sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNewsRusia pregătește diversiuni violente și separatiste în Moldova, ca să blocheze referendumul...

Rusia pregătește diversiuni violente și separatiste în Moldova, ca să blocheze referendumul organizat de Maia Sandu pentru aderarea țării la UE

-

Rusia pregătește diversiuni de anvergură în Republica Moldova, cu scopul de a împiedica organizarea referendumului de aderare a țării la Uniunea Europeană, pe care președinta Maia Sandu îl pregătește pentru luna octombrie. Planul Moscovei vizează deopotrivă compromiterea referendumului și a alegerilor prezidențiale, care ar trebui să se țină în aceeași zi.

Maia Sandu a lansat luni campania de popularizare a referendumului pentru aderarea la UE. Președinta țării a făcut apel la liderii din societatea civilă să se implice, să explice oamenilor și să convingă populația că aceasta este soluția salvatoare pentru un stat literalmente eșuat – cel mai sărac din Europa în acest moment.

Republica Moldova, o provincie a Moldovei istorice ruptă de Rusia în 1812, apoi ruptă din nou de România în 1940, a devenit independentă după destrămarea URSS. O excelentă fereastră de unificare cu patria-mamă a fost irosită cu bună-știință de Ion Iliescu în acel moment. Apoi, acest lucru nu s-a mai putut, pentru că Rusia s-a implicat direct la Chișinău.

În ciuda investițiilor masive ale UE și ale României din ultimii ani, Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa, cu o depopulare devastatoare

Republica Moldova nu este un stat viabil din mai multe motive. N-are ieșire la mare, aproximativ unul din cele 3,5 milioane de locuitori au emigrat deja în Uniunea Europeană, folosindu-se de pașapoartele pe care România le-a acordat. Nu are industrie și economie suficient de dezvoltate, iar populația o duce extrem de greu.

- Advertisement -

După venirea Maiei Sandu la conducerea țării și după masivele investiții făcute de Uniunea Europeană și România, Republica Moldova a înregistrat, începând cu 2020, o spectaculoasă creștere a PIB-ului, care a ajuns de la 11,53 miliarde dolari în 2020 la 14,51 miliarde în 2022 (ultimele date disponibile pentru Banca Mondială). Dar, chiar și așa, PIB/locuitor era în 2022 de doar 5.714 dolari, de 3 ori mai mic decât cel al României, care avea 15.786 dolari.

Ca să înțelegem cât de jos este Republica Moldova, în același an Bosnia (țară sfâșiată de probleme interetnice majore) avea PIB/locuitor de 7.568 dolari, iar Albania – multă vreme cea mai săracă țară a Europei – avea 6.810 dolari.

Dar pentru Moldova, a cărei populație din țară a ajuns la numai 2,6 milioane locuitori, salvarea nu mai poate veni decât de la integrarea în UE. Aici apare în peisaj Rusia. Kremlinul controlează regimul separatist de la Tiraspol, creat în 1992, și minoritatea găgăuză. De asemenea, rușii au la dispoziție o vastă rețea de agenți și lucrează cu mai mulți oligarhi corupți – unii sunt chiar fugiți din țară. Prin aceștia finanțează mișcările centrifuge, antieuropene, antiunioniste și antidemocratice.

- Advertisement -

Dacă Maia Sandu câștigă al doilea mandat și referendumul trece, drumul Moldovei spre UE nu mai poate fi oprit

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale în 2020 și a pus țara ferm pe drumul spre Europa. Încearcă în toamnă să obțină al doilea mandat și, în același timp, aprobarea populară, printr-un referendum, pentru misiunea de a adera la UE. În conferința de presă de luni, ea a subliniat că în fața Moldovei este o oportunitate istorică pe care țara n-are voie s-o rateze.

Dacă referendumul trece, obiectivul aderării la UE și anumite prevederi clare, precum armonizarea cu legislația europeană, vor fi trecute în Constituție. În acest fel, viitoarele Guverne de la Chișinău, indiferent de ce coloratură vor fi acestea, nu vor mai putea schimba direcția strategică. „Acest lucru trebuie reconfirmat și scris în Constituție, astfel încât, indiferent cine se află la guvernare, vocea poporului pentru această direcție de dezvoltare să fie obligatorie pentru clasa politică“, a subliniat Maia Sandu.

Bătălia care urmează se anunță crâncenă. Rusia lui Putin nu va ceda fără luptă. Kremlinul a pregătit, prin serviciile sale secrete, un plan foarte amănunțit de compromitere atât a alegerilor prezidențiale, cât și a referendumului. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Moldovei a dat publicității detaliile strategiei rusești, care prevede o acțiune combinată, cu proteste antiguvernamentale, mișcări violente și acțiuni separatiste găgăuze.

Obiectivul Rusiei este reincluderea Moldovei în sfera sa de influență. Pentru aceasta, investește masiv. Trebuie ca Maia Sandu să nu mai câștige un nou mandat de președinte, iar referendumul fie să nu treacă, fie să nu mai fie organizat. Alexandru Musteață, șeful SIS, a explicat: „Obiectivul vizează atacarea și subminarea șanselor candidaților pro-europeni, paralel cu lansarea unui candidat controlat direct de regimul de la Kremlin sau cu viziuni anti-ruse moderate. O altă direcție este amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova, în special în Găgăuzia. Protestele vor continua să fie instrumentul utilizat pentru slăbirea încrederii în instituțiile democratice. Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente de creare a haosului și destabilizărilor în masă, prin cooptarea unor persoane dispuse pentru confruntări agresive cu forțele de ordine“.

Banii Moscovei vin la Chișinău cu sacoșa ori pe carduri emise de bănci din țări UE

E de așteptat ca operațiunile de război hibrid din Moldova să atingă apogeul în apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului. Dacă acestea nu-și vor atinge scopul, va urma un nou atac în preajma alegerilor parlamentare din 2025. Se va miza pe mesajele care vor viza inocularea urii interetnice (români-ruși, români-găgăuzi) și a urii împotriva autorităților de la Chișinău, pe ideea că puterea „de la centru“ asuprește provincia și persecută republica autonomă găgăuză și regiunea transnistreană.

Rusia finanțează masiv partide politice, posturi de televiziune și site-uri, influenceri și analiști politici de la Chișinău. De asemenea, Moscova a atras în rețea și grupări de crimă organizată, care vor furniza bătăușii necesari pentru declanșarea acțiunilor violente.

Inclusiv modul în care se fac plățile este foarte bine organizat. Rușii trimit la Chișinău enorme sume de bani cash, cu sacoșele și cu valizele. În același timp, ajung în capitala Moldovei carduri bancare emise în alte țări, de preferință din UE.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Se alege praful de „Polul Suveranist”! Alianța AUR se destramă înainte de alegeri. Trei partide „frățești” se consideră înșelate de George Simion, la șoșocari e „război civil”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -