Acasă Dezvăluiri Povestea unei șpăgi colosale. Un fost șef al Casei de Sănătate a...

Povestea unei șpăgi colosale. Un fost șef al Casei de Sănătate a primit 6,3 milioane de euro, în garajul din București și în contul din Elveția

Vi-l mai amintiți pe Lucian Duță? A fost preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), din partea PDL, în guvernarea Băsescu-Boc. DNA l-a prins cu o mită de 6,3 milioane de euro, primiți cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), se arată în rechizitoriul DNA consultat de G4Media.ro.

Lucian Duță a fost trimis în judecată de DNA la sfârșitul lunii decembrie 2018, sub control judiciar pe cauţiune, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Duţă ar fi primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Cash-ul l-ar fi primit personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriu.

Fostul PDL-ist ar fi primit mita, reprezentând un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România. Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10% este cel din aprilie 2012, pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.

Enache şi Socol l-au denunţat pe Lucian Duţă, potrivit documentului citat.

Fostul preşedinte al CNAS ar fi pretins comisionul de 10% susţinând că este nevoie de obţinerea unui „sprijin politic” pentru proiectele CNAS şi ar fi invocat relaţia pe care o avea cu preşedintele Traian Băsescu.

Pus în faţa probelor DNA (denunţuri şi documente bancare din offshore), Duţă a recunoscut parţial acuzaţiile, în sensul că a admis doar mita primită în cont, nu şi pe cea cash, se arată în rechizitoriul DNA. Potrivit propriilor declaraţii la DNA, Duţă a negociat mita în iunie 2010, adică exact în perioada în care preşedintele Traian Băsescu anunţa tăierile de salarii pentru bugetari.

Informații din rechizitoriu

Reprezentantul HP România, Radu Enache, le-a declarat procurorilor:

„În cursul lunii ianuarie 2010 am fost sunat de dl. Ionuţ Popa, cu care fusesem coleg de Lojă Masonică, care mi-a spus că dl. Lucian Duţă a fost nominalizat pt. funcţia de preşedinte al CNAS. Acesta mi-a facilitat o întâlnire cu dl. Duţă la un restaurant în apropierea pieţelor Universităţii – Rosetti. În cadrul discuţiei, dl. Duţă şi eu am menţionat importanţa dezvoltării proiectului SIUI (Sistemul Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate), dl. Duţă subliniind necesitatea obţinerii unui <<sprijin politic>> pentru proiectele de la CNAS, lăsând să se înţeleagă că e vorba despre <<sponsorizări>> pentru obţinerea acestui sprijin politic, de fapt era vorba despre plata unor comisioane (….)

Întrucât SIUI nu era folosit în judeţe şi trebuia să se treacă la o soluţie centralizată, am cerut doamnei Socol, directoarea Siveco, să îmi dea 100.000 de euro cash pe care i-am transmis dlui Duţă. Întâlnirea a avut loc în luna februarie 2010, nu îmi amintesc exact. Pentru a evita riscul de a fi văzuţi, dl. Duţă a venit la mine acasă, a parcat maşina, un BMW de culoare neagră, în garajul meu, i-am dat banii, i-a pus în portbagajul maşinii şi apoi a plecat”.

Într-o altă declaraţie, Radu Enache a adăugat:

„La lansarea proiectului Cardului Electronic de Sănătate, dl. Duţă şi-a manifestat nemulţumirea în legătură cu cuantumul comisioanelor primite de la Siveco pentru proiectele anterioare, solicitându-mi să găsim un alt partener prin intermediul căruia să se furnizeze comisioanele solicitate pentru obţinerea de <<sprijin politic>>.

Pentru câştigarea licitaţiei organizate de Imprimeria Naţională, HP a realizat un consorţiu cu firma Novensys, care avea expertiză tehnică legată de carduri şi colaborase anterior cu Imprimeria Naţională, în alte proiecte.

Din câte îmi amintesc, dl. Duţă mi-a solicitat un comision tot de 10 %, respectiv de un milion de euro. Această solicitare a fost făcută anterior câştigării licitaţiei. Nu îmi amintesc exact când, dar în mod cert înainte ca asocierea HP-Novensys să depună oferta. Îmi amintesc exact acest lucru pentru că suma solicitată drept comision de dl. Duţă a intrat în preţul ofertei partenerului Novensys (respectiv livrabilele furnizate de Novensys în oferta depusă de consorţiu a fost mărită cu suma comisionului).

De fapt, acest lucru s-a întâmplat la toate proiectele, în sensul că comisioanele cerute de dl. Duţă trebuiau stabilite anterior depunerii ofertelor întrucât cuantumul lor era inclus în cuantumul ofertei. În cazul comisioanelor furnizate de Siveco, nu am cunoscut valoarea lor exactă deoarece erau incluse în valoarea globală a ofertei subcontractorului Siveco (…)

Întrucât dl. Duţă a fost eliberat din funcţia de preşedinte ulterior câştigării licitaţiei pentru cardul electronic de sănătate, Novensys a refuzat să mai transfere acestuia comisionul solicitat de dl. Duţă. Dl. Duţă a insistat în numeroase rânduri să primească acel comision, evocând calitatea sa de preşedinte al PDL Sector 1 şi relaţia cu preşedintele Băsescu, faptul că PDL va reveni la guvernare”.

Martorul Gabriel Iosif a declarat la DNA pe 26 septembrie 2017:

„Îl cunosc pe dl. Duţă Nicolae-Lucian de peste 20 de ani, fiind în relaţii de prietenie, de încredere cu acesta.

Sunt beneficiarul real, declarat în acte, al societăţii Eurotrust Invest Inc, înmatriculată în insula Saint Kitts&Nevis (Caraibe), cu conturi deschise în Elveţia.

Deşi figurez ca beneficiar real, toate fondurile care au intrat în conturile din Elveţia ale acestei fimre au fost şi sunt ale lui Duţă Nicolae Lucian, fonduri despre care mi-a spus că le voi primi de la nişte parteneri ai săi de afaceri, din străinătate, şi care doresc să finanţeze o clinică privată de sănătate”.

Ce a declarat Duţă la DNA

„Pe parcursul urmării penale, inculpatul a avut o atitudine procesuală parţial sinceră, recunoscând primirea foloaselor materiale sub forma transferurilor bancare în conturile societăţii Eurotrust Invest Inc. Inculpatul nu a recunoscut însă primirea sumelor de bani în numerar”.

„A existat o ofertă din partea dânşilor (inculpatul se referă la Radu Enache – reprezentantul HP România şi Irina Socol – reprezentantul Siveco România – n.n) încă de la început, de a-mi sprijini eventuala susţinere politică, prin remiterea unor sume de bani. Nu s-au discutat cuantumurile sumelor sau de sume fixe (ulterior inculpatul arată că era vorba despre un comision de 10 % – n.n; subl.n.)

(…) Revin la discuţia din iunie 2010 cu Radu Enache, la care am făcut referire anterior şi l-am întrebat cum doreşte să îmi dea banii promişi, mi-a explicat că trebuie făcut nişte transferuri bancare şi construit un vehicul de tip off-shore, prin care banii vor pleca de la HP spre Siveco şi apoi către această firmă off-shore. Am luat legătura cu un prieten de al meu, pe nume Gabriel Iosif, şi i-am spus că atât HP, cât şi Siveco, sunt dispuse să finanţeze construcţia unui spital. Prietenul meu a avut o întâlnire, la sediul firmei Siveco, cu un israelian, prezentat de dna Irina Socol, urmând ca atunci când se fac transferurile, ei să ţină legătura între ei (…)

Referitor la cuantumul sumelor, în cazul tuturor înţelegerilor cred că a fost vorba de un procent de 10 % din valoarea fiecărui contract/AA (act adiţional – n.r.). Acest fapt a fost convenit încă de la prima întâlnire, din iunie 2010, când s-a stabilit cuantumul sumelor ce urmau a fi remise la un procent de aproximativ 10 %” (declarație dată la DNA pe 26 septembrie 2017).

Câtă puşcărie riscă Duţă dacă va fi găsit vinovat de instanţă. „Maximul care poate fi atins, potrivit reglementării ulterioare datei de 1 februarie 2014, este de 16 ani şi 4 luni de închisoare”, arată procurorii în rechizitoriu.

DNA a anunțat la sfârșitul anului trecut, la trimiterea în judecată, că în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveţia, asupra unui teren cu construcţie S+P+4, asupra a trei apartamente şi asupra unui autoturism.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Pe 4 aprilie 2018, DNA anunţa că i-a fixat lui Duţă o cauţiune de 4.500.000 de lei.

CITIŢI ŞI:

Povestea ministrului care, beat criță, se chinuia să îngroape două milioane de euro în grădina casei

„Nu vă jucați cu focul! Dacă noi, în prima zi de guvernare, vă aruncăm pe toți în puşcărie, prin ordonanță de urgență?!”

PSD îi cere lui Isărescu un lucru foarte grav: să dea atacul la rezerva Băncii Naționale, pentru a stabiliza leul! Moneda a fost destabilizată de guvern prin „ordonanța lăcomiei”

ACUZAȚII GRAVE. Deprecierea leului şi prăbuşirea economiei au fost premeditate de PSD+ALDE! Ce dezastre mai au în program

loading...

7 COMENTARII

  1. Problema vinovatiei ca si in alte cazuri izvorite din viata preacinstitilor nostri functionari publici de rang inalt asezati pe un pat cald de cite un partid aflat la putere ,este de necontestat. Daaaar daca domnul respectiv a fost interceptat in cadrul unui protocol ,dupa legile lui Tudorica validate de un CCR de aceiasi sorginte cca Tudorical isi poate contesta nevinovatia in instante

    1

  2. S.O.S -EUROPA !S.O.S – restul lumii civilizate , unde R(N)AȚIUNEA încă predomină și RESPECTUL pentru valoare nu este sufocat de incompetenții agasanți și parvenitism ! PERICOL IMINENT ! Stop ,joc! – AJUNGE cu joaca de-a DEMIURGII a inconștienților ce s-au COCOȚAT -prin minciună la cîrma țării ,ajutați-ne ACUM ,pînă nu va fi prea tîrziu /suntem captivi în mîna TICĂLOȘILOR ,.”democratic ”desigur ,ne-am făcut-o cu inconștiență singuri,desigur ,imaturi?desigur ,..DAR ,dar !-. deja au depășit limitele bunului simț și haosul pîndește avid,dezastrul este iminent cu acești TRĂDĂTORI rapaci și fără de D-ZEU /doar interesul lor meschin le este ZEU =BANUL facil și funcțiile lor,ATÎT ! . . .Îndepărtați pavienii inconștienți de la butoanele PUTERII !-altfel? Odată haosul declanșat (ca și CANCERUL !) va fi enorm de greu ,cu costuri,tragedii și lacrimi grele de îndurat spre a fi contracarat !APEL la memorie ,APEL la ISTORIE ! ..INCREDIBIL -dar credeți că nu se POATE ,mai rău de atît?se întreba un ”pesimist ”.Ba ,se poate !răspunse un ”optimist ”-întrebare :care este OPTIMISTUL/care este PESIMISTUL ?așa că atunci: CÎND, scroafa se cațără în copac și se urinează peste SAT (ȚARĂ ?)-și apoi se declară /autoproclamă ÎMPĂRAT!..uraaaa !-ovaționează populimea ignorantă .Și?..gata =
    ”L”ETAT C”EST MOI ” _”STATUL sunt EU ”uraaaa!-.și se cred imbecilii fac-totum și demiurgi în scălîmbă DELIRARE ! consecințele ?dezastrul ce va urma?..Nu-i preocupă /EI sunt ocupați cu AUTO-ADMIRAȚIA /gen NARCIS -sîc ,sîc !..cine plătește ?GHICI !TU?a ,nuuu! .ACUM ,..că: matematica e complicată /prea multe ecuații cu prea multe NECUNOSCUTE ,fizica are și asta principii alambicate,filozofia prea multe TEME-DILEME ,literatura(DICȚIONARUL
    -na ,belea ! ) are prea multe cuvinte plus combinațiile de N luate cîte K dintre ele ..etc..etc..de pe unii ,cu prea puțini neuroni /dar cu pretenții invers proporționale cu ”abilitățile”necesare minimal ,măcar !- îi ia cu amețeală și devin sclavi -ai escrocilor ,de partid -forma ”superioară ”de organizare a IMPOSTORILOR /pot să ÎNȚELEG !..dar, nici minima cultură populară (simplă și magnifică tocmai prin densitatea informației în cuvinte puține -o formă de poezie ,chiar !) din proverbe,zicători,pilde sau bunul simț /7 ani de ACASĂ ?/ NU-I mai ajută ?Atît de mare este CEAȚA,deruta ?.. Gura păcătosului (ticălosului,impostorului,arogantului,oportunistului,escrocului / fiind inept și mizantrop =se devoalează singur /chestiune de timp ,doar ! -dacă ești ATENT )” ADEVĂR ”-grăiește ,uneori !Din graba de a se instituționaliza ,legaliza și a fi recunoscut ca VALOARE !Așa că într-adevăr este (SUNTEM -toți !) ”PROȘTI” !Pentru că nu am realizat ce MONȘTRI sunt și îi tolerăm în continuare ,cu lașă complicitate (conștientă sau savant justificată prin manipularea,alterarea principiilor,normelor,legilor și înghesuirea ,forțată dacă se încăpățînează ,în subordinea INTERESULUI -personal și ,și mai ”magnific” de grup =PARTID iluminat de cele mai onorabile INTENȚII -sanchi !) Ceea ce lor le convine -divide et impera !..dacă le merge ,nu ?Vă e bine?.DA?.NU?..Atunci ,faceți ceva /stîrpiți BURUIENILE ,căci singure nu se vor ”simți ”-din contră !Numai naivii (să fiu elegant !)cred că din NIMIC poate răsării ceva bun !..Show go on !..PS.-și PROȘTII ,se mai REVOLTĂ uneori ( remember ”89,mister ”revoluționar ” profitor made in psd=ciuma roșie?Nu ,normal !momentan ,..dar ,dar?..VINE ora ,vine clipa ,vinee VAMA și o să dați cu toții SEAMA ! 😅🧐🤔😪😜🤗🤐🔜..Semnat =și eu ,un alt” PROST ” .OARE ???:.DAR ,dar !..cine sunt eu ,noi ,în fața voastră (voi cei mai,CE -ce nu a mai văzut lumea de cînd este ea LUME /de și DRACU rămîne cu gura căscată de atîta TUPEU și aroganță ce poate naște cînd ignoranța este lăsată de capul ei !De D-ZEU săracul ce să mai zic ?Că-i în derută totală /să rîdă ,să plîngă,să se MÎNIE ?..nici draqul nu mai știe ,că l-au făcut ghem ,e K.O !..Bravos ,NAȚIUNE !DE halal să-ți fie .Deci -ATÎTA poți?Ăștia suntem? (IDIO )CREATURILE astea scălîmbe la minte și iresponsabile ne reprezintă ?Ăștia sunt cei mai buni ?Aoleoo?_păi restul ?nu mai am curaj (sanchi !) să întreb !..Mda ,..)..așa că: Dații înainte cu tupeu ,nu vă lăsați -LA LUPTĂ TOVARĂȘI !..păi?Cine sunt ăștia ,să vă întrebe pe VOI -de unde ,ce și CUM /cu AVERILE,VILELE /PISCINELE /LIMUZINELE/INSULELE-mai nou ,curînd toată țara , că tot vă închipuiți voi stăpîni de SCLAVI ,nu?/CORVETELE /CONTURILE/FONCȚIILE/SALARIILE babane + PENSIILE SPECIALE toate ,normal !Păi nu sunteți voi SPECIALI ?Marii ..ALEȘI dintre ALEȘI ?-democratic ,NU? Păi ,DA !Atunci? .Că împrumutați VOI țara pe spinarea a încă două generații?Ete ,na !Prostimea habar nu are !Nu?Oare ?IA ,gata cu gălăgia ,să vină JANDARMERIA /că le tulbură siesta d-lor BOIERI -acești ingrați de lumpeni , cu pretenții de ”NORMALITATE ”-păi normalitatea o DAU ,definesc,drămuiesc,coafează ,livrează mușchii noștri băi ,așa că ”proști” ,ați fost,proști mai sunteți încă !…Aha !..Ps.-Vai de tine națiune ,cînd dai cu PIETRE în înțelepții cetății ,doar pentru că nu îți place ce îți prezintă /și să crezi că vei fi BINE ,prin minciună și iluzii !..Păcat !de sîngele ,viața și truda ăstu-i popor pătimit și mințit -de lifte ca voi !.Mai AVEȚI de pătimit dragii mei ROMÂNI , pînă veți învăța ce-i RESPECTUL !..Pînă atunci?..Nu așteptați a culege ,decît ce ați SEMĂNAT !..și așa a fost ,și AȘA va FI ,în vecii vecilor !Restul ?Variațiuni ,povești pentru mințile slabe din marele circ,BÎLCI al deșertăciunilor /cu actori ,comedianți /mizantropi /victime și profitori !..Fascinată și bogată țară AVEM -din moment ce ne permitem a RÎDE de legile celeste /crezînd ca imbecilii că alții vor plăti FACTURA dezmățului !Oare ?Interesant !..E o chestie ,băi nene !nu?..Michiduță !Da ,șefu .Pornește și cazanele de rezervă ,cu smoală /că primim candidați , CURÎND !…Cînd ?GHICI !..întreabă la PARTID ,nu le știu EI pe TOATE ?Și a putea și nu se poate ?..Multăă minte vă mai trebuie !..Hai ,PA !..mă duc să-mi sap GRĂDINA(ȚARA) -mea !..și am pătimit (plătit !) pentru EA -și nu vă datorez NIMIC vouă /..vremelnici IDOLI ai circului ,ci doar strămoșilor mei și bunului D-ZEU !Alți mentori nu am ,nu am avut și nici nici nu voi răbda să- AM !….De înțelegeți la timp și respectați ?O fi ,cum o fi !De, nu?..e.. PERICOL !..mare /cît de mare?..Nouă-s ,vechi..și .. !..istoria ,duioșilor /ce nu uită și nici nu IARTĂ,..degeaba aruncați voi cu ceață ,cît ar fi de deasă ,de nu- NOI ?COPII noștri tot vor găsi drumul către (A)CASĂ !..(EU,TU ?s-ar putea să nu mai fim în poartă /obosiți de atîta ”poate,poate ”..mă nepoate !..dar s-o găsii cine amintirea să ne poarte !..poate,..poate !ehee,mă nepoate !..)..pe pămînt avem de TOATE !..TU?alege și socoate ..Be free !-ești LIBER ?..să fii -ceea ce EȘTI !.,..ești?..sau doar mimezi?..Ă? Ne vedem în RAI sau IAD !-după fapte mon-cher /că de vorbe-i sătul UNIVERSUL !

  3. Acest escroc trebuie condamnat la 25 de ani de pușcărie și confiscată toată averea lui,amantei etc. Când țara era în colaps, bandiții furau pe rupte milioane și milioane de euro. Și Duță asta-i un tâlhar. La pușcărie,haimana!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările