joi, noiembrie 21, 2024
AcasăDezvăluiriRaport confidențial al SUA: "Infrastructura medicală din România este inadecvată". Se recomandă...

Raport confidențial al SUA: „Infrastructura medicală din România este inadecvată”. Se recomandă evacuarea spre spitale din Londra

-

Un raport al Departamentului de Stat al SUA, în urma inspecției din 2012, surprinde câteva probleme majore ale societății românești din acel moment (sărăcie, birocrație, corupție), dar remarcă și întărirea statului de drept în regimul Băsescu-Boc.

Cine a realizat inspecția: Oficiul de Inspecții a Departamentului de Stat al SUA.

Unde s-a realizat inspecția: La Ambasada SUA de la București. Număr raport: ISP-I-12-45A, august 2012. Durata inspecției: 7 zile. În cadrul inspecției a fost făcută și o analiză a țării noastre în context geopolitic, social și economic. Raportul e trecut ca neclasificat, dar sensibil.

- Advertisement -

„Progrese constante în stabilirea statului de drept”

  • „România a absolvit tranziția post-comunistă și este acum un membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică.”
  • „Ambasada și-a recalibrat treptat relațiile diplomatice, după închiderea biroului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională în 2008 și plecarea preconizată a Corpului Păcii în 2013, pentru a sublinia problemele de apărare, comerciale și anticorupție.”
  • „Interesul României de a se alătura Programului de renunțare la viză și problemele de adopție internațională atrag atenția Washington-ului la nivel înalt.”
  • „Descendentă din vechea provincie romană Dacia, România modernă ocupă o poziție strategică între Balcani și Marea Neagră, incluzând unele dintre cele mai fertile terenuri agricole din Europa. Binecuvântată cu o hidroenergie abundentă, resurse minerale, dar și cu o bază industrială substanțială, dar învechită, economia României a crescut rapid în ultimul deceniu, pe măsură ce țara a ieșit din umbra deceniilor de autocrație comunistă represivă.”
  • „La aproape 24 de ani de la revoluția violentă, România a făcut progrese constante în stabilirea statului de drept, organizarea de alegeri democratice libere și corecte și instituirea unei economii de piață. Președintele Traian Băsescu, ales în 2004, a prezidat aderarea țării la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică. România este un partener strategic strâns al SUA și un aliat solid. Rămân cicatricile de decenii ale guvernării dure comuniste: cei 21 de milioane de cetățeni ai României sunt încă printre cei mai săraci din Europa. Instituții guvernamentale și civile slabe rămân la stadiul de îngrijorare. Dezvoltare extinsă a corupției și birocrației.”
  • „Țara a fost lovită de dura criză economică și internațională din 2008. Ca răspuns la mari deficite fiscale și economice, România a întreprins un program riguros de austeritate în 2010, care a stârnit tulburări civile, manifestații răspândite și instabilitate politică.”

Obiectivele politicii americane în România

  • „Obiectivele politicii americane în România includ consolidarea cooperării în domeniul apărării, promovarea creșterii economice și a reformei structurale, sprijinirea reformei judiciare și a eforturilor anticorupție, dar și recunoașterea respectării drepturilor populației minoritare ungare și rome din România.”
  • „În 2010, președintele Băsescu a acceptat să găzduiască activele de apărare ale SUA împotriva rachetelor, iar în 2011 a permis SUA să folosească teritoriul României pentru transport de personal și echipamente spre și dinspre Afganistan și alte zone de conflict.”
  • „România joacă un rol constructiv în relațiile cu țările vecine din Balcani, iar SUA încearcă să încurajeze implicarea pe viitor în relații cu alte foste republici sovietice cu care România exercită influență.”
  • „Cooperarea SUA – România este deosebit de puternică în ceea ce privește aplicarea legii și contraterorismul. Cooperarea în domeniul criminalității informatice se îmbunătățește și este un obiectiv principal.”

Renunțarea la viză era doar un moft

  • „Aspirațiile României de a se alătura programului de renunțare la viză depind de criteriile de intrare, care includ o rată de refuz a vizelor mai mică de nivelul actual de aproximativ 20%.”
  • „Ambasadorul oferă o conducere dinamică și strategică a unei echipe de țară implicată într-o gamă largă de activități pentru a promova interesele SUA: vizitele unor lideri români la nivel înalt în SUA și a vicepreședintelui Biden în România, un acord de apărare împotriva rachetelor câștigat cu 90 de voturi la zero în Parlamentul României, participare robustă a României la conducerea NATO, Forța Internațională de Securitate din Afganistan, succese în extrădări și în criminalitate cibernetică, sprijinul de ultimă generație pentru rețelele sociale dominate de tineret, axate pe corupție și gestionarea defectuoasă a guvernării.”
  • „Cu o vastă experiență pe Dealul Capitoliului din Washington (n.r. – sediul Guvernării SUA), ambasadorul are instinctele unui politician și-și folosește puterea pentru a lucra eficient cu lideri din politica dură a României. Este un susținător eficient al politicilor SUA cu guvernul României, precum și un avocat neobosit pentru statul de drept într-o țară care este percepută ca fiind foarte coruptă.”

Notă: Se citează Raportul Transparency International din 2011. România – locul 74 (alături de China) din 183 de țări evaluate. România era evaluată la 3,6 pe o scară de la 0 la 10 (cifra 10 acordată unei țări este percepută fără corupție).

Speriați de un posibil cutremur ca în 1977

  • „Pregătirea de urgență. Bucureștiul prezintă un risc ridicat pentru un eveniment seismic. A avut loc un cutremur major în martie 1977, soldat cu 1.500 de morți și pagube mari. Pregătirea misiunii, a personalului acesteia și a familiilor pentru un dezastru natural este o necesitate. Odată cu plecarea unui angajat american care și-a asumat această responsabilitate importantă, accentul misiunii pe pregătirea pentru situații de urgență e vulnerabil. Angajatul plecat a încurajat liderii misiunii să organizeze întruniri la Primărie pe acest subiect și să realizeze exerciții realiste pentru dezastre. Echipa de inspecție a identificat mai multe zone de pregătire pentru situații de urgență, care necesită o atenție suplimentară; acestea sunt discutate în raportul și anexa sa clasificată.”

Notă: Departamentul menține un „Nivel de seismicitate la posturile de servicii externe și la agențiile consulare”. Niveluri de seismicitate pe zonă variază de la zero, extrem de scăzute, la 4, foarte mari. Bucureștiul este listat ca zona 3. În SUA, Harta Sondajului Geologic arată că România este a doua țară după Turcia pentru riscul seismic în Europa.

  • „Exporturile americane și serviciile au crescut din 2009 și au atins, de patru ani, un nivel maxim de aproximativ 914 milioane de dolari în 2012. Priorități de raportare economică și advocacy în România, precum anticorupția, accesul la piețele emergente și politica energetică a României, au implicații asupra economiei americane. A existat o lipsă notabilă de colaborare regulată între Serviciul Comercial Extern, secțiunea economică, și secțiunea de afaceri publice cu privire la susținerea comerțului. Raportarea economică a Ambasadei tinde să se concentreze asupra Capitalei. Raportări suplimentare privind impactul austerității economice asupra unei societăți în mare parte rurală ar oferi Washington-ului o viziune mai completă a evoluțiilor economiei românești.”

Dezamăgiți de infrastructura noastră medicală

  • „Unitatea medicală a Ambasadei SUA din București oferă asistență medicală de calitate angajaților misiunii și persoanelor dependente, precum și servicii de urgență limitate. Infrastructura medicală din România este inadecvată pentru servicii medicale de specialitate. Londra este punctul de evacuare medicală pentru pacienții care necesită îngrijire secundară și pentru cei cu probleme medicale complexe.”
  • „Registrul cadourilor. Ambasadorul și alte persoane ale Ambasadei primesc cadouri de la guvernul-gazdă, alte ambasade și grupuri private și persoane fizice. Majoritatea cadourilor sunt relativ ieftine, cum ar fi calendare sau coșuri de cadouri care conțin mâncare sau vin. Cadourile cu o valoare mai mică de 350 de dolari pot fi păstrate pentru a fi utilizate de către destinatar la misiune, dar cele cu o valoare evaluată care depășește suma respectivă trebuie să fie raportate Oficiului de Protocol în termen de 60 de zile de la primire. Pe baza unei analize a dosarelor disponibile în timpul inspecției, Ambasada SUA din București n-a stabilit un proces sistematic și oportun pentru înregistrarea cadourilor.”

Vă mulțumim că susțineți ZIARISTII.COM făcând o donație AICI!

CITIȚI ȘI:

* DOCUMENT. Așa arată cetățenia americană a Sorinei! Plus: distracție cu vrăjitoarea. Între timp, televiziunile din România primesc confirmarea ticăloșiei cu care au tratat acest caz

Beizadeaua ucigașă a mai făcut două accidente grave! A distrus trei mașini de lux, în valoare totală de peste 600.000 de euro: Nissan, Ferrari, Aston Martin!

Triunghiul morții pentru Mario Iorgulescu: alcool – cocaină – viteză. Se drogase la poker și era în pragul comei alcoolice

Sinistra Secție Specială va fi desființată! Comisia Europeană: „Înfiinţarea Secţiei contravine legislaţiei europene”

VIDEO. Priviți aceste imagini! „Unchiul” Cumpănașu are privire de nebun și răcnește gutural. Gura lui lucrează ca o pompă de desfundat WC-uri

VIDEO. Cumpănașu, furios că nu e păzită de jandarmi și mama sa, când strânge semnături! Se simte spionat, zice că renunță la protecția Jandarmeriei. Urlă că e datoria noastră să-i asigurăm paza, pentru că el luptă pentru popor!

VIDEO. Cumpănașu a mințit: n-a făcut niciun preinfarct, ci a simulat la RTV! Jandarmul care-l păzește a sunat la 112 și tot el l-a dus la spital

Cumpănașu și-a „negociat” drepturile de autor cu soția sa! Rezultatul: 178.000 de euro furați din bani publici

Te-am prins, țeparule! Cumpănașu a luat un apartament de lux de la Protocolul de Stat, din care și-a inundat vecinii, fără a-i despăgubi

2 COMENTARII

  1. America are opinii peste mine. Le voi închide gura cu Chicago Masonry. România are un nivel de dezvoltare. Atât poate Diaspora și muncitorul român. Este dovedit câ un muncitor tânâr nu merge în spital. Pensionarii sunt destui. Dintre ei mai pot să moară. Nu mă privește dacă românii au spitale sau nu. Pe primul plan munca președintelui Iohannis, apropierea dumisale de popor și sărăcia biblică.

    *33 Chicago

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -