Dezamăgire în coaliție și printre liderii de sindicat: profesorii refuză ultima ofertă a Guvernului PSD-PNL, o creștere a salariului cu 585 de lei net (1.000 de lei brut), și rămân în grevă. Decizia a fost luată de organizațiile din teritoriu după ce șefii de sindicate bătuseră palma cu Ciolacu.
Greviștii nu par să mai aibă încredere în liderii marilor confederații, suspectați de profesori că fac jocurile Puterii. Organizațiile din teritoriu au luat miercuri seara decizia să respingă ultima ofertă a Guvernului și rămân în grevă, solicitând o mărire de 2.000 de lei net a salariului, și nu 1.000 de lei brut. În același timp, oamenii vor ca totul să se întâmple într-o singură tranșă, și nu eșalonat pe 3 ani, cum propuseseră PSD și PNL.
Guvernul e așteptat joi să emită o OUG care să crească salariul cadrelor didactice cu 1.000 de lei brut (585 de lei net) și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au mai promis că salariile profesorilor debutanți vor crește eșalonat, în următorii 3 ani, până la 4.000 de lei.
Sindicaliștii, păcăliți deja de mai multe ori de guvernele din ultimul deceniu, refuză aceste promisiuni. La un moment dat, Parlamentul a votat chiar creșterea cu 50% a salariilor pentru profesori, dar Guvernele au prorogat succesiv legea, fără ca aceasta să mai intre vreodată în vigoare.
În acest context, cadrele didactice nu mai merg pe încredere și vor să le fie mărite salariile acum, mai ales că, în timp ce se târguiesc cu profesorii, PSD și PNL măresc necondiționat salariile altor categorii de bugetari și continuă să angajeze pile și oameni de partid în diverse instituții, agenții și companii.
Liderii de sindicate au transmis miercuri: „Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori. Profesorii vor o creștere de 2.000 de lei net, nu 1.000 de lei brut. Greva continuă“.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a plâns că impactul bugetar al creșterii salariilor pentru profesori va fi de 2 miliarde de lei în următoarele 7 luni. În schimb, impactul de peste 12 miliarde de lei pe 2023 al pensiilor speciale nu pare să-l emoționeze.
Masa profesorilor pare scăpată de sub controlul liderilor marilor confederații sindicale, care sunt priviți cu suspiciune. Bănuielile nu sunt lipsite de temei, inițial Marcel Ciolacu anunțase că a bătut palma cu șefii sindicaliștilor. Pe Facebook, viitorul premier scrisese deja la timpul trecut despre grevă, ca și cum aceasta ar fi fost rezolvată: „Am convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educație, la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul școlar să se termine în condiții normale. Majorarea cu 1.000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar (Ciolacu a omis să menționeze că e vorba de sume brute, nu nete – n. red.), pe care am convenit-o astăzi, este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare. Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie și să însemne punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Consider că cerința dascălilor, ca salariile din educație să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptățiță. Și voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să țină cont de prioritățile societății, nu de negocieri politice“.