La Roma, exact ca în timpul epidemiei din luna martie, sistemul sanitar nu mai face față creșterii bruște de îmbolnăviri de Covid-19. Astfel, astăzi vor fi transferați 100 de pacienți din spitalele covid Columbus și Umberto 1 în hoteluri aflate în zona Aurelio, din capitala Italiei.
De asemenea, în spitalele de urgență din Roma, suspecții de coronavirus vor fi ținuți în ambulanțele oprite, în așteptarea medicilor care să le facă testul pentru coronavirus.
Conform cotidianului italian La Repubblica, în acest weekend vor fi create aproximativ 100 de posturi în hoteluri din Roma pentru pacienții bolnavi de coronavirus, care sunt pe cale să se vindece, dar trebuie să stea în izolare pentru a nu infecta alte persoane. Această decizie a fost luată deoarece în cele două spitale din capitala Italiei care au fost destinate bolnavilor de Covid-19, Columbus și Umberto 1, nu mai sunt paturi libere și exista riscul colapsului.
Din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri și a numărului de persoane care se prezintă pentru a face testul, ambulanțele vor rămâne blocate în fața secțiilor de urgență, cu pacienții suspecți de coronavirus la bord. În unele secții de urgență, cum este cazul spitalului San Camillo, bolnavilor având cod roșu de alertă (pericol de moarte) nu li se mai poate asigura respectarea normelor de distanțare socială, fiind obligați să stea comasați în spații extrem de strâmte.
Responsabili de tratarea bolnavilor de Covid-19 care vor fi transferați în hoteluri vor fi atât persoane calificate aparținând Ministerului Sănătății din Italia, cât și medici de familie și angajați ai hotelurilor, cărora li s-a făcut o pregătire prealabilă pentru respectarea normelor de distanțare socială.
„Trebuie să ne pregătim serios pentru a face față acestui virus, care părea că s-a calmat, dar care, în schimb, revine cu mai multă forță”, a avertizat Pier Luigi Bartoletti, vicepreședintele Ordinului medicilor din Roma.
Personal medical există, deoarece în luna martie au fost angajați 2.200 de asistenți medicali cu contract definitiv și alți 2.000 cu contract pe timp limitat.
De asemenea, resursele finaciare nu lipsesc, e nevoie doar de o mai bună organizare a sistemului sanitar.
Totodată – subliniază Bartoletti – este nevoie de teste făcute rapid, pentru a întrerupe lanțul de îmbolnăviri din fașă.