Pe Putin îl roade în continuare umilința de a fi fost silit, în iunie, să-și negocieze scăparea cu fostul său furnizor de catering, a declarat joi șeful CIA, William Burns, la Forumul de Securitate ASPEN. Asistăm la o operațiune foarte complicată, pentru că Putin, un apostol al răzbunării, vrea pe de o parte să-l facă să plătească pe Prigojin, dar în același timp să îl separe de grupul Wagner, de care are mare nevoie în Africa.
Fostul locotenent-colonel KGB ajuns stăpânul Rusiei trage de timp, încercând să găsească o soluție pentru a-l lichida pe Prigojin, spune William Burns. Oligarhul a încercat luna trecută un puci, iar Putin, speriat, a negociat cu acesta un acord pe care îl va încălca atunci când va considera că poate face acest lucru fără riscuri.
Acea revoltă a scos la iveală slăbiciuni semnificative în sistemul de putere construit de Putin, spune șeful CIA. „Ceea ce vedem este un dans foarte complicat”, explică Burns. Grupul de mercenari Wagner, condus în continuare de Prigojin, și-a mutat operațiunile în Belarus, dar are mai departe o mare valoare pentru Putin, care îl folosește în locuri precum țările din centrul Africii, Libia și Siria ca să acționeze acolo unde oficial Rusia nu poate fi implicată. De aceea, Putin încearcă să-l separe pe Prigojin de grupul mercenarilor, înainte de a-l lichida.
„Putin este o persoană care, în general, crede că răzbunarea este un fel de mâncare care se servește cel mai bine rece”, a spus Burns. „Din experiența mea, Putin este apostolul suprem al răzbunării, așa că aș fi surprins dacă Prigojin va scăpa de o pedeapsă ulterioară.”
La începutul lui iulie, președintele american Joe Biden sugera că există riscul ca șeful Wagner să fie otrăvit: „Dacă aș fi în locul lui, aș avea grijă ce mănânc. Aș fi cu ochii pe meniul meu”. Acum, directorul CIA a continuat în același stil: „Dacă aș fi în locul lui Prigozhin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”.