vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsRaport al Primăriei: 25.000 de bucureșteni mor dacă are loc un cutremur...

Raport al Primăriei: 25.000 de bucureșteni mor dacă are loc un cutremur major. Vor fi expertizați 500.000 de metri pătrați de construcții în următorii doi ani

-

Bucureștiul ar fi lovit de o imensă tragedie dacă ar avea loc, acum, un cutremur major. Un raport al Primăriei Capitalei arată că, din cauza neconsolidării clădirilor, multe dintre acestea s-ar prăbuși, iar numărul morților ar putea depăși 25.000 – o catastrofă inimaginabilă. Pentru a ne face o idee, în cutremurul din 1977, care a făcut praf Bucureștiul, au murit 1.391 de persoane.

Aflate în aceeași stare de degradare ca și rețeaua de termoficare, multe dintre blocurile din București sunt în pericol iminent de prăbușire dacă are loc un cutremur major – iar acesta va veni inevitabil, singura necunoscută fiind momentul când va avea loc.

Operațiunea de consolidare a clădirilor cu risc de prăbușire major în cazul unui seism a fost omisă de primarii Bucureștiului în ultimii 30 de ani. Ultimul edil, Gabriela Firea, a folosit banii mai mult pentru campanii de publicitate, decât pentru consolidări.

La o lună după numirea sa ca manager la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, din Primăra București, Edmond Niculușcă a reușit să publice primele concluzii ale rapoartelor cerute despre situația reală. El spune că nici la ora aceasta fondul construit al orașului nu este inventariat și că autoritățile nu știu aproape nimic despre situația reală a stării construcțiilor din București. Niculușcă anunță că urmează licitații pentru Acorduri Cadru care vor urmări punerea în siguranță a clădirilor cu risc de prăbușire, expertizarea tehnică a imobilelor din oraș, proiectarea consolidărilor și consolidarea imobilelor din clasa I de risc seismic.

- Advertisement -

Bilanțul lui Edmond Niculușcă și ce are de gând să facă

„La o lună de la preluarea conducerii Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, e oportun să vă prezint o primă analiză a situației în care ne aflăm și primele decizii pe care le-am luat deja.

Fondul construit al capitalei nu este inventariat, avem foarte puține date despre situația reală a stării construcțiilor din București, iar cadrul legal actual blochează aproape complet orice măsură consistentă pentru reducerea riscului seismic.

Un alt adevăr îngrijorător e că în cazul producerii unui cutremur major în București, numărul victimelor poate depăși 25.000. Bucureștiul este orașul cel mai vulnerabil seismic din Uniunea Europeană, iar eforturile pentru reducerea riscului seismic din ultimii 30 de ani au fost nesemnificative. Trebuie să acceptăm aceste vulnerabilități și să începem să rezolvăm cât se poate de transparent această provocare.

- Advertisement -

Primele măsuri pe care le-am luat cu echipa pe care o conduc la AMCCRS:

  1. Am început pregătirea scoaterii în licitație publică a patru Acorduri Cadru pentru: punerea în siguranță a clădirilor cu risc de prăbușire, expertizarea tehnică a imobilelor din Bucuresti, proiectarea consolidărilor imobilelor deja expertizate și consolidarea imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic;
  2. Am decis expertizarea a 500.000 m2 de imobile în următorii doi ani;
  3. Încercăm deja deblocarea proiectelor de consolidare, blocate în diverse faze, din ultimii 10 ani; în ianuarie avem întâlniri de lucru cu toți președinții asociațiilor de proprietari din aceste imobile la sediul AMCCRS;
  4. Am decis deschiderea AMCCRS la colaborarea cu experți din cadrul UTCB, INP, OAR și societate civilă și semnarea unor protocoale de colaborare, care vor fi puse în aplicare în cel mai scurt timp posibil după semnare;
  5. Am demarat reorganizarea AMCCRS și trasarea unui “Program Municipal pentru Reducerea Riscului Seismic și Îmbunătățirea Cadrului Urban Existent”;
  6. Am decis deschiderea dialogului cu mediul privat, începând cu luna ianuarie 2021, pentru încurajarea participării la licitațiile publice în vederea atribuirii lucrărilor de consolidare din Bucuresti;
  7. Am dispus deschiderea dosarului de consolidare de la blocul ARO / cinema Patria, una dintre cele mai grele provocări ale administrației locale și transformarea acestui dosar într-un exemplu de bună practică.

Împreună cu Primarul General al Capitalei, dl Nicușor Dan, am stabilit, în ultima ședință avută, că modificarea cadrului legal existent este o urgență și că prioritatea noastră 0 este să pornim dialogul pentru modificarea cât mai rapidă a acestuia, cu toate entitățile responsabile, și cu obiectivul clar de a salva viața semenilor noștri, care trăiesc în imobilele vulnerabile din București, și pentru a evita o posibilă tragedie de proporții greu de imaginat pentru cei mai mulți dintre noi“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -