vineri, martie 29, 2024
AcasăSportRevoluție în fotbal! Conform noii reguli adoptate de UEFA, vom avea mai...

Revoluție în fotbal! Conform noii reguli adoptate de UEFA, vom avea mai multe meciuri cu prelungiri și penalty-uri

-

Departamentul Competiţii din cadrul UEFA a abrogat o regulă veche de 56 de ani, care prevedea că, la meciurile în dublă manşă, golul marcat în deplasare are valoare dublă. Din sezonul viitor, în situații de genul „2-1 și 0-1” se vor juca prelungiri.

Pentru ca regula să intre în vigoare, mai e nevoie ca decizia Departamentului Competiții să fie ratificată de Comitetul Executiv al UEFA, ceea ce pare o formalitate.

Noua regulă, care se referă la fazele eliminatorii (tururi preliminare, „16”-imi, „optimi”, „sferturi” sau semifinale), va intra în vigoare începând din sezonul viitor, 2021-2022, al cupelor europene și se va aplica tuturor competițiilor organizate de UEFA, la nivel de cluburi sau de echipe naționale.

- Advertisement -

Dispare astfel o regulă introdusă în 1965, considerată acum „învechită” de către mare parte din lumea fotbalului: aceea că golurile marcate în deplasare au valoare dublă.

De acum înainte, golurile marcate acasă şi în deplasare vor avea aceeaşi valoare.

Craiova oftează și acum, după 38 de ani: eliminată după 0-0 și 1-1 cu Benfica

O victimă celebră a vechii reguli a fost Universitatea Craiova, care în primăvara anului 1983 a ratat calificarea în finala Cupei UEFA (actuala Europa League) deși în a fost neînvinsă în „dubla” din semifinale cu Benfica Lisabona: 0-0 în Portugalia, 1-1 în Oltenia.

- Advertisement -

Pe regula de atunci, s-a calificat Benfica, grație golului marcat în deplasare. Pe noua regulă, în această situație se vor juca prelungiri și, eventual, se vor executa penalty-uri de departajare (în caz că prelungirile n-au stabilit o învingătoare).

E adevărat că aceeași regulă a ajutat Craiova să ajungă în semifinale, după 2-3 și 1-0, în „sferturi”, cu vest-germanii de la Kaiserslautern!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Finală fabuloasă în Europa League: Villarreal – Manchester United 11-10 la penalty-uri! Al patrulea trofeu pentru antrenorul Unai Emery

Cele mai frumoase povești din fotbalul european. Recordul lui Lewandowski, revanșa lui Suarez, șansa lui Ronaldo, eșecul lui Neymar, norocul lui Chelsea, renașterea lui Liverpool

Gigi Becali și-a pus antrenor după un singur criteriu: telefonul de la FCSB l-a găsit pe Todoran la mănăstire, „la duhovnic”! Dacă s-ar fi aflat la stadion, nu era bun

CFR Cluj – campioană pentru al patrulea an consecutiv! Astra Giurgiu și Poli Iași retrogradează, U Craiova 1948 și Rapid promovează

Țeapă colosală luată de Olăroiu în China comunistă! „Am trăit o mare minciună”. I-au furat 10 milioane de dolari, deși i-a făcut campioni

România, în grupă cu Coreea de Sud, Honduras și Noua Zeelandă la Olimpiada de la Tokyo. Obiectivul lui Rădoi: o medalie

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Fiind noi așaaa…, maiii… CONSERVATORI (dar nu chiar… RETROGRAZI, credem/sperăm!) din-fire, nu ne plac, ÎN-GENERAL, modificările astea de regulamente (mai ales cele… RADICALE!), dar…, în ACEST caz…, pare o schimbare/INOVAȚIE BENEFICĂ (!): va crește… (ȘI!) SPECTACULOZITATEA (!!!) meciurilor, și în tur și în retur, echipa-gazdă nemaifiind… OBSEDATĂ (!) de apărare, pentru a nu primi cumva golurile alea periculoase (pentru ea), care s-o nenorocească!!!

    • Cât despre acea… PREMIERĂ pentru fotbalul din țara noastră, adică prima accedere a unei echipe românești în semifinalele unei cupe-europene-intercluburi, în sezonul 1982-1983 al Cupei U.E.F.A. (supranumită „C-3”, pentru că era, totuși…, a treia ca PRESTIGIU, după Cupa-Campionilor-Europeni/C.C.E.-„C1” și Cupa-Cupelor/C.C.-„C2”!) – când „Universitatea Craiova a trecut în dublă-manșă, succesiv, de Fiorentina Firenze (Italia), Shamrock Rovers (Irlanda), Girondins de Bordeaux (Franța) și F.C. Kaiserslautern (R.F. Germania) –, NU o să-l uităm vreodată pe muntenegreanul ăla, fost „internațional”-iugoslav, ajuns la 30 de ani, Zoran Filipović („Pipi”, poreclit… „Vulpoiul” – !!!!! –, și-a început cariera de fotbalist la Steaua-Roșie Belgrad, pentru care a evoluat peste 10 sezoane, între 1969 și 1980, marcând 302 goluri în 520 de meciuri, fiind golgheterul-campionatului-iugoslav în sezonul 1976-1977, cu 21 de goluri și deținând recordul clubului pentru cele mai multe goluri marcate în cupele europene – 28, a jucat apoi în afara R.S.F. Iugoslavia, la Club Brugge, Benfica Lisabona și Boavista Porto, iar alături de Benfica a jucat în finala Cupei U.E.F.A. din 1983 – pierdută în fața celor de la Anderlecht Bruxelles –, sezon în care a fost cel mai bun marcator al acestei competiții continentale!), care ne-aaa… „TRÂNTIT” (!) golul ăla tipic deee… atacant-de-careu-OPORTUNIST (ăsta era stilul său, deee… „POMANAGIU” – Sic! –: nu ieșea din careul advers, trecea și câte-o juma’ de meci fără să atingă mingea, până ce se ivea o-ocazie-bună, pe care… N-O RATA!), exaaaact gen… MARELE Gerd Müller!!!

      Ce… TRAGEDIEEEEEE…, NAȚIONALĂĂĂĂ…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Culmea este că, peste ani, acest Filipović (pe care, atunci, în primăvara lui 1983, l-a înjurat și blestemat toată suflarea-microbistică-românească, a ajuns să antreneze în… ROMÂNIA: în martie 2010, la două luni după expirarea contractului de selecționer al Muntenegrului (după ce a antrenat ca „secund” pe Boavista Porto, Sampdoria Genova și chiar „naționala” Iugoslaviei în două rânduri, iar ca „principal” pe portughezele Salgueiros, Vitória S.C. și Benfica Lisabona, la ultima ca interimar, apoi două sezoane pe Steaua-Roșie Belgrad și un sezon pe Al-Shaab, în Emiratele-Arabe-Unite, la 1 februarie 2007 a devenit PRIMUL selecționer al „naționalei” Muntenegrului, echipă al unui stat INDEPENDENT proaspăt înființat, iar primul său meci a fost un amical împotriva Ungariei, câștigat cu 2-1), a preluat conducerea echipei… Ceahlăul Piatra-Neamț, cu care a semnat un contract pentru șase luni, obiectivul fiind salvarea de la retrogradare, însă nu a reușit însă să evite retrogradarea și, după încheierea sezonului 2009-2010 din Liga I, a părăsit pe Ceahlăul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -