Reacția lașă/fricoasă a campioanei de la Wimbledon când a fost întrebată despre războiul lui Putin: „Nu înțeleg întrebarea. Engleza mea nu e cea mai bună”

4
3905
Elena Rîbakina și trofeul de la Wimbledon

Învingătoare la Wimbledon 2022 și intrată în posesia unui premiu de 2,5 milioane de dolari, kazaha Elena Rîbakina a fost pusă în dificultate de un jurnalist la conferința de presă de după finală. Născută la Moscova și trecută în tabăra Kazahstanului în 2018, Rîbakina a refuzat să comenteze în vreun fel războiul barbar dus de Rusia putinistă în Ucraina. Ea s-a făcut că nu înțelege bine limba engleză, deși până atunci o vorbise foarte bine.

Elena Rîbakina (23 de ani, nr. 23 WTA) a triumfat la Wimbledon, după ce a învins-o în finală pe tunisianca Ons Jabeur (27 de ani, nr. 2 WTA), cu scorul de 3-6, 6-2, 6-2. În semifinale, kazaha trecuse mult mai ușor de românca Simona Halep (30 de ani, nr. 18 WTA): 6-3, 6-3.

„Nu știu cum să răspund întrebării tale”

Elena Rîbakina s-a născut la Moscova, pe 17 iunie 1999, dar din 2018 reprezintă statul Kazahstan. Până atunci, ea a jucat pentru Rusia.

La conferința de presă de după finală, Rîbakina a fost întrebată despre războiul purtat de Vladimir Putin în Ucraina, din cauza căruia jucătorii din Rusia și Belarus au fost ”interziși” la Wimbledon.

Un jurnalist a întrebat-o pe Elena Rîbakina: „Jucătorii din Rusia au fost interziși la Wimbledon din cauza temerilor privind propaganda lui Vladimir Putin. Sigur, tu reprezenți Kazahstanul, dar ai fost născută și crescută în Rusia. Condamni războiul și acțiunile lui Putin?”

Campioana de la Wimbledon a avut o reacție bizară, un amestec de frică și lașitate: a zâmbit și a spus că nu înțelege exact ce a vrut să spună reporterul, pentru că „engleza mea nu e cea mai bună”. A fost, evident, o minciună: în ultimele două săptămâni, Rîbakina arătase că vorbește foarte bine limba engleză, ba chiar își exprimare și opinia despre război.

De data asta, după finală, kazaha a evitat un răspuns concret. Ea s-a bâlbâit: „Scuze, nu am înțeles… (Reporterul a repetat a doua parte a întrebării – n. red.) Scuze, engleza mea nu e cea mai bună. Nu înțeleg întrebarea. Din partea mea, pot spune doar că reprezint Kazahstanul. Nu am ales locul nașterii. Oamenii au crezut în mine, cei din Kazahstan m-au susținut. Chiar și astăzi am avut parte de foarte multă susținere de acolo. Am văzut steagurile… Așa că nu știu cum să răspund întrebării tale”.

La Moscova a fost sărbătorit succesul „rusoaicei” Rîbakina

Deși a ales să reprezinte Kazahstanul ca urmare a condițiilor oferite de această țară ex-sovietică, Elena Rîbakina continuă să fie considerată rusoaică la Moscova. Succesul ei a fost celebrat în capitala Rusiei, unde oficiali ai regimului putinist chiar și-au atribuit merite.

Șamil Tarpișev, președintele Federației de Tenis din Rusia, a avut o reacție elocventă în acest sens: „Este minunat. Bravo, Rîbakina! Am câștigat turneul de la Wimbledon”.

Deputata Svetlana Jurova, fostă campioană olimpică la patinaj viteză, acum membră a partidului lui Putin (Rusia Unită), a reacționat într-o manieră similară: „Victoria Elenei dovedește încă o dată nivelul școlii noastre de tenis”.

Cel mai ușor a bătut-o pe Simona Halep

Dintre cele 7 victorii obținute de Elena Rîbakina la Wimbledon, cea mai ușoară a fost cea din semifinale, în care adversară i-a fost Simona Halep. Românca a contribuit decisiv, prin serviciul său execrabil din acest meci. Primul serviciu i-a intrat rar, iar raportul dublelor greșeli a fost de 9-0 în „favoarea” Simonei!

Parcursul Elenei Rîbakina (Kazahstan, nr. 23 WTA) la Wimbledon 2002

  • Finala: 3-6, 6-2, 6-2 cu Ons Jabeur (Tunisia, 2)
  • Semifinale: 6-3, 6-3 cu Simona Halep (România, 18)
  • Sferturi: 4-6, 6-2, 6-3 cu Ajla Tomljanovici (Australia, 44)
  • Optimi: 7-5, 6-3 cu Petra Martici (Croația, 80)
  • Turul 3: 7-6, 7-5 cu Qinwen Zheng (China, 52)
  • Turul 2: 6-4, 7-6 cu Bianca Andreescu (Canada, 56)
  • Turul 1: 7-6, 7-5 cu Coco Vandeweghe (SUA, 157)

La masculin a câștigat Djokovici

Turneul masculin a fost câștigat de sârbul Novak Djokovici (35 de ani, nr. 3 ATP): 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 în finală cu australianul de origine greacă Nick Kyrgios (27 de ani, nr. 40 ATP).

A fost primul turneu de Grand Slam câștigat de Djokovici în 2022. La Australian Open n-a fost acceptat din cauza refuzului de a se vaccina, iar la Roland Garros a fost învins de spaniolul Rafael Nadal în „sferturi”.

Novak Djokovici a ajuns la 21 de turnee de Grand Slam câștigate, cu unul mai puțin decât Rafael Nadal (care în acest an a triumfat atât la Australian Open, cât și la Roland Garros), dar cu unul mai mult decât elvețianul Roger Federer (trecut de 40 de ani, acesta a lipsit de la toate Grand Slam-urile din 2022).

În ciuda acestui succes, Djokovici coboară de pe locul 3 pe 7 în clasamentul ATP, întrucât la Wimbledon 2022 nu se acordă puncte, ca urmare a interzicerii tenismenilor din Rusia și Belarus. Învingător și anul trecut la turneul londonez, sârbul avea de apărat 2.000 de puncte. Le-a apărat, dar în zadar: a rămas cu doar 4.770 de puncte, fiind depășit de rusul Medvedev, germanul Zverev, spaniolul Nadal, grecul Tsitsipas, norvegianul Ruud și spaniolul Alcaraz.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A opta semifinală de Grand Slam pentru Simona Halep, a treia la Wimbledon

Extraterestrul David Popovici, dublu campion mondial la seniori, deși are doar 17 ani și 9 luni! Din 1973, nimeni n-a mai reușit „dubla” 100 + 200 de metri liber

Un Munte Negru pentru fotbalul românesc: 0-5 cu echipa unei țări cu o populație cât un sfert din București! 1-6 în 10 zile – atât poate o federație-de-șobolani

Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

Două blaturi din Africa de Sud au bătut până și celebrele coțcării de la Scornicești: 59-1 și 33-1! Învinșii și-au marcat 41, respectiv 7 autogoluri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here