marți, mai 28, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCum plănuiau rușii să-l omoare pe Zelenski înainte de Paște. Șeful serviciului...

Cum plănuiau rușii să-l omoare pe Zelenski înainte de Paște. Șeful serviciului UDO, din care făceau parte cei doi colonei trădători, a fost demis

-

Acțiuni în forță la Kiev, după descoperirea complotului pentru asasinarea președintelui Volodimir Zelenski: agenții FSB-ului rusesc (inclusiv doi colonei ucraineni trădători) au fost arestați, iar șeful serviciului UDO a fost demis.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a reținut pe agenții FSB (ex-KGB) care plănuiau să-l lichideze pe președintele Volodimir Zelenski înainte de Paște. Printrei cei ajunși în arest se numără și doi colonei din Departamentul Securității de Stat al Federației Ruse (UDO). Aceștia riscă închisoarea pe viață.

La scurt timp, președintele Zelenski l-a demis pe șeful UDO, Serhii Rud, potrivit unui decret prezidențial publicat la 9 mai.

Printre principalele sarcini ale UDO (corespondentul SPP-ului românesc) se numără asigurarea securității președintelui Ucrainei și a oficialilor de rang înalt ai statului, precum și protecția clădirilor administrative și a obiectelor autorităților de stat din Ucraina.

- Advertisement -

FSB plănuise asasinarea lui Volodimir Zelenski înainte de Paște pentru a-i oferi astfel un „cadou” tiranului Vladimir Putin cu ocazia reinstalării sale în fotoliul suprem de la Kremlin, dar și pentru a avea ce să celebreze la parada de 9 Mai.

„Rețeaua FSB căuta executanți printre militarii din serviciul de protecție al Președintelui, care să-l ia ostatic pe șeful statului și ulterior să-l omoare”

În comunicatul postat pe site-ul SBU se arată că, pe lângă președintele Zelenski, erau vizați – pentru a fi asasinați – și doi comandanți militari de top din Ucraina: generalul-locotenent Vasil Maliuk (șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei – SBU) și generalul-locotenent Kirilo Budanov (șeful Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului Apărării Ucrainene – GRU), precum și alți oficiali de rang înalt.

Din comunicatul SBU: „Rețeaua, ale cărei activități au fost supravegheate de FSB-ul de la Moscova, includea doi colonei ai UDO. Inamicul dezvolta în mod activ planuri de eliminare a președintelui Volodimir Zelenski. Una dintre sarcinile rețelei de informații FSB a fost să caute executanți în rândul militarilor apropiați de serviciul de protecție al Președintelui, care să-l ia ostatic pe șeful statului și ulterior să-l omoare. Pe lângă Volodimir Zelenski, inamicul plănuia să-i elimine pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasil Maliuk, și pe șeful GRU, Kirilo Budanov, dar și alți oficiali de rang înalt”.

- Advertisement -

Principalii agenți ai FSB care s-au ocupat cu organizarea atacului terorist asupra oficialilor ucraineni de rang înalt s-au dovedit a fi angajați ai Departamentului 9 din cadrul Departamentului Informații Operaționale al Serviciului 5 al Federației Ruse. Numele lor: Maksim Mișustin, Dmitri Perlin și Aleksei Korneev.

„Atacul terorist a fost de fapt un eșec al serviciilor speciale ruse”

SBU a dezvăluit și planul putiniștilor: „Mai întâi, agentul recrutat trebuia să observe mișcarea persoanei aflate în pază și să transmită informații inamicului. Potrivit coordonatelor casei în care trebuia să fie oficialul, era planificat un atac cu rachetă. Apoi urmau să atace cu o dronă oamenii care au rămas în zona afectată. După aceea, rușii plănuiau să trimită o altă rachetă care să distrugă urmele de utilizare a dronei”.

Armamentul pentru unul dintre agenții FSB a fost livrat la Kiev chiar de un colonel UDO: muniție pentru lansatorul portabil de rachete RPG-7 și mine antipersonal MON-90.

Luptătorii SBU l-au filat pe colonelul UDO aflat în slujba rușilor pe parcursul tuturor deplasărilor efectuate de acesta și în alte regiuni ale Ucrainei. De asemenea, ei au înregistrat și conversațiile dintre cei doi colonei UDO.

Vasil Maliuk, șeful SBU, unul dintre cei vizați pentru a fi asasinat, a explicat: „Un număr limitat de oameni știa despre operațiunea noastră specială, iar eu personal i-am monitorizat progresul. Atacul terorist, care trebuia să fie un cadou pentru Putin înainte de inaugurare, a fost de fapt un eșec al serviciilor speciale ruse. Dar nu trebuie să uităm – inamicul este puternic și experimentat, nu poate fi subestimat. Vom continua să lucrăm din timp, pentru ca fiecare trădător să primească sentințele judecătorești binemeritate”.

Cu doar câteva săptămâni înainte, oficialii SBU și forțele de ordine poloneze au colaborat pentru a reține un cetățean polonez care s-ar fi oferit Rusiei să-l asasineze pe președintele Zelenski.

În august 2023, o femeie din regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a fost arestată în legătură cu un complot de asasinare a lui Zelenski. Ea a fost acuzată că a adunat informații despre vizita planificată a lui Zelenski la Mikolaiv, pentru a plănui un atac aerian rusesc în vederea uciderii acestuia. SBU a declarat că a prins-o pe femeie „în flagrant” în timp ce încerca „să transmită informații invadatorilor”.

La sfârșitul lunii noiembrie 2023, Zelenski declara, într-un interviu acordat publicației britanice „The Sun”, că a supraviețuit la cel puțin cinci tentative de asasinat, de la începutul războiului din Ucraina.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -