ACUZAȚII GRAVE. Deprecierea leului şi prăbuşirea economiei au fost premeditate de PSD+ALDE! Ce dezastre mai au în program

2
11709
Florin Citu, ministrul Finantelor
Florin Cîțu

Senatorul Florin Cîțu (PNL) face o analiză detaliată a catastrofei în care guvernarea PSD-ALDE a împins finanțele țării şi moneda națională.

Analiza lui Florin Cîțu

Dragnea dă atacul final pentru destabilizarea economiei.

Liviu Dragnea a dat ordin BNR să intervină direct pe piața valutară. Îi spune bancii centrale, pe față, să foloseascață rezerva valutară. Direct, pe față, fără să se ascundă.

Exact ce v-am spus. Deprecierea monedei este premeditată de PSD+ALDE, iar ținta este rezerva valutară şi destabilizarea economiei.

Planul este ca România să rămână fără rezerva valutară într-un moment în care economia este în picaj. În acelasi timp, au avut grijă să submineze şi dotarea armatei. În 2017 şi 2018, banii din bugetul armatei s-au dus în special spre cheltuieli de personal. Nu s-au cheltuit cei 2% din PIB, încălcând angajamentele României.

Cum s-a ajuns aici şi ce urmează.

Atacul a început anul trecut, când Dragnea şi ai lui au atacat BNR, care a crescut dobânzile pentru a tempera creşterea prețurilor. (Atunci am spus că BNR trebuia să acționeze mai devreme, exact opusul a ceea ce cereau PSD+ALDE).

Dragnea nu voia ca BNR să crească dobânzile, pentru că avea nevoie de inflație şi depreciere. Creşterea dobânzilor a temperat rata inflației şi a păstrat moneda națională într-o depreciere controlată. (Fără creşterea dobânzilor, rata inflației ar fi ajuns aproape de cel mai negru sceanriu prezentat de mine anul trecut. )

Nervos şi frustrat, Dragnea a trecut la Planul B, alături de grupul celor 5.

Pe scurt, cum a fost premeditată destabilizarea economiei, Planul B:

1. OUG 114 anulează instrumentul principal de politică monetară – dobânda (anulează art. 1, art. 2, art. 3 Statutul BNR).

2. PSD+ALDE pornesc o campanie agresivă împotriva sistemului financiar bancar, care cere explicit scăderea dobânzilor.

3. PSD+ALDE ordonă băncii centrale să VÂNDĂ rezerva valutară.

Acum, în detaliu.

A adoptat OUG 114 (grafic 1).

Această ordonanță plafonează creşterea dobânzilor. Intervine direct în modul de implementare a politicii monetare. Dacă BNR creşte dobânda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația, SINGURUL obiectiv al BNR, automat creşte taxa plătită de bănci şi sistemul financiar-bancar se prăbuşeste.

Dupa OUG 114 a început campania agresivă care acuza sistemul bancar şi BNR că au crescut dobânzile prea mult şi dobânzile trebuie să scadă.

Trebuie să fie clar pentru toată lumea. DOBÂNZI mai mici = monedă mai slabă – pe termen scurt. Ştiau ce fac, au premeditat deprecierea leului.

Leul a început să se deprecieze. Cum s-a intesificat campania de manipulare, cum s-a accelerat şi deprecierea monedei.

Conferința de presă ALDE din 20 ianuarie 2019 a fost semnalul pentru specualtori să înceapă vânzarea de lei. Sistemul economic a fost sabotat din interior (grafic 2).

Actul final

Liviu Dragnea ordonă BNR să intervină şi îi spune direct să folosească rezerva valutară. Nu vorbeşte de alte instrumente. Spune foarte clar cât este rezerva valutară şi dă ordin BNR să o vândă. Tupeu de dictator.

Acum, cifrele pe care le-a primit Dragnea de la grupul de 5. Aceste cifre l-au convins.

Rezerva valutară + aur = 32,5 miliarde euro + 3,7 miliarde euro

Dar să vedem ce au străinii.

Investiții de portofoliu (hot money) + obligațiuni deținute de străini = 30 miliarde euro.

Mai este cineva care nu va rămâne indiferent la deprecierea monedei naționale – cetățenii români cu depozite în banci în lei – 26 miliarde euro.

Dacă doar jumătate dintre străini decid să vândă activele româneşti şi să schimbe leii în euro şi o parte importantă dintre cetățeni îşi schimbă leii în euro – FALIMENT.

Rezerva valutară era OK în condițiile în care nu exista OUG 114. Fără această ordonanță, nu ar fi existat deprecierea leului în acest ritm.

Dacă BNR răspunde la comanda lui Dragnea, are de ales – omoară sistemul financiar bancar sau lasă România fără rezervă valutară într-un context internațional, economic şi geopolitic foarte volatil.

Dragnea este pregătit pentru scenariul în care România rămâne fără rezervă valutară. Deja a spus în public cine sunt vinovații – opoziția (în special un senator), companiile străine, companiile româneşti, BNR şi Preşedintele României. Ce va face cu „vinovații”?

Am pus aici două grafice pentru instituțiile statului. Arăt legătura directă între OUG 114, conferința de presă a ALDE şi deprecierea monedei naționale. Restul pot să facă singure.

Va urma… Dragnea mai are o țintă.

P.S.

1. Eu nu susțin intervențiile directe ale BNR în piața valutară. Nu susțin intervențiile statului în economie. Ambele cazuri distorsionează piața şi alocarea resurselor în economie. Resursele sunt cel mai bine alocate când prețurile sunt determinate de piață.

2. Banca centrală are independență operațională, dar trebuie să răspundă în fața cetățenilor în legatură cu obiectivul fundamental, stabilitatea prețurilor pe termen mediu şi lung aşa cum este definită în regimul de țintire directă a inflației.

Dacă BNR vrea să rămână independentă operațional, trebuie să ignore atacurile şi ordinele PSD. În acelaşi timp, este momentul să nu mai intervină direct în piața valutară. Românii trebuie să învețe că există risc valutar şi nu este datoria societății să-i salveze pentru decizii personale.

P. P. S. – Regimul cursului de schimb trebuie să fie în concordanță cu utilizarea țintelor de inflație. Adică, BNR nu poate să intervină oricând şi oricum.

P.P.S. Înțeleg că atât OUG 114, dar şi campania de manipulare care a culminat cu conferința de presă ALDE au fost pregătite de grupul celor 5. Ironic, unele întâlniri au avut loc chiar la Hilton, de curând.

CITIŢI ŞI:

PSD îi cere lui Isărescu un lucru foarte grav: să dea atacul la rezerva Băncii Naționale, pentru a stabiliza leul! Moneda a fost destabilizată de guvern prin „ordonanța lăcomiei”

Povestea ministrului care, beat criță, se chinuia să îngroape două milioane de euro în grădina casei

Andrei, şef de promoţie la Oxford, se întoarce acasă. „Să schimbăm România ca PAŞOPTIŞTII!”

Atac mârlănesc al lui Vosganian la adresa lui Andrei, studentul eminent de la Oxford care vrea să se repatrieze

Andrei, şeful de promoție de la Oxford, îl pune la punct pe „miruitul” Vosganian: „Nu mă intimidați!”

2 COMENTARII

    • aia care au votat ciuma nu stiu cum ii cheama cu buletinul in mana si tu crezi ca vor intelege ceva despre sistemul financiar-bancar sau justitie? daca nu zice gadea, badea, ciuvica, ursu si alte otrepe ca e nasol ei nu cred.
      ma phoot in ea de populatie retardata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here