Celebra rezervație marină din Insulele Galapagos, aflată în apropierea coastei Americii de Sud și a cărei biodiversitate nemaipomenită l-a ajutat pe Charles Darwin să pună la punct teoria evoluției speciilor, e acum sub asaltul nimicitor al pescadoarelor chinezești.
O gigantică flotă de nave de pescuit ale Chinei a fost descoperită staționând lângă Insulele Galapagos. Ecuadorul, stat în apropierea căruia se află arhipelagul, a alertat comunitatea internațională. Chinezii pescuiesc sălbatic, cu nave uriașe și prin metode foarte agresive, făcând prăpăd.
Barbarie și cinism. Chinezii își trimit an de an flotele de pescuit în Galapagos, deși zona este inclusă de UNESCO pe lista monumentelor aflate în pericol
„Mărimea și agresivitatea acestor nave reprezintă o amenințare majoră pentru speciile marine aflate în Insulele Galapagos”, a semnalat Yolanda Kakabadse, fost ministru al Mediului din Ecuador, potrivit publicației The Guardian. Ar fi vorba de circa 260 de nave de pescuit.
S-au lansat apeluri și cereri de ajutor în întreaga lume, Ecuadorul cere sprijinul comunității internaționale, dar dacă nu se întâmplă ceva foarte repede, nu va mai fi nimic de făcut.
China țintește sistematic apele Insulelor Galapagos, an de an, de mai multă vreme, dar flota trimisă acum de Beijing este fără precedent ca mărime. Rezervația marină, unică în lume, conținând specii care nu mai există în altă parte pe Terra, a fost inclusă de UNESCO încă din 1978 pe lista monumentelor aflate în pericol. Echilibrul florei și faunei din zonă este tot mai fragil atât din cauza poluării, cât și a pescuitului intensiv.
Chinezii n-au astfel de probleme de conștiință. “Rad” tot, ca un nor de lăcuste, și după ce distrug iremediabil zona, se mută în altă parte.
Roque Sevilla, fost primar în Quito, capitala Ecuadorului, spune că acum se fac eforturi diplomatice pentru a-i determina pe chinezi să-și retragă imensa flotă: “Pescuitul necontrolat chiar la marginea zonei protejate strică eforturile Ecuadorului de a proteja viața marină în Galapagos”, spune acesta.
Nu doar braconajul sistematic la scară industrială, nemaiîntâlnit în altă parte, a fost adus de chinezi în Galapagos, ci și poluarea. Pe Twitter sunt publicate poze cu sticle abandonate de marinarii chinezi pe țărmurile insulelor.
Acum 3 ani, un singur vas de pescuit chinezesc prinsese 300 de tone de animale marine sălbatice din Galapagos. Flota număra sute de vase
Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a făcut apel la protejarea insulelor. Ministrul Apărării, Oswaldo Jarrin, spune că flota chinezească este supravegheată permanent.
În urmă cu 3 ani, într-un alt asalt-surpriză lansat asupra Insulelor Galapagos, o singură navă din flota chineză pescuise 300 de tone de animale marine sălbatice. Flota de atunci a numărat, de asemenea, sute de vase, făcând prăpăd. “Vrem să evităm un incident similar celui din 2017. Suntem în alertă”, spune Oswaldo Jarrin.
Chinezii vizează atât de insistent Insulele Galapagos pentru că acolo este trăiește, într-o arie protejată de legislația internațională, un mare număr de specii de rechini, inclusiv rechinul-balenă (despre care se crezuse chiar, acum câteva decenii, că a dispărut) și rechinul-ciocan.
Supa din aripioare de rechin este o delicatesă în țările asiatice. Braconierii chinezi prind rechinii, le taie aripioara dorsală, apoi aruncă restul animalului, care devine hrană pentru alți prădători oceanici.
Occidentul june intelectual are alte preocupări.
[…] Ziaristii.com a scris, încă de la sfârșitul lunii iulie, despre acest caz scandalos și fără precedent în epoca modernă. […]
[…] Ziaristii.com a scris, încă de la sfârșitul lunii iulie, despre acest caz scandalos și fără precedent în epoca modernă. […]
[…] Ziaristii.com a scris, încă de la sfârșitul lunii iulie, despre acest caz scandalos și fără precedent în epoca modernă. […]