Rușii au trimis în Kazahstan trupe de represiune care luptaseră în Donbass și ocupaseră Crimeea. Cronologia revoluției eșuate, ziua a 2-a

0
4367
Vin rușii!

Au fost raportați zeci de oameni morți în timpul unei încercări de a ataca Departamentul de Poliție din Almaty (fosta capitală, cel mai mare oraș din Kazahstan), precum și birourile și departamentele districtuale. Unitățile militare rusești dislocate în aceste zile în Kazahstan fac parte din trupele de elită: au luat parte la războiul din Donbass și la ocuparea Crimeei.

Nici ziua de joi, 6 ianuarie, a revoluției din Kazahstan n-a fost lipsită de evenimente majore. S-au înregistrat decese în rândul forțelor de ordine, au fost doborâte statui închinate fostului dictator Nursultan Nazarbaev (81 de ani), care a domnit 28 de ani și s-a retras în martie 2019. Băncile și-au închis agențiile, iar muncitorii s-au alăturat protestatarilor, refuzând să mai muncească până nu se vor reduce tarifele la utilități.

În capitala Nur-Sultan (fostă Astana), botezată în 2019 după numele lui Nazarbaev, populația s-a înghesuit la bancomate pentru a retrage numerar.

În Almaty, fosta capitală a Kazahstanului, erau cozi imense la pâine și combustibil. Localnicii și-au alimentat mașinile și au părăsit orașul spre zone mai liniștite.

Ziaristii.com continuă să vă prezinte cronologia evenimentelor sângeroase din Kazahstan, din data de 6 ianuarie (până în jurul orei 18.00), așa cum a informat site-ul independent de știri din Ucraina, Obozrevatel.com.

Cronologia zilei de joi, 6 ianuarie. Protestatarii au cerut oprirea vaccinării!

Ora 1.00. Protestatarii au dat foc Primăriei și Parchetului din fosta capitală Almaty, au doborât un monument al lui Nazarbaev și au capturat aeroportul. Unii politicieni au părăsit țara în grabă. Potrivit Ministerului de Interne local, în timpul protestelor, 8 oficiali de securitate au fost uciși și 317 răniți.

Ora 2.00. Muncitorii se alătură protestelor, fabricile opresc producția. Protestatarii au înaintat noi cereri: reducerea tarifelor la utilități, emiterea de bonuri anuale gratuite pentru oameni, oprirea vaccinării (!).

Ora 6.00. Un număr mare de echipamente militare a fost înregistrat la intrarea în Almaty. Oamenii au postat imagini pe rețelele de socializare.

Ora 6.20. A început schimbul de focuri în Piața Republicii din Almaty. După cum a raportat Sputnik Kazahstan, în centrul pieței se aflau „aproximativ 200 de instigatori înarmați ai revoltelor”. Soldații în vehicule blindate de transport de trupe au înconjurat protestatarii.

Ora 7.00. Toate organizațiile financiare din Kazahstan (bănci, brokeri, organizații de microfinanțare și altele) și-au suspendat temporar activitățile, transmite Tengrinews.kz, canalul Telegram. Banca Națională a subliniat că au fost luate în considerare operațiunea antiteroristă de la Almaty și problemele temporare cu internetul.

Ora 7.30. Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, care este și președintele în exercițiu al OSCE, a cerut încetarea violențelor în Kazahstan. Această declarație a apărut pe site-ul oficial al organizației. Rau a pledat pentru restabilirea pașnică a ordinii și a legii, dar și pentru asigurarea libertăților civile.

Locuitorilor din Almaty li s-a trimis un nou SMS despre o operațiune antiteroristă în oraș, dar cu somații de a rămâne acasă

Ora 7.40. Șeful Comitetului Dumei de Stat al Federației Ruse din CSI, Leonid Kalașnikov, a spus că forțele CSTO din Kazahstan nu vor restabili ordinea, că rolul lor este de a păzi infrastructura militară și alte facilități. „Oficialii locali de securitate vor face față bandelor”, a spus el.

Ora 8.00. Președintele Kassim-Jomart Tokaev l-a demis pe șeful Agenției pentru Planificare Strategică și Reforme, Kairat Kelimbetov. În schimb, l-a numit pe Aset Irgaliev, în vârstă de 35 de ani, care a condus anterior Ministerul Economiei Naționale.

Ora 9.00. Dimineața, locuitorilor din Almaty li s-a trimis un alt SMS despre o operațiune antiteroristă în oraș, dar cu cereri de a rămâne acasă, transmite canalul Telegram Baza. Între timp, în orașul Taldykorgan, oamenii au incendiat Primăria. În Taraz, biroul partidului Nur Otan și clădirea akimat-ului regional erau în flăcări. Peste 1.000 de protestatari au ajuns în piața centrală, iar poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia.

Ora 9.20. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, a publicat textul unei declarații privind trimiterea unei misiuni de menținere a păcii în Kazahstan, „pentru o perioadă limitată de timp, pentru a stabiliza și normaliza situația”. Canalele Telegram din Rusia notează că unitățile militare ale Forțelor Aeropurtate au fost incluse în componența lor din Federația Rusă.

Ora 9.30. Ministerul chinez de Externe a declarat că ceea ce se întâmplă în Kazahstan este o chestiune internă a țării. Partidul Comunist Chinez speră la o stabilizare cât mai rapidă a situației de acolo.

Guvernul kazah a reintrodus plafonul de preț pentru benzină, motorină și GPL, pentru 180 de zile

Ora 9.40. S-au raportat zeci de oameni uciși în timpul unei încercări de a ataca Departamentul de Poliție din Almaty, precum și birourile și departamentele districtuale.

Ora 9.50. În Kazahstan, în timpul protestelor în masă care au zguduit țara, peste 1.000 de oameni au fost răniți. Acest lucru este raportat de Khabar 24 cu referire la datele Ministerului local al Sănătății. În urma revoltelor, au fost internate în spitale 400 de persoane, dintre care 62 la terapie intensivă.

Ora 10.00. În capitala Kazahstanului, localnicii au început să retragă masiv bani în numerar. Joi, o singură bancă opera în orașul Nur-Sultan. În plus, din cauza lipsei internetului, în magazine nu există plată fără numerar.

Ora 10.15. Federația Rusă a început transferul contingentului militar în Kazahstan. În special, așa-numitele forțe colective de menținere a păcii ale OTSC au trecut granița în țara central-asiatică.

Ora 10.20. Protestatarii din Almaty au început să se adune în alte părți ale orașului, în special la spitale, și nu doar în piața principală. Oamenii au strâns scuturile confiscate de la polițiști.

Ora 10.30. Aeroporturile din Almaty, Aktobe și Aktau nu și-au reluat activitatea din cauza protestelor. În același timp, situația din țară și transferul trupelor rusești au avut un impact asupra cursului rublei, scrie „Militarist”.

Ora 11.00. Guvernul kazah anunță că a reintrodus plafonul de preț pentru benzină, motorină și GPL pentru 180 de zile.

Kazahstanul a introdus o interdicție temporară a exportului de vite, cartofi și morcovi, pentru a stabiliza prețurile la produsele alimentare

Ora 11.10. Armata Armeniei și-a trimis un contingent în Kazahstan, ca parte a forțelor de menținere a păcii CSTO. Potrivit „Sputnik Armenia”, cei aproximativ 70 de militari vor trebui să asigure protecția obiectivelor de importanță strategică, pe fondul protestelor în masă.

Ora 11.20. În timpul revoltelor din Almaty, birourile a 5 canale TV au fost distruse, relatează presa locală.

Ora 11.30. În Aktau, piața centrală a fost din nou plină de protestatari. Oamenii au dat ultimatumuri guvernului actual. După cum scrie Readovka, forțele de securitate nu sunt vizibile. Iar din vestul țării, unde au început protestele, există rapoarte că „protestatarii dețin controlul asupra tuturor aeroporturilor și drumurilor către regiune”.

Ora 11.40. Kazahstanul a introdus o interdicție temporară a exportului de vite și rumegătoare mici, cartofi și morcovi, pentru a stabiliza prețurile la produsele alimentare importante din punct de vedere social. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al guvernului republicii.

Ora 12.00. Companiile aeriene internaționale au început să anuleze zborurile către Almaty. Printre acestea se numără Flydubai, Air Arabia și Jazeera Airways. Aeroflot-ul rusesc, transportatorul belarus Belavia și o serie de alte companii aeriene din țările post-sovietice au anulat și ele zborurile către oraș.

Ora 12.30. În Aktau, oraș din vestul Kazahstanului, s-a anunțat încheierea revoltelor. Protestatarii au spus că autoritățile le-au îndeplinit cererile și că trebuie să se disperseze, potrivit canalului Telegram NEXTA Live. Cu toate acestea, unii oameni au continuat să rămână în piață și nu s-au grăbit să se împrăștie.

Pasagerii care trebuia să zboare de la Almaty la Moscova au stat toată noaptea în avion, pe aeroport, din cauza capturării turnului de control

Ora 13.00. Kazahstanul a suspendat intrarea cetățenilor străini în țară, din cauza stării de urgență. Între timp, internetul a fost restabilit în capitala Nur-Sultan, relatează RIA Novosti.

Ora 13.20. Haosul domnește pe străzile din Almaty după câteva zile de neliniște. Localnicii spun că fosta capitală a Kazahstanului arată mai mult ca un oraș din filmele de groază.

Ora 13.25. Operațiunea trupelor de menținere a păcii CSTO în Kazahstan ar putea dura o lună, a declarat Iuri Șvitkin, vicepreședintele comitetului de apărare al Dumei de Stat din Federația Rusă.

Ora 13.30. Ministerul rus de Externe a numit situația din Kazahstan o încercare de a submina securitatea și integritatea statului din exterior, „folosind formațiuni armate antrenate și organizate”.

Ora 13.35. Nu sunt revolte în Uralsk. Piața centrală era înconjurată de sârmă ghimpată, iar polițiștii erau de serviciu în jurul perimetrului.

Ora 13.45. Pasagerii care trebuia să zboare de la Almaty la Moscova au stat toată noaptea în avion, pe aeroport, din cauza capturării turnului de control. În dimineața zilei de 6 ianuarie au fost duși la hoteluri și în case.

La un spital orășenesc din Almaty sunt oameni înarmați cu mitraliere. Nu lasă pe nimeni să intre sau să iasă, nici măcar ambulanțele

Ora 13.50. Șase camioane militare cu corturi, însoțite de poliție, au circulat pe una dintre străzile din Almaty.

Ora 13.55. În aproape tot Kazahstanul, cu excepția Almaty, internetul prin cablu a fost repornit.

Ora 14.00. În Almaty sunt cozi nu numai pentru pâine, ci și pentru combustibil. Locuitorii încearcă să-și alimenteze mașinile pentru a părăsi orașul.

Ora 14.05. La al 7-lea spital orășenesc din Almaty, care se află în zona Kalkaman, sunt oameni înarmați cu mitraliere. Nu lasă pe nimeni să intre sau să iasă, inclusiv ambulanțele.

Ora 14.10. În Almaty, poliția a înaintat pentru a „curăța” străzile. Până la această oră, aproximativ 2.000 de oameni erau reținuți în oraș.

Ora 14.20. Corespondentul site-ului RBC relatează că este dificil să intri în Almaty. Orașul are cozi uriașe la benzinării și la bancomate.

Ora 14.30. În supermarketurile din capitala Kazahstanului oamenii primesc gratuit resturi de mâncare.

Ora 14.40. Au fost înființate puncte de control la reședința președintelui Kazahstanului, transmite Sputnik Kazahstan.

Ora 14.50. În Almaty au început împușcături grele, se aud explozii, relatează TASS.

Ora 15.00. Forțele de securitate loiale președintelui avertizează prin difuzoare că vor deschide focul asupra protestatarilor dacă nu părăsesc piaţa.

Ora 15.10. Grupuri de 5-6 persoane fug din lateralul Pieței Republicii, unii dintre ei fiind răniți. Tragerea continuă.

Ora 16.30. Potrivit martorilor oculari, împușcăturile în Almaty au loc aleatoriu asupra civililor.

Ora 16.40. Sosesc forțele de menținere a păcii ruse și bieloruse ale CSTO.

Ora 16.50. Continuă curățenia în Almaty, sunt oameni uciși.

Ora 17.00. În Kazahstan, 18 oficiali de securitate au fost uciși, 748 au fost răniți. În general, 2298 de persoane au fost reținute în toată țara, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.

Ora 18.08. Unitățile militare rusești dislocate în Kazahstan au luat parte la războiul din Donbass și la ocuparea Crimeei.

Ora 18.10. Presa locală, referindu-se la Ministerul Afacerilor Interne, scrie despre curățarea Pieței Republicii din Almaty. Potrivit jurnaliştilor, difuzarea posturilor TV a fost întreruptă în oraş.

Ora 18.15. Ministerul Afacerilor Interne din Kazahstan a amenințat că îi va distruge pe cei care refuză să depună armele.

Ora 18.16. Potrivit Înaltului Comisar al ONU, aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor de la Almaty.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Revoluția din Kazahstan: cronologia evenimentelor sângeroase din prima zi. Putin trimite mercenari din trupele Wagner pentru a înăbuși revolta

* Revoluția din Kazahstan, zdrobită cu ajutorul trupelor ruse. Cel puțin 26 de morți, peste 3.000 de prizonieri

PNL a predat PSD-ului și Diaspora, pe care PSD-iștii „se p…u” în august 2018. Românii de peste hotare l-au făcut președinte pe Iohannis în 2014

VIDEO. Sputnik jubilează: ÎPS Teodosie l-a decorat pe Ciutacu cu „Crucea Dobrogei”, pentru complicitatea anti-vaccinistă de la RTV

Dorințele bolnave ale actorului Mihai Mălaimare: ieșirea României „din ghearele UE”, interzicerea votului pentru românii din diaspora, naționalizarea averilor

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

Oastea subțiată a lui Ludovic Orban. Mai bine de jumătate din liderii care l-au susținut la Congres au rămas în PNL

* FOTOREPORTAJ. De Bobotează, ÎPS Teodosie a binecuvântat mulțimea alături de George Simion, bine apărați de jandarmi

Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (53) / Flancat de generali sovietici, Ilie Ceaușescu făcea guvern condus de Ion Iliescu

Cum l-au înfundat șoșocăriile pe Djokovici: a crezut că-i „fraierește” pe australieni și intră în țară nevaccinat, cu o scutire medicală! A ajuns într-un hotel de carantină

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here