Discursul președintelui terorist Vladimir Putin din 21 septembrie, privind „mobilizarea parțială” de noi recruți pentru războiul din Ucraina, a avut un efect de bumerang asupra unei economii rusești și-așa extrem de afectate în urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
Primele consecințe grave au apărut imediat. Într-o singură zi, acțiunile companiilor din statul agresor au înregistrat căderi spectaculoase. Astfel, Gazprom a pierdut 9,62%, Sberbank – 8,47%, Lukoil – 10,47%, iar Rosneft – 10,61%.
Bursa de la Moscova s-a prăbușit, dolarul a început să crească, iar țările occidentale au anunțat noi pedepse pentru invadatori, mai ales după ce aceștia au lansat așa-zisele „referendumuri” în teritoriile ocupate ale Ucrainei, cu scopul de realiza alte anexări ilegale pe modelul peninsulei Crimeea.
Informații concludente în acest sens au apărut pe site-ul ucrainean Obozrevatel.com.
„Dacă UE refuză și gazul rusesc, în curând Putin va trebui să caute nu numai oameni pentru război, ci și bani pentru el”
Explozie la bilete. „Pe măsură ce Putin mai trimite sute de mii de soldați să moară în Ucraina, rușii devin din ce în ce mai săraci. Un zbor din Moscova spre Baku a crescut de la 18.000 de grivne (aprox. 3.000 de lei – n. red.) la 152.000 de grivne (aprox. 25.000 de lei – n. red.). Așa au «apreciat» rușii inițiativa lui Putin.”
Ce lovitură poate primi Rusia. „Acum, ponderea gazului rusesc în importul de combustibil albastru în UE este de doar 9%. Rusia încearcă să facă presiuni asupra Uniunii Europene și, prin urmare, reduce livrările, a oprit Nord Stream 1 și cere ridicarea sancțiunilor. Dacă UE renunță complet la gazul din țara agresoare, va da o lovitură critică industriei energetice ruse.”
10 ani de paralizie. „Dacă totuși UE ia o decizie și refuză gazul rusesc, acest lucru va paraliza industria care formează bugetul din Federația Rusă timp de zeci de ani. Deja producția de gaze din Rusia a scăzut cu 56,8 miliarde de metri cubi (15,9%) – doar pentru 9 luni, când sancțiunile nu au intrat încă în vigoare -, iar exporturile au scăzut cu 38,8%, ceea ce înseamnă că producția va continua să scadă.”
Se apropie falimentul. „În august, veniturile din exporturile de petrol și gaze au scăzut cu 13%, la 11,1 miliarde de dolari. Nici măcar creșterea prețurilor la energie nu va salva economia Rusiei. La sfârșitul anului, UE va înceta practic să mai cumpere petrol rusesc, iar restricțiile la produsele petroliere vor începe să funcționeze. Dacă UE refuză și gazul rusesc, în curând Putin va trebui să caute nu numai oameni pentru război, ci și bani pentru el.”