Rusia o face nazistă și pe Maia Sandu, la fel ca pe Zelenski! Zaharova, toxina admirată de Dorel Vișan, compară politica Moldovei cu experimentele lui Hitler

3
815
Maria Zaharova, trompeta lui Serghei Lavrov, scula lui Putin

Rusia putinistă duce la un nou nivel amenințările care vizează Republica Moldova. Limbajul agresiv la adresa președintei Maia Sandu urmează tiparul aplicat, în 2022, lui Volodimir Zelenski. Cuvântul-cheie: „nazism”, care a fost invocat pentru invdarea Ucrainei.

Atacul, de o violență barbară, a fost lansat de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse.

Într-un interviu acordat agenţiei de stat TASS, Zaharova compară politica preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce priveşte naţionalitatea şi limba.

Teza propagandistică a nazismului a fost folosită de Moscova pentru a-şi justifica invazia din Ucraina pe 24 februarie 2022. Moscova îl acuză în mod frecvent pe preşedintele Volodimir Zelenski de „nazism”, chiar dacă acesta are origini evreieşti.

În briefingul de presă susţinut miercuri, Maria Zaharova a avut – aşa cum face aproape săptămânal în ultima vreme – un comentariu amplu și otrăvit despre „situaţia din Republica Moldova”. Ea a condamnat faptul că la Chişinău, de 9 Mai, este celebrată Ziua Europei, și nu „victoria URSS împotriva Germaniei naziste”.

„În ceea ce-o priveşte pe Sandu, este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich”

Agresiunea Mariei Zaharova vine pe fondul intensificării eforturilor Rusiei de a răsturna ordinea constituțională din Republica Moldova și de a opri parcursul pro-european al țării. Federația Rusă duce un război hibrid împotriva Republicii Moldova și se folosește de politicienii pro-ruși precum Ilan Șor, Evghenia Guțul și Igor Dodon pentru a stimula separatismul în Transnistria, Găgăuzia și Bălți, dar și a stimula curente antieuropene în întreaga republică.

Maria Zaharova pentru agenția TASS: „În ceea ce-o priveşte pe Sandu, ştiţi, cred, că este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Doar atunci şi acolo au făcut experimente cu naţionalitatea oamenilor, cu limba lor”.

„Uitând” fostul model sovietic și actualul model rusesc, ambele bazate pe o cenzură dură, purtătoarea de cuvânt a diplomației putiniste a reamintit că literatura documentară şi istoria descriu „cum cel de-al Treilea Reich i-a obligat pe lucrătorii de la ziare să folosească un alt font”.

Maria Zaharova: „Fontul ziarelor trebuia să corespundă tocmai acestei idei de arieni – arieni pur-sânge, ceea ce au inventat acolo: forma nasului, urechile, forma craniului, fruntea, amplasarea ochilor şi aşa mai departe. O categorisire clară a oamenilor. Bineînţeles, eugenia, care apoi a luat amploare”.

Făcând o paralelă aberantă cu politica celui de-al Treilea Reich, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a escaladat şi a insistat că, în mod similar, Maia Sandu „a rescris oamenii la propriu, fără să-i întrebe, din nou după un şablon – a pus şi încercuit trăsăturile care erau necesare, restul au fost tăiate, pictate şi aruncate”.

TASS amintește că Maia Sandu a aprobat o hotărâre parlamentară privind schimbarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română, în 2023 – o măsură absolut justificată.

Maria Zaharova a vituperat și în această direcție: „Într-o secundă, limba moldovenească, dintr-o lovitură de pix a Guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Şi ce este aceasta decât elemente de genocid împotriva unui întreg popor?”.

Zaharova susţine că prima întrebare pe care o pune atunci când se întâlneşte cu cetăţenii moldoveni este despre limba pe care o vorbesc: „Spuneţi-mi, ce limbă vorbiţi?”. „Ei răspund: «Bineînţeles, în limba moldovenească». Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română”.

Potrivit Mariei Zaharova, Maia Sandu este „un transmiţător al aceloraşi idei naziste, ideologii, viziuni filosofice care sunt plătite de Occident”.

Propagandista Kremlinului merge mai departe: „Cred că acest lucru este comparabil fie cu politica celui de-al Treilea Reich, fie cu modul în care colonizatorii au părăsit Africa, trasând graniţele ţărilor doar cu o riglă pe hartă, făcându-i pe oameni să sufere, adică condamnând în mod deliberat oamenii la viitoare conflicte sângeroase”.

Zaharova are un admirator: Dorel Vișan. Și un aplaudac: Cozmin Gușă

Maria Zaharova e cunoscută pentru derapajele constante la adresa politicienilor occidentali pe care Kremlinul îi consideră inamici.

Agresiva propagandistă rusă a fost prezentată în termeni prietenești, recent, de actorul Dorel Vișan. Aflat la Moscova, la BRICS Film Festival, artistul putinist a declarat, prin telefon, la Realitatea Plus: „Am fost primiți foarte bine, ne simțim foarte bine. Ne simțim oameni. Nu am niciun fel de regret că am venit aici. Nu mă simt deloc într-o țară străină. Doamna Zaharova s-a purtat foarte frumos cu noi”.

În studio rânjea un alt putinist notoriu, Cozmin Gușă, și chicotea moderatoarea lipsită de repere morale în registru geopolitic, Anca Alexandrscu.

Trio rusofil la Realitatea Plus: Anca Alexandrescu – Cozmin Gușă – Dorel Vișan

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Actorul Dorel Vișan își continuă „lucrarea”: „România are nevoie de o dictatură ca a domnului Putin”. A anunțat de la Moscova că-l susține la Președinție pe putinistul Cozmin Gușă

3 COMENTARII

  1. rusi, tot ce nu fumeaza mahoarca, bea votca si danseaza pe armonica, este fascist. Astia nu au depasit anii 1940. Nu ai voie in tara ta sa-ti exprimi vointa…
    Au cateva exceptii dar si acelea au fugit pe unde au apucat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.