Moartea doctorului Li Wenliang, primul cadru medical care a alertat în privința apariției coronavirusului din China, pare să fi devenit prioritate absolută pentru propaganda de la Beijing. Apar tot mai multe probe ale unei ample mușamalizări a realităților atroce din spatele epidemiei care a declanșat o alarmă globală, notează Universul.net.
BBC susține că Li Wenliang este mort, chiar dacă în mass-media din China circulă informații contradictorii legate de starea medicului.
Joi seara, mai multe surse media din China au anunțat moartea medicului, considerat un erou de către poporul chinez. Spitalul în care Li Wenliang era internat a respins însî veridicitatea informației, precizând că acesta se află „în stare critică”.
Mesajul de pe „Twitter-ul chinez”
Informația privind moartea doctorului a fost postată mai întâi pe platforma de microbloging Weibo, echilaventul chinezesc al Twitter, de către un prieten al acestuia, fiind rapid preluată de mass-media. Printre publicațiile care au difuzat știrea s-au numărat și oficiosul puterii de la Beijing, People’s Daily, cotidianul cu cea mai mare difuzare națională, precum și tabloidul Global Times, controlat tot de Partidul Comunist.
După aflarea veștii, a urmat o avalanșă de furie și amărăciune pe rețelele de socializare din China. De exemplu, o postare de la Global Times a primit în doar câteva minute peste 100.000 de comentarii pline de indignare. Lucru care a alarmat autoritățile comuniste, îngrijorate că nemulțumirile ar putea genera un val de proteste.
Mortul e ținut legat de aparate
Oficialii chinezi au dat un ordin cu circuit intern, din care BBC a obținut o copie, prin care Beijingul cerea tuturor instituțiilor mass-media să controleze „milimetric” informațiile pe care le difuzează pe marginea acestui subiect de mare încărcătură emoțională.
Guvernul a mers însă și mai departe, precizează BBC. Deși este mort, Li Wenliang este acum conectat la aparate de resuscitare pentru a se păstra aparența că ar fi încă în viață.
Li Wenliang esre cel care a dat lansat primul avertisment despre noul coronavirus, pe 30 decembrie 2019. Atunci, el a publicat pe grupul său de prieteni şi colegi din domeniul medical, de pe aplicaţia chineză de mesagerie online WeChat, un mesaj în care afirma că 7 pacienţi care au frecventat o piaţă de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS (Sindrom Acut Respirator Sever) şi au fost plasaţi în carantină în spitalul în care lucra.
La scurt timp după publicarea mesajului, doctorul Li a fost acuzat de poliţia din Wuhan că răspândea zvonuri şi ştiri false. A devenit unul dintre medicii anchetaţi de poliţie pentru că ar fi încercat să dezvăluie informaţii confidenţiale despre acest virus mortal, în primele săptămâni ale epidemiei.
Agenția France Presse (AFP) relatează că regimul chinez a declanșat o anchetă legată de împrejurările morții medicului Li Wenliang. Iinstituția Partidului Comunist Chinez însărcinată cu lupta contra corupţiei („DNA-ul de partid al Chinei”) a anunţat, într-un comunicat, trimiterea unei echipe la Wuhan, „pentru a conduce o anchetă exhaustivă asupra circumstanţelor legate de doctorul Li Wenliang”.
Epidemia se extinde fulgerător
Noul coronavirus a infectat peste 31.000 de oameni în China, dintre care peste 630 au murit, potrivit celui mai recent bilanţ oficial. În afara Chinei continentale, peste 240 de cazuri de pneumonie virală sunt confirmate deja în aproximativ 30 de ţări şi teritorii.
Mii de oameni sunt în continuare blocați pe două nave de croazieră, în largul coastelor Japoniei și Hong Kong-ului. Vineri dimineaţă, 41 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost descoperite la bordul vasului de croazieră american Diamond Princess. Aici, numărul total de cazuri înregistrate a ajuns la 61. La bordul navei se află și 17 români (doi turiști și 15 membri ai echipajului).
Cică avem și noi un caz ..o femeie din Suceava….sunt curios cu ce medicamente o tratează aia de Balș!!!?…că încă nu există niciun antidot…. poate că ar fi unul ,dat r prea dur, dar macar scăpăm de focar…cât despre chinezi să nu mai auzim in veci de ei…nu degeaba și-au făcut zidul , să stea dracului acolo în mizeria lor comunistă… începeți pârjolul.. ardeți tot cei chinezesc…numai așa au scăpat aia in evul mediu de ciuma bubonică…cel mai bun medicament..
Omul din poza din dreapta nu e mort. Are privirea focalizată pe obiectivul fotografic. Dacă era mort, ochii erau imposibil de prins în poză focalizați.
E clar că nu este în stare de flux, dar e viu… cel puțin în acea poză…