Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a calificat drept „nerealiste” condițiile puse de Ucraina pentru a începe discuțiile de pace, relatează Le Monde. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski enunțase luni cele 10 condiții, între care cele mai importante erau respectarea cartei ONU, încetarea bombardamentelor asupra civililor, retragerea Rusiei de pe teritoriul țării invadate și eliberarea ucrainenilor deportați.
Răspunsul lui Serghei Lavrov a fost dat în Insula Bali, acolo unde se desfășoară Summitul G20. Șeful diplomației ruse a făcut declarații de-a dreptul halucinante: „Toate problemele vin din partea ucraineană, care refuză categoric să negocieze și face cereri care sunt în mod clar nerealiste”.
#Lavrov on #Zelenskyy‘s latest conditions for peace: „The #Ukrainian side categorically refuses any negotiations and puts forward conditions, which are obviously unrealistic and inadequate in this situation”. pic.twitter.com/azMvlOZFB6
— NEXTA (@nexta_tv) November 15, 2022
Rusia speră ca aliații occidentali să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta să renunțe la o parte din teritoriul său și la idei precum judecarea criminalilor de război și returnarea celor peste 1,4 milioane de locuitori deportați din zonele ocupate.
Serghei Lavrov a adăugat că i-a transmis clar președintelui francez Emmanuel Macron că lucrurile cerute de Ucraina sunt inacceptabile.
Într-un discurs ținut luni la Summitul G20, Volodimir Zelenski prezentase cele 10 condiții pe care le pune Ucraina pentru a începe negocierile de pace:
1. Securitate radiologică și nucleară (Rusia să înceteze șantajul practicat de luni bune, în care amenință cu atacuri nucleare sau cu sabotarea centralelor atomice din Ucraina);
2. Securitatea alimentară (să se permită transportul cerealelor și să înceteze furtul de grâne de pe teritoriul ucrainean);
3. Securitatea energetică (să nu mai fie lansate atacuri sistematice asupra rețelei electrice și de termoficare a Ucrainei, precum și încetarea războiului gazelor cu Europa);
4. Eliberarea prizonierilor și a locuitorilor ucraineni deportați în zone îndepărtate ale Rusiei;
5. Punerea în aplicare a Cartei ONU, care prevede între altele respectarea integrității teritoriale a celorlalte țări și soluționarea conflictelor prin negociere, nu prin forță;
6. Retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei și încetarea luptelor;
7. Judecarea criminalilor de război și despăgubiri pentru distrugerile provocate;
8. Aplicarea unor măsuri de curățare și protejare a mediului care a fost foarte puternic afectat de război;
9. Prevenirea repetării unor astfel de atacuri prin acordarea unor garanții mult mai solide;
10. Confirmarea că războiul s-a încheiat definitiv și nu e doar o pauză pentru ca Rusia să se reînarmeze și să atace din nou.
În acest moment, ucrainenii dețin inițiativa strategică. Potrivit analizelor făcute de generali americani în retragere, foști comandanți ai forțelor SUA din Europa, Ucraina ar urma să-și elibereze toate teritoriile ocupate după 24 februarie până la sfârșitul acestei ierni. E de așteptat ca, până la vară, să fie eliberate și Crimeea și Donbass, teritoriile atacate și desprinse de Rusia din Ucraina în 2014.
Volodimir Zelenski a avertizat că n-are de gând să semneze cu Rusia un alt acord fără valoare, precum Minsk 1 și Minsk 2, pe care Putin le-a încălcat chiar începând de a doua zi după parafarea lor.
Rămâne de văzut…