Predoiu a pus cruce Secției Speciale. Astăzi, Orban va lua decizia! 6 motive pentru care e ilegală

2
10437
Catalin Predoiu, PNL
Ministrul Justiției Cătălin Predoiu cere, printr-un memorandum, desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților

Cătălin Predoiu va cere vineri în ședința de guvern desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților. Acesta a depus un memorandum în care prezintă 6 argumente pentru care această secție funcționează împotriva legilor în vigoare.

Memorandumul se numește: „Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi propuneri”.

Cele 6 motive pentru care Cătălin Predoiu cere desființarea Secției Speciale:

1. Modul de funcționare al acestei instituții instituie în mod nelegal o excepţie de la principiul constituţional al controlului ierarhic.

2. Prin modul de organizare şi funcţionare a Secției Speciale s-a creat o categorie de cetăţeni care beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală totală, respectiv procurorii din cadrul acestei secții.
3. Din cauza unor prevederi exprese, procurorii acestei secții nu pot participa la proces în sălile de judecată ceea ce crează dificultăți majore în practica de zi cu zi.
4.  Competenţa materială şi teritorială atribuită acestei secţii, din punct de vedere funcţional, creează dificultăţi şi nu asigură folosirea procurorilor specializaţi în situaţiile în care s-ar impune cum ar combaterea corupţiei, a criminalităţii organizată şi terorismului.
5. Numirea agenţilor şi ofiţerilor de poliţie judiciară şi a specialiştilor în cadrul Secției Speciale se face de către procurorul şef de secţie, o structură fără personalitate juridică, deşi numirea acestora ar trebui să fie dispusă de conducătorul instituţiei.
6. E nevoie de o regândire a modului de organizare şi funcţionare a acestei secţii, inclusiv în legătură cu modul de numire în funcţie a procurorilor cu funcţii de conducere şi de execuţie prin asigurarea principiului separării carierelor.

”În prezent, pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene se află un număr de 4 cauze în care au fost formulate 7 întrebări preliminare vizând interpretarea dreptului Uniunii Europene raportat la o serie de aspecte referitoare la Secția Specială. Pentru aceste cauze a fost încheiată faza scrisă, Guvernul României depunând observaţii… ca urmare a aprobării acestora prin memorandum. De asemenea, au fost formulate cereri de organizare de către CJUE a unor şedinţe de audiere a pledoariilor. (…) Precizăm faptul că Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a întocmit observaţiile scrise aprobate ulterior prin memorandum, pe baza contribuţiilor mai multor instituţii, nu numai a Ministerului de Justiție”, se arată în documentul citat de News.ro.

Concluzia acestui document al Ministerului de Justiție este: „Desființarea Secției Speciale ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare”.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunţat că 80,8% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), 7,76% pentru menţinerea ei, iar 11.43% pentru amendarea normelor juridice care reglementează activitatea instituţiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Adina Florea se prăbușește când Kovesi ia premiul european „Femeia la Putere”. Acum 9 luni, Florea o hăituia pe Codruța prin SS (Sinistra Secție)

* Comisarul Berbeceanu, spaima corupților, revine în forță! Va fi șef de cabinet al ministrului de Interne

* Creșterea pensiilor cu 40%? Terminați cu prostiile! Există o soluție rezonabilă. Iat-o!

* Corupția PSD, pericol mortal! Prefectul de Caraș-Severin, traficant de permise pentru arme de foc

* VIDEO. S-a „pişat” pe el de frică! Bădălău cere scuze Diasporei, după ce-a jignit-o pe vocea manelistului Caval

* A fost dat afară și inginerul mecanic-minier pus de PSD să conducă Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive!

* Guvernul PNL devine Guvernul PNL-PMP. Primul „implant” de la partidul fondat de Traian Băsescu

* În apărarea României. Scrisoare către trădătorul Liviu Dragnea

* Tupeu de borfaș! De Ziua Națională, Dragnea susține că a intrat în pușcărie „de dragul României”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here