit.
S-au furat utilaje agricole ultraperformante, pe care rușii le-au vândut fie altor fermieri din zonă, fie le-au cărat în propria țară. Proprietarii le-au urmărit prin GPS și le-au dezactivat de la distanță. Valoarea utilajelor furate de la reprezentanța John Deere din Melitopol este de 5 milioane de dolari.
Faptul că operațiunea este una organizată și desfășurată cu acordul și sub comanda înalților ofițeri ruși din comandament este confirmat de transportarea obiectelor furate cu camioanele armatei ruse. Astfel de convoaie de zeci de mașini grele, care parcurg uneori sute și chiar peste o mie de kilometri pentru a duce prada la adăpost, nu s-ar putea face fără aprobare „de sus”. E vorba de echipamente care sunt scoase din circuitul logistic al armatei, de carburant consumat, de șoferi indisponibilizați zile în șir etc. Toate aceste resurse nu pot să dispară pur și simplu și să nu mai știe nimeni de ele, mai ales când, la câteva zeci de kilometri distanță, soldații ruși suferă pe front din cauza lipsei de alimente, muniție și echipamente.
Eu le propun rușilor altceva: să le tragem câteva șuturi în cururile alea de neandertalieni de să-i trimitem în Siberia aia în care au nenorocit popoare întregi!