
Deși președintele kazah Tokaev a anunțat că “ordinea constituțională a fost restabilită” și că revoluția a fost zdrobită, Rusia continuă să trimită în țara vecină zeci de avioane-cargo cu trupe și echipament, pentru a întări „contingentul de pace”. Ar fi vorba de cel puțin 75 de aeronave de transport militar care aduc forțe rusești în Kazahstan, a anunțat vineri generalul-maior Igor Konașenkov, purtător de cuvând al Ministerului Apărării din Rusia, citat de EFE și Ria Novosti și preluat de Agerpres.
După ce tulburările au apărut în Kazahstan pe 2 ianuarie, iar Guvernul a demisionat, președintele Kassim-Jomart Tokaev a făcut apel la Rusia, căreia i-a cerut să trimită trupe prin intermediul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o „umbrelă” de 6 state-satelit ale Moscovei. Putin s-a grăbit s-o facă și în aceeași zi primele unități de parașutiști debarcau în Kazahstan.
Forțele reunite ale regimului kazah și ale rușilor au spulberat protestatarii din Almaty, fosta capitală și principalul oraș al țării.
Invitați să „asigure pacea”, rușii nu mai par acum grăbiți să se retragă și continuă să trimită forțe militare
Problema pare să fie acum că, după ce criza a fost depășită, rușii invitați nu dau semne că mai vor să plece, după ce Tokaev a dat asigurări populației că prezența „oaspeților” e temporară.
Generalul rus Igor Konașenkov a anunțat: „Forţele de pace ruseşti sunt formate din subunităţi ale Brigăzii 45 de trupe speciale, ale Diviziei 98 de paraşutişti şi ale Brigăzii a 3-a, toate făcând parte din Trupele aeropurtate ruse. Grupul aerian format din 70 de avioane Il-76 şi cinci An-124 transportă zi şi noapte unităţi ale contingentului rusesc din cadrul forţelor colective din cadrul CSTO în Kazahstan“.
Toți militarii, spune generalul, „au pregătire specială şi experienţă reală de luptă“.
Exceptând Belarus, celelalte țări din CSTO – republici ex-sovietice aflate pe orbita Rusiei – s-au codit să trimită trupe, dar până la urmă au făcut-o, astfel ca intervenția armatei lui Puțin să nu pară o invazie, ci un ajutor prietenesc și internațional împotriva „bandiților”.
La comanda misiunii „internaționale” din Kazahstan a fost pus comandantul forțelor aeropurtate ruse, general-colonel Andrei Serdiukov, un veteran al războaielor ruso-cecene și care a comandat forțe rusești în Kosovo și Siria.
Parlamentar rus din partidul lui Putin: „Asia Centrală este pământul rusesc! Se discută despre posibila reunificare a Kazahstanului cu Rusia“
Între timp, în Rusia a început să se discute despre anexarea Kazahstanului unde s-au trimis „trupe de menținere a păcii”. Sultan Hamzaev, membru al partidului Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, și deputat în Duma de Stat (Parlamentul Rusiei), a postat pe Facebook joi un mesaj în care cere referendum „pentru unificarea Kazahstanului cu Patria istorică, Rusia”.
Conform Știri.md, Hamzaev a fost foarte clar: „Asia Centrală este pământul rusesc! Se discută despre posibila reunificare a Kazahstanului cu Rusia. Personal, poziția mea de cetățean al Federației Ruse, indiferent de politică și poziții: susțin organizarea unui referendum în Kazahstan privind unificarea Kazahstanului cu Patria istorică – Rusia. Observ că însuși președintele Kazahstanului, Kasym-Zhomart Tokaev, face toate declarațiile sale în limba rusă. Cred că aceasta va fi o manifestare bună a democrației adevărate“.
Uniunea Europeană cere Rusiei să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului
Uniunea Europeană a avertizat deja Rusia să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului, semn că și Occidentul se teme că lucrurile o pot lua într-o direcție neașteptată.
Reputatul profesor și analist de politică internațională Valentin Naumescu a afirmat, în ultimele sale editoriale publicate pe Spotmedia.ro, că Rusia a anexat deja, de facto, Belarus, chiar dacă în acte republica dictatorului Lukașenko încă mai există. Puțin a reînviat de câțiva ani retorica „tragediei” petrecute în 1991, când s-a destrămat URSS, și chiar de curând a vorbit iar despre „Rusia istorică”.
Planurile de expansiune ale Rusiei sunt evidente, nefiind însă foarte clar în acest moment dacă operațiunile din Ucraina, Kazahstan și Belarus sunt demonstrații de forță pentru a marca sfera de influență a Moscovei în fața Occidentului sau de-a dreptul încercări de anexare a fostelor republici sovietice.
Deci Rusia incepe sa-si refaca URSS-ul.
Orice agresiuni ar face Puțin, Rusia nu se va mai putea extinde. Nici Crimeea și alte zone anexate samavolnic Rusiei nu vor rămâne multa vreme parte a Rusiei. Revoltele din toate țările ex-sovietice îl vor coplesi pe dementul de la Kremlin. Armata rusă nu poate face fata la infinit presiunii puse de popoarele care s-au saturat de jugul rusesc.