„Operațiunea militară specială” a dictatorului Vladimir Putin a fost abandonată și de o parte importantă a agenților săi din serviciile speciale. „Federalii” au început să fugă unul după altul din Rusia cu documente strict secrete și să dezvăluie crimele abominabile comise de „denazificatori” în Ucraina.
Mulți au reușit să treacă frontiera și s-au refugiat în state ale Uniunii Europene, unde au cerut azil politic. Au fost însă și spioni mai puțin norocoși, care au ales să se „ascundă” în țări precum Kazahstan, de unde au fost expulzați în Federația Rusă.
Dezvăluirile au apărut pe site-ul Obozrevatel.com. Sunt prezentate două astfel de cazuri recente. Primul îl vizează pe Emran Navruzbekov, locotenent-major în unitatea de informații a FSB. Acesta a dat bir cu fugiții în Polonia, solicitând dreptul de intrare și ședere pe o perioadă îndelungată, pe motiv că ar fi persecutat de camarila putinistă.
El a explicat situația sa într-un interviu acordat activistului rus pentru drepturile omului Vladimir Osecikin, în cadrul proiectului Gulagu.net.
Ofițerul FSB a povestit că, la un moment dat, ar fi trebuit să plece în Siria, dar și-a luat un concediu de odihnă din cauza unei „circumstanțe familiale”: soția sa urma să fie supusă unei operații.
„M-am gândit să iau legătura cu una dintre ambasadele străine de la Moscova, dar în paza lor am observat foști colegi din altă structură”
Mărturia lucrătorului FSB: „Apoi au vrut să mă trimită în RPD (autoproclamata Republică Populară Donețk – n. red.), pe teritoriul Ucrainei. Poate pentru muncă de sabotaj, poate pentru muncă sub acoperire – nu s-a menționat acest lucru. Sau era necesar să merg în Turcia și apoi în Siria”.
Panicat, Emran Navruzbekov a decis să rupă legăturile cu FSB și să evadeze din Rusia: „La început m-am gândit să iau legătura cu una dintre ambasadele străine de la Moscova, dar în paza misiunilor diplomatice am observat foști colegi din altă structură. Așa că am mers în Belarus, apoi la granița poloneză, unde mi-am prezentat actul de identitate la punctul de trecere a frontierei și am cerut azil politic”.
Obozrevatel.com: „Navruzbekov a depus deja mărturie despre implicarea FSB în crime importante pe teritoriul UE, precum și despre alte informații valoroase. Ele ne permit să dezvăluim agenții serviciilor speciale ruse care lucrează sub masca misiunilor diplomatice și a diferitelor organizații”.
„La aeroport, când Jilin era pe cale să zboare în altă țară, a fost reținut de kazahi și trimis la un centru de arest preventiv. Rusia îl pusese pe ofițerul FSO pe lista internațională de urmăriți”
Mai puțin inspirat s-a dovedit a fi un angajat al Serviciului Federal de Securitate (FSO), Mihail Jilin, însărcinat să deservească linia guvernamentală de informații. În încercarea de a evita prezența pe frontul din Ucraina, agentul și-a luat familia și s-a stabilit în Kazahstan. Lucrurile au luat însă o turnură neașteptată.
Prin pădure. „Împreună au ajuns la graniță: soția și copiii au trecut de punctul de control al frontierei, iar Jilin a trecut prin pădure. Cert este că, având acces la secrete de stat, ofițerul FSO nu avea dreptul de a părăsi Federația Rusă.”
Eliberat pe cauțiune. „Familia plănuia să ajungă la Astana și să solicite statutul de refugiat, dar lucrurile nu au mers conform planului. L-au reținut pe Jilin, apoi au aflat despre munca lui și l-au eliberat pe cauțiune. Nu a reușit să obțină statutul de refugiat, așa că l-au obligat să plece din Kazahstan.”
A doua fugă ratată. „Dar la aeroport, când Jilin era pe cale să zboare în altă țară, a fost reținut de kazahi și trimis la un centru de arest preventiv. S-a dovedit că Rusia l-a pus pe ofițerul FSO pe lista internațională de urmăriți sub acuzația de trecere ilegală a frontierei și dezertare. Jilin a fost deja predat Rusiei. Acum riscă urmărirea penală și 15 ani de închisoare.”
Precizare. La finele lunii septembrie, Ramazan Rasulov, ofițer FSB, a fost săltat de ofițerii ruși de contrainformații chiar la intrarea în Ambasada Marii Britanii. „Avea cu el un hard disk, care conținea informații despre crimele FSB din Ucraina și din alte țări. Iar fratele mai mic al lui Ramazan, Ruslan, care încerca să-l ajute, ar fi murit într-un accident”, a mai dezvăluit Obozrevatel.com.