Una dintre marile surprize ale sfârșitului de an a fost anunțul unei vedete Pro TV, Elena Lasconi, că va părăsi televiziunea pentru a încerca să devină primărița unui oraș de 30.000 de locuitori, cu o industrie distrusă ca după bombardament: Câmpulung Muscel, județul Argeș.
Elena Lasconi pleacă de la Pro TV după o „logodnă” de 24 de ani. Ea e hotărâtă să intre în administrație și, inevitabil, în politică. În 2020 va candida pentru postul de primar în Câmpulung Muscel, unde și-a cumpărat o casă. Nu se va aventura ca independent, ci va opta pentru un partid. Care va fi acela? Vom afla în ianuarie, deocamdată poartă negocieri.
Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Elena Lasconi deplânge starea actuală a orașului, care e condus de un primar PSD, Ioan Liviu Țâroiu. Jurnalista trimite o săgeată și spre Ion Iliescu, sub a cărui oblăduire a fost realizată privatizarea catastrofală a Uzinei Aro.
Gândurile și ambițiile Elenei Lasconi
- „Câmpulung a rămas îngheţat în anii ’90. La mijloc stă o lipsă crasă de interes din partea autorităţilor locale. Mie îmi plac clădirile istorice din Câmpulung pentru ce ar putea să devină, nu pentru ceea ce sunt. Dar ca să se întâmple asta, ar trebui să existe un alt tip de atitudine, în primul rând din partea Primăriei. Şi o să vă dau un exemplu concret: ce pretenţii să avem, apropo de schimbare, când primarul de la Câmpulung îi tratează pe oameni, la audienţe, cu aroganţa unui vechil?!”
- Eu iubesc Câmpulungul, renunţ la cariera mea pentru a aduce municipiul în secolul XXI şi a schimba viaţa oamenilor în bine. Refuz să mai fac parte din categoria oamenilor care se plâng de cine ne conduce.
- Eu am ales Câmpulung, un oraş fără miză, pentru că iubesc oamenii de aici, tradiţia, istoria. Putem schimba România începând chiar cu un oraş mic, precum Câmpulung. Pentru că aici este un potenţial extraordinar. De ce nu s-ar putea vorbi despre Câmpulung cum se vorbeşte despre Oradea şi Cluj? De ce trebuie să fim comparaţi cu Caracal? În perioada interbelică, băile de la Câmpulung erau comparate cu cele de la Davos sau Evian.
- Îmi aduc foarte bine aminte din filmările de arhivă cum Ion Iliescu a declarat că cel care va cumpăra ARO o să fie de încredere… şi am văzut ce s-a ales de ARO şi ce repercusiuni a avut şi încă are asupra muscelenilor. Mulţi dintre cei care au devalizat ARO conduc practic oraşul, stau în vile scumpe, conduc maşini de lux şi fac vacanţe în ţări exotice. Unii dintre ei sunt bugetari.
- Sunt o persoană raţională. Ca independent nu am nicio şansă în momentul ăsta. Ca să fii primar şi să schimbi lucrurile, trebuie să treci proiectele prin Consiliul Local. Şi acolo ai nevoie de susţinere de mai mult de 50%. Doar dacă faci parte dintr-un partid, adică această echipă cu acelaşi crez ca al tău, poţi să mişti lucrurile. Analizez toate opţiunile. Încă nu am luat o decizie. Suntem in prag de sărbători, probabil că discuţiile se vor amâna până în ianuarie.
- Visul meu nu e să mă instalez pe un fotoliu, să-mi pun broşă (he, he!) şi să dau bine în poză. Chiar vreau să fac treabă! Pot, ştiu şi vreau!
- Mi-e clar că nu o să inventez roata, dar între priorităţile pe care mi le-am listat – de fapt, chiar mai presus de toate – este atragerea unor investitori mari, serioşi, în Câmpulung. E o matematică sănătoasă, de pe urma căreia toată lumea câştigă. Taxe, impozite, dar mai ales locuri de muncă şi venituri mai mari pentru musceleni.
- La Câmpulung am ajuns prima oară acum vreo 14 ani. În acea perioadă, aveam o colegă în redacţie care mi-a spus că şi-a cumpărat o casă la Câmpulung şi vede masivul Iezer-Păpuşa din curte. În acea perioadă, tot căutam un teren pentru a-mi ridica o casă. Şi i-am spus colegei mele să-mi dea şi mie telefonul agentului imobiliar din Câmpulung cu care a colaborat. Am sunat-o pe respectiva agentă imobiliară şi i-am spus ce îmi doresc. Am luat-o pe prietena mea, Neti Sandu, am urcat-o în maşină şi pe fiica mea şi am plecat la Câmpulung. Mi-a plăcut mult zona, deşi drumul până acolo era foarte prost. Iar în faţa casei mă aşteptau agenta imobiliară şi proprietarii casei, în fapt moştenitorii. Era o casă bătrânească ce de-abia se ţinea. Mi-au spus că pot să o dărâm. Şi nu am vrut să dărâm casa pentru că ştiu ce efort presupune construirea uneia. Aşa că toţi banii pe care i-am câştigat, plus credite, i-am băgat în acea casă, am consolidat-o, am întinerit livada. E o casă foarte mică, dar îmi place enorm, nu am nevoie de mai mult. Viaţa nu este despre conturi bancare, maşini şi case scumpe. Este despre oameni, respect, iubire.
Elena Lasconi
- Are 47 de ani (s-a născut pe 20 aprilie 1972, la Hațeg, județul Hunedoara).
- S-a căsătorit la 18 ani, iar la 20 de ani a născut-o pe Oana.
- A divorţat la 22 de ani și s-a recăsătorit la 40.
- Lucrează la Pro TV din anul 1995.
- În primii ani a fost prezentator și corespondent pentru Pro TV Deva.
- După mineriada din 1999 a ajuns la PROTV Bucureşti.
- A fost prezentator al jurnalelor de dimineață și prânz, apoi corespondent special și de război al televiziunii nr. 1 din România.
- A acoperit publicistic vizita în România a Papei Ioan Paul al II-lea (1999).
- A făcut reportaje din Afganistan.
Sa candideze pentru Bucuresti!
Sa candideze unde vrea,ce te bagi dumneata in seama aiurea?
Mult succes. Am vizitat vara trecuta Campulung Muscel si intr-adevar oamenii se plangeau de coruptia pesedista si interlopia, au si ei o mare problema cu traficul de fiinte umane, insa orasul are si un mare potential sa renasca economic si spiritual. Holcim are o fabrica de ciment acolo. Rezistenta partizanilor anti-comunisti musceleni, mausoleul de la Mateias, castrul roman Jidava, casa lui Toparceanu sunt repere de unde un primar integru si competent poate incepe reconstructia acestui oras.
Dumnezeu sa-ti ajute și să câștigi.
Este de o prostie fenomenală acest om ,este un escroc care până anul trecut vota cu ambele maini anularea obligatilor SRI catre DNA ,si acum da vina pe USR ,PNL si PMP pentru o prostie care a facut-o el cu PSDistii ,votând demiterea procurorului general al Romaniei si al sefei DNA ….