Un partid din România le solicită profesorilor să condiționeze încetarea grevei din Educație de tăierea pensiilor speciale și de eliminarea tuturor privilegiilor pe bani publici: salarii nesimțite la stat, pensionări abuziv-anticipate, cumul pensie-salariu la stat, clientelă politică neprofesionistă în instituțiile publice. PNȚ Maniu-Mihalache spune că profesorii, prin rolul lor vital în societate, pot impune reformarea României, direcție pe care guvernarea PSD-PNL-UDMR o refuză cu îndârjire.
„Nu sacrificați educația și sănătatea a milioane de români pentru a conserva privilegiile unor caste! E o barbarie să spuneți că nu aveți bani pentru profesori, în timp ce-i îmbuibați pe «speciali»!”, strigă Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache încă din titlul comunicatului.
Fidel principiului său istoric – „nu poate exista politică fără morală și nici democrație fără justiție socială” –, PNȚMM, prin conducerea sa, „cere Guvernului PSD-PNL-UDMR, marele vinovat pentru situația actuală din țară, să adopte măsuri urgente pentru o corectă rezolvare a crizei”.
Iar pentru rezolvarea crizei, spune PNȚMM, trebuie tăiate toate cheltuielile bugetare nesimțite, exagerate sau abuzive. Astfel, vor fi bani pentru a satisface revendicările rezonabile ale unor categorii sociale, inclusiv profesorii.
PNȚMM: „Guvernul spune: «Nu avem bani pentru asemenea creșteri salariale». Dar pentru pensiile speciale și pentru sinecurile nerușinate există bani, și încă mulți! Pentru lacoma clientelă politică există bani – scandalos de mulți! Pentru obezul aparat bugetar, care a ajuns la dimensiuni monstruoase, există bani – revoltător de mulți!”.
PNȚMM, partidul care se revendică de la iluștrii politicieni interbelici Iuliu Maniu și Ion Mihalache (martiri ai temnițelor comuniste) și-i are ca modele în politica modernă pe Corneliu Coposu și Ion Rațiu, se pronunță ferm: „Nicio revendicare nu este exagerată atât timp cât există pensii speciale, salarii nesimțite, angajări nejustificate, decontări abuzive și alte cheltuieli publice iresponsabile!”.
„Prin greva lor, profesorii ar putea accelera reformarea României, obligând majoritatea guvernamentală să ia deciziile absolut necesare pe care, din interes financiar și politic/electoral, le tot amână de multă vreme, agravând situația de la an la an”, argumentează PNȚMM.
Comunicatul este semnat de membrii Biroului de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache: Mircea Taloș (președinte executiv), Valerian Stan (secretar general) și Liviu Petrina (președintele Senatului PNȚMM). Toți trei sunt foști membri marcanți ai PNȚCD, partidul care a guvernat România în perioada 1996-2000, deschizându-i drumul spre UE și spre NATO, dar care în ultimul deceniu a fost capturat de un personaj sinistru și nefrecventabil: rusofilul putinist Aurelian Pavelescu.
Comunicatul PNȚ Maniu-Mihalache
„Nu sacrificați educația și sănătatea a milioane de români pentru a conserva privilegiile unor caste! E o barbarie să spuneți că nu aveți bani pentru profesori, în timp ce-i îmbuibați pe «speciali»!”
„România se află într-un moment complicat și periculos, ca urmare a grevei profesorilor din ciclul preuniversitar. Aceasta este însă doar cea mai vizibilă manifestare a unor tensiuni sociale majore, care s-au agravat ca urmare a refuzului Guvernului PSD-PNL-UDR de a lua decizii corecte pentru România și pentru cetățenii ei.
Alte categorii sociale, inclusiv din domeniul strategic al Sănătății, amenință cu greve și proteste. Climatul social se deteriorează rapid, riscând să alunece spre anarhie.
Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚMM), fidel principiului său istoric că nu poate exista politică fără morală și nici democrație fără justiție socială, cere Guvernului PSD-PNL-UDMR, marele vinovat pentru situația actuală din țară, să adopte măsuri urgente pentru o corectă rezolvare a crizei.
Revendicările profesorilor au fost întâmpinate de Guvern cu un răspuns cinic, dar care conține mult adevăr: «Nu avem bani pentru asemenea creșteri salariale». În același timp, însă, răspunsul este unul necinstit, chiar ticălos. În paralel, pentru pensiile speciale și pentru sinecurile nerușinate există bani, și încă mulți! Pentru lacoma clientelă politică există bani – scandalos de mulți! Pentru obezul aparat bugetar, care a ajuns la dimensiuni monstruoase, există bani – revoltător de mulți!
Sindicatele din Educație, precum și cele din Sănătate sau din orice alt domeniu, au perfectă dreptate: nicio revendicare nu este exagerată atât timp cât există pensii speciale, salarii nesimțite, angajări nejustificate, decontări abuzive și alte cheltuieli publice iresponsabile!
Prin greva lor, profesorii ar putea accelera reformarea României, obligând majoritatea guvernamentală să ia deciziile absolut necesare pe care, din interes financiar și politic/electoral, le tot amână de multă vreme, agravând situația de la an la an.
Profesorii, personalul medical și orice altă categorie socială au dreptul moral de a condiționa reluarea activității de adoptarea în regim de urgență a unui set de măsuri absolut necesare de către Guvernul României, măsuri care să arate înscrierea pe un curs al bunei-credințe și renunțarea la șarlatania politică.
Dacă Guvernul va înțelege să adopte, în sfârșit, măsurile care să scoată țara din criza morală, atunci se vor economisi destui bani pentru o anumită creștere a salariilor profesorilor și ale altor categorii, argumentat și nu populist. Greviștii de azi vor înțelege că nu există suficienți bani pentru a le satisfice solicitările în integralitate, dar ei au nevoie de dovezi de bună-credință din partea Guvernului, nu probe zilnice ale huzurului unor segmente sociale privilegiate. Oamenii înțeleg să strângă cureaua, însă cu o condiție: s-o strângem toți, nu doar unii, în vreme ce alții huzuresc pe bani necuveniți!
Pensiile speciale, pensionarea anticipată (fără justificări medicale), cumulul salariu-pensie la stat, angajările clientelare, salariile nesimțite în aparatul bugetar – toate acestea trebuie invocate de greviști pentru a pune capăt conflictului social. Profesorii au această pârghie a grevei generale pentru a-i constrânge pe guvernanți să accepte igienizarea sistemului public, eliminând hârciogii bugetari. E vorba de o necesitate financiară, dar și de o revenire la morală.
PNȚ Maniu-Mihalache cere Guvernului să nu mai invoce argumentul “nu avem bani” atâta vreme cât nu elimină privilegiile de orice fel!
Totodată, îi avertizăm pe Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, pe ceilalți lideri ai PSD și PNL, că nervozitatea societății a atins cote de incendiu, iar singura soluție este eliminarea oricărei forme de privilegiu pe bani publici!
Dacă nu vor înțelege să instaureze urgent echitatea socială, pe care au refuzat-o până în prezent, vor fi singurii vinovați pentru evoluțiile necontrolate și explozive ale societății. Iar pentru asta vor plăti scump, și nu numai politic!”
Ar trebui ca toata societatea sa se ralieze grevei profesorilor si sa oblige guvernul la reforme reale. Eliminarea pensiilor speciale, pensii dupa contributivitate, promovare dupa valoare nu dupa clientelism politic etc. Contraselectia aduce la virful guvernarii nulitati. Cind tara e condusa de dobitoci nu are cum sa mearga bine. Romania are potential iar daca e condusa bine lucrurile vor merge bine.
N-ar fi nimic ilegal sa conditioneze incetarea grevei de reforme si in special reforma pensiilor speciale. Asta cere si UE.
Nu are cine sa faca reforme. Ce nu pricepeti. Idiotii congenitali cu o singura circumvolutiune de la sapca ? Care nu au mai mult de 100 de cuvinte in vocabular dar sunt trimisi sa ne reprezinte ? Rad aia si cu curul de ei. PS Traitz dom maelescanul…pardon.Babacul.
Traitz dom ste… pardon, Bubico!
Excelent comunicat! M-a impresionat nu doar continutul foarte adanc si plin de adevar, dar si modul de exprimare de o precizie matematica, cum numai adevarul poate fi exprimat, si numai de cei care cred in el!
Parca as fi auzit vocea unei Romanii pe care o credeam pierduta… Despre care credeam ca s-a stins sufocata de secaturile care au napadit-o…
Dar vocea inca mai exista, trebuie inteleasa si urmata!
Multumesc. Toate cele bune!
Foarte bine. Dar o sa vina iar vacarul ala de Rares Bogdan sa ne spuna ca le taie el in 30 de zile.
Dincolo de disputa pe tema educatiei, absolut justificata, ca si alte domenii si educatia are nevoie de reforma. Prea multi elevi prosti, nivelul de promovare este la subsol, iar perspective acesti copii nu au. Scoala nu este o fabrica de diplome, ci un loc unde te formezi ca om. Ne mai miram de ce se voteaza ciuma rosie, asta vine din educatie. Votul omul educat, de bunacredinta este anulat de cirezile de idioti utili, asta este partea urata a democratiei. In trecut votul unui boier nu era egal cu al taranului de dadea cu sapa. Cititi istorie.
Pardon, elevul se își începe formarea ca om în primii ani (binecunoscutii 7 ani de acasă). Fara acea baza, formata din respect, o minimă cultura și dorința de a învăța, dascălii nu au pe ce clădi.
Copiii nu îi faci doar pt a-i hrăni, apoi le pui telefonul, calculatorul sau TV-ul in fata, și gata, ai scăpat de grija lor. Trebuie și să îi supraveghezi, să discuți cu ei, sa ii ajuți la lecții, sa ii motivezi, și multe altele.
Elevii ce vin la școala cu plăcere și cu dorința de a învăța, învața… și ajung departe. Sunt pline universitățile europene bune de elevi români.
Cat despre promovare, dascălii fac tot posibilul, dar mai trebuie și interes din partea elevilor si a părinților.
Aștept înjurăturile pe adresa unui minister și mai blamat, M.A.I.
Care dascali ,nu generaliza! Aia cu 3 sau 4 nota de examen ,adusi cu pile in invatamant?
Wawww!Chiar ma miram cand o sa mai apara cu indemnurile lor proletare neica-nimeni astia,care si-au pus la butoniera cu tupeu numele unor politicieni martiri ,ca deh,nu sunt in viata sa le ceara acordul..doar securistii mai au tupeul asta,sa confiste partide.Demagogie ieftina,start furat de campanie electorala!Sa se ia de mana cu tomac,sluga lui petrov ,si el a inceput sa-si raspandeasca corturile electorale prin oras,ca de,fara bani de la buget,deci de la bizoni,e greu pe cont propriu…si fata lui tata,eba,nu mai poate face economii,saraca!
Profesorii sa-si schimbe liderii de sindicat,altfel ,fosilele comuniste care-i conduc din 1990 incoace ,fac ce vor cu ei..si intr-un sfarsit,se vor trezi ca au ajuns in parlament,deputati pesedisti,bineinteles…Hadar asta,tot aparea pe la teveuri ,cand era Ciolos prim ministru,impreuna cu altii,tot din invatamant,pusi de securistii care conduc tara sa faca greve.Asa ca,nimic nou sub soare.Nu vedeti ca bugetarii nu pomenesc nimic de pensiile nesimtite iar salariile sefilor de sindicat sunt cumva publice? De ce nu intreaba nimeni din presa libera-csre o mai fi aceea?!?-pe sefii de sindicat cst castigated din cotizatii si daca mai au si de altundeva venituri?
2% din pib la Educație! De parcă RO s-ar pregăti să exporte forță de muncă slab calificată. Totuși, speriați la tv de „cum fac liderii de sindicat jocul rușilor”, unii părinți ar sprijini guvernul dac-ar da niște minipensii speciale doar pentru cadrele mai șmechere, spărgătoare de grevă.
Revendicările nu mai tin de salarii, ci și de reforme.
Bravo români, începeți sa va treziți!
Adoptarea Legii salarizarii unitare a bugetarilor ar fi un prim indiciu de reforma.
Coagularea opozitiei ar fi ultima sansa, dar, chiar si-asa, dupa cum imi pare mie, totul e… zadarnicie!
Mai puneti si semnul „publicitate”? Totusi,inca nu a inceput campania electorala!!😡Asa faceti si cu usere,de mult timp! Eu zic sa nu mai mintiti cititorii ca sunteti ziaristi independenti 🤥🫥😡
Stimata @Katy, inca n-ai observat ca pe aici 90% sint useristi? Noi, ceilalti, sintem mult mai putini!
@Babacu, cu stima, dar cine crezi ca va face reforma, tot USL-UDMR, conduse de Servicii?
Eu am inteles ca ii va obliga UE, altfel nu le da bani si bine face!
Politrucul roman nu are el curajul sa renunte la bani, daca renunta nu va mai putea iesi din casa. Chiar si Legea salarizarii unitare este tot o conditie pusa de UE.
Vin scadentele si alde Ciuca si Ciolacu nu mai pot da din colt in colt.
Ciumpalacii si-au pus-o, au ciordit pânā si fondul de rezervā pentru pomeni si mitā electoralā si acum chiar nu mai au bani pentru nimic. Greva profesorilor e abia începutul, cred cā vā urma o varā interesantā, mai ales cā vremea e bunā si oamenii vor putea sā beneficieze de gaze(lacrimogene) gratuite de la guvern fārā sā fie deranjati de frig în timpul protestelor premergātoare urmātoarei revolutii.
Tot cu băgatul bățului prin gard pentru întărâtare.Adicătele pe dictonul verificat ,,divide et impera”! Că oricum e mai ușor așa decât să crești salariile profesorilor prin mărirea colectării bugetare care doar pe începutul de an doar pe TVA este derizorie .De acord însă cu mărirea vârstei de pensionare dar cu excepția militarilor și polițiștilor.Apropo,trebuie eliminați cei ziși,,personal asimilat magistraților”care sunt asimilați doar la drepturi pentru că în fapt sunt funcționari.Plus,trebuie eliminat cumulul a mai multor pensii-una că magistrat,altă de la Curtea Constituțională,etc.
Tot vin alegerile la anul: de ce sa nu rămânem cu 300 de parlamentari cât s-a votat la referendum? Fără 300 se parlamentari, care au șoferi, secretare, consilieri, mașini de serviciu, chirii, etc..s-ar face ceva economii la bugetul de stat
Referendumul e consultativ nu si aplicativ! Si cine sa-l aplice, beneficiarii sistemului?
Pana si base,alias Petrov a uitat de ideea sa,cand a candidat
la Senat,deci la camera pe care chiar el o vroia desfiintata prin referendum!!!🤥 A ajuns senator ca sa-si ajute fosta consiliera si pe frate,sa scape de puscarie!😡