PSD a modificat legislația electorală după ce a pierdut puterea executivă, mutând decizia de a organiza alegerile din atribuțiile Guvernului în sarcina Parlamentului.
S-a recurs la această stratagemă pentru că PSD-iștii, care controlează legislativul, speră că PNL se va eroda la guvernare și va obține un scor mai mic dacă alegerile vor fi amânate cât mai mult posibil. Dacă manevra reușește, alegerile parlamentare se vor ține în martie 2021, în loc de decembrie 2020.
Supapa PSD: o eventuală creștere a numărului de infecții cu Covid-19 ar fi pretextul ideal ca alegerile să fie amânate trei luni, până în martie 2021
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la RFI, că alegerile locale ar putea fi organizate la începutul lunii octombrie, iar cele parlamentare – în decembrie. ”Este posibil, absolut, dacă ne permite situația epidemiologică. Acest lucru nu depinde chiar nici de Parlament, nici de Guvern, nu depinde de noi, nu știm cum va evolua, știm încă foarte puțin despre acest virus și despre această boală, dar dacă lucrurile se vor îmbunătăți, atunci se poate, sfârșit de septembrie-început de octombrie, în octombrie să facem alegerile locale și în decembrie, alegerile parlamentare”, a afirmat Hunor, al cărui partid a fost aliat al PSD-ului în perioada 2016-2019.
Semnul de întrebare ridicat de Hunor este și supapa la care se uită cu jind PSD. Invocându-se o stare de urgență sanitară, alegerile parlamentare ar mai putea fi amânate.
Epidemiologiii au avertizat deja că e posibil ca, în toamnă, să avem un nou val de infecții cu coronavirus – ocazia ideală pentru social-democrați să mai tragă de timp.
UDMR se opune: “Insistăm ca alegerile să se țină la termen, localele în octombrie și parlamentarele în decembrie“
Aceasta a fost și miza modificărilor operate de PSD în legislație, atunci când a mutat decizia de a fixa data alegerilor din atribuția Guvernului în cea a Parlamentului. Kelemen Hunor a menționat deja, vineri, că în această eventualitate ”alegerile parlamentare, oricum, nu pot fi amânate mai mult de trei luni, conform Constituției. Asta ar însemna în martie să avem alegeri, în ianuarie-februarie să avem campania electorală, chiar nu este o perioadă potrivită din punctul meu de vedere, așa că eu aș insista, dacă se poate, dacă vom fi întrebați, dacă va exista un dialog, să avem alegerile parlamentare la sfârșit de noiembrie-început de decembrie, la expirarea mandatului de patru ani al Legislativului”.
PNL a atacat modificările făcute de PSD la Curtea Constituțională, instituție controlată tot de fidelii lui Liviu Dragnea.
din partea mea poate sa le tina in 2025 !!!..atunci se termina starea de alerta maxima !!!..dupa aia fiecare pe cont propriu ..scapa cine poate!!!..cine-o mai fi in tara!!!..
Altfel spus, o parte a clasei politice devine interesată în eşecul combaterii pandemiei!