Reacția lui Drulă după presiunile asupra sa, interceptate de DNA: „Le-am precizat mereu partidelor politice că numirile în mandatul meu se fac exclusiv conform legii“

2
9127
Cătălin Drulă a pornit numeroase șantiere pentru lucrări de infrastructură și a deblocat procedurile pentru altele în scurtul său mandat de ministru, dar și-a atras ura viscerală a mafiei din partide

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a reacționat după apariția stenogramelor DNA în care politicieni PNL făceau presiuni asupra sa, iar afaceriști băgați în combinații cu achiziții de nave la suprapreț reclamau faptul că e “câine, nu om” și că e “neînduplecat”.

Interpelat de G4Media.ro, care a și prezentat stenogramele interceptărilor DNA, Cătălin Drulă a răspuns că îi avertizase deja pe toți preprezentanții partidelor politice că numirile, în mandatul său, se fac numai conform legii și pe criterii de profesionalism. El a menționat că a adus deja în instituțiile din subordinea Ministerului Transporturilor oameni cu experiență și independenți, mai ales din mediul privat.

De ce este ineficientă ARSVOM în misiunea de a salva oamenii în pericol pe mare: achizițiile de echipamente se fac pe șpăgi

Corpul de control al ministrului a ajuns la Asociația Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) după cazul navei ucrainene naufragiate în luna martie, atunci apărând primele semne de întrebare asupra capacității instituției de a interveni și salva oamenii în pericol pe mare.

Ancheta DNA și controlul Corpului de control au relevat că acolo achizițiile se făceau pe șpăgi și comisioane. Numai la ultima tranzacție, șeful ARSVOM (Daniel Manole) și-a tras 2 milioane de lei, din totalul de 85 de milioane plătiți pentru achiziționarea a 4 nave. Interceptările arată că ARSVOM este sub influența liberalilor, care își protejează oamenii plasați acolo.

În interceptările DNA, un senator (George Stângă) și un președinte de Consiliu Județean (Iulian Dumitrescu), ambii de la PNL, se aud cum încearcă să-l convingă pe Drulă să le mențină oamenii în funcții.

Ion Macovei, administratorul uneia din firmele-fantomă care intermediau achiziții de nave ale statului român, i se plăngea unui fost general SIE (Dumitru Ciobanu) că “acest Drulă” e “un câine, nu pot să-i spun om” și că “trebuie să găsim o soluție pentru el”. Consilierul unui secretar de stat de la Ministerul Transporturilor îi relatează afaceristului, într-o altă discuție, că “omul ăsta e nebun, e nebun, crede-mă!”.

Administratorul firmei-fanomă băgate în combinațiile cu intermedieri de nave îi spunea șefului ARSVOM (prins de DNA cu șpaga) că USR-iștii sunt “nenorociți” și că “mai bine lucrezi cu PSD-iștii”. Directorul ARSVOM i-a răspuns că probabil acolo se va ajunge, la guvernare PNL cu susținere din umbră a PSD.

Declarația lui Cătălin Drulă după dezvăluirile DNA

Corpul de control al ministrului a fost trimis la ARSVOM în luna martie (pe 24.03.2021), după naufragiul navei ucrainene, în urma marilor semne de întrebare legate de capacitatea ARSVOM de a interveni pentru salvare în condiții de vreme rea. Referitor la acțiunea DNA de astăzi, salut demersurile procurorilor pentru combaterea corupției și investigarea unor achiziții din anii trecuți.

În ceea ce privește dialogul menționat de dvs, fiind vorba de un dosar în curs nu îl pot confirma sau infirma, dar vă pot spune că am precizat  întotdeauna reprezentanților partidelor politice că numirile în mandatul meu se fac exclusiv conform legii și pe criterii de profesionalism. La o mare parte din instituțiile din subordine s-au produs schimbări, am adus oamenii cu experiență și independență, în general din mediul privat. Am declanșat procedurile de guvernanță corporativă pentru acele instituții conduse pe aceste principii (regii autonome, companii de stat).

În cazul instituției ARSVOM chiar trimiterea corpului de control avea ca obiect să lămurim aspecte legate de funcționarea instituției și de performanța conducerii actuale, numite înaintea mandatului meu. Ieri a fost finalizat raportul corpului de control. Directorul actual va fi revocat mâine.

În cazul regiei autonome AFDJ Galați, am schimbat în această primăvară membrii Consiliului de Administrație. Noile numiri sunt exclusiv pe criterii de profesionalism, oameni cu CV-uri solide. Deocamdată mandatele acestor sunt interimare (pe 4 luni cu prelungire 2 luni, conform legii) urmând ca în perioada următoare să derulăm la nivelul ministerului procedura de selecție a mandatelor de 4 ani. Numirea directorului general al AFDJ Galați este atributul consiliului de administrație, conform legii, nu al ministrului.

Am spus întotdeauna oamenilor politici că pentru mine profesionalismul, competența și integritatea sunt principii nenegociabile. Nu m-am făcut neapărat simpatic, dar obiectivul meu este să livrez rezultate pentru oameni și asta se face doar pe criteriile menționate. Același mesaj l-am transmis conducătorilor instituțiilor din subordine, că au mână liberă să acționeze pe criterii de profesionalism, fără presiuni de vreun fel, dar că au și răspunderea care vine cu această libertate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DNA dă iama în Ministerul Transporturilor: un director și 4 angajați, arestați la domiciliu pentru cumpărarea la suprapreț a 4 nave. Comisionul directorului: 2 milioane de lei

* Guvernul a înființat Garda Forestieră Națională, prin OUG, pentru a lupta cu mafia defrișărilor ilegale

* Șoșoacă, prin ieșirile ei grotești, schimbă Regulamentul Parlamentului! Orban: „Acest personaj sinistru nu înțelege unde se află”

A murit Florin Condurățeanu, „vraciul” gazetăriei române. A fost un om bun. Nu mai are cine să „ne pupe pe suflet”

* Patru companii municipale înființate de Firea au fost desființate. Salarii medii: 9.000 – 13.000 de lei pe lună

Angajații unei primării își trăgeau câte două salarii pe lună – unul pe card, celălalt cash. Pagubă: 450.000 de lei. Primarul a reclamat peste tot, dar degeaba

* „Se duc lupte grele în subterane pentru salvarea lui Piedone, în dosarul «Colectiv»”. CSM face presiuni infernale pentru a scoate din joc un procuror DNA

* Șeful Poliției de Frontieră Mehedinți acoperea mafia contrabandiștilor de țigări. Uriașă anchetă DIICOT și DGA

În România s-au descoperit șpăgi de un miliard de euro în ultimii 6 ani. Unii infractorii prinși au luat mită mai mare decât tot bugetul DNA

Programul „sferturilor” la Euro 2020. Patru Mari Puteri eliminate în „optimi”: Franța, Germania, Portugalia, Olanda

2 COMENTARII

  1. Si iata,subit,cum dupa doar niste dialoguri cu mare iz de facatura securista,drula devine subit prezidentiabilul agreat de serviciile franceze,cu ajutorul lui coldea,resapat probabil tot de ei…citim in comisarul,nu e inventie…o probabilitate din ce in ce mai credibila,ca oamenii lui ciolos,caratorul mapei lui Macrou la Bruxelles,sa fie pregatiti pentru a deveni slugi supuse Frantei,caci liberalii nu vor sa puna DELOC botul la afacerile lor cu armament.si probabil nici oamenii lui barna,fostii useristi,ca doar partiduletul lui ciolos a fost inregistrat de doi securisti la tribunal,remember?..pfuiiii,tare,macrou asta…😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here