Derapajele autoritariste ale actualei puteri sunt din ce în ce mai evidente, regimul Iohannis-PSD având tendința să îndrepte România spre stilul de conducere existent în Rusia. Ultima inițiativă de acest fel le aparține chiar liberalilor, care au descoperit că ONG-urile, și nu corupția devastatoare la nivelul politicienilor și al administrației publice, este de vină pentru lipsa autostrăzilor din țara noastră! Regimul Putin are aceeași viziune, considerând ONG-urile „agenți străini” și inamicul public numărul unu al Rusiei pe plan intern.
Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PNL, între care senatorul Daniel Fenechiu, a fost depus săptămâna trecută cu scopul de a îngrădi posibilitatea asociațiilor și a fundațiilor de a mai contesta în instanță diverse proiecte de infrastructură sau imobiliare, scrie jurnalista Iulia Marin în Libertatea.
Conform modificării legislative propuse de liberali, „pentru a garanta parțial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociația are calitate de terț față de actul administrativ atacat, aceasta are obligația de a depune o cauțiune în valoare de 1% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 50.000 de lei“.
De asemenea, proiectul de lege prevede introducerea unor condiții restrictive care să limiteze cât mai mult numărul celor îndreptățiți să contexte proiectele imobiliare sau de infrastructură. ONG-urile mai pot iniția acțiunile în instanță doar dacă au „legătură cu obiectul de activitate și scopul acesteia, în conformitate cu actul constitutiv și statutul acesteia”. Mai mult decât atât, asociațiile trebuie să demonstreze că în ultimii doi ani au „urmărit în mod activ scopurile menționate în statut care au legătură cu actul administrativ atacat”.
Inclusiv formulările din text seamănă cu stilul de pe vremea comunismului în România și cu cel existent acum în Rusia: „Dovedirea îndeplinirii tuturor condițiilor (…) se va face prin înregistrarea la dosarul cauzei a unui memoriu justificativ însoțit de înscrisurile doveditoare. Memoriul se va depune la dosarul cauzei odată cu cererea de chemarea în judecată”.
În spatele motivației oficiale a parlamentarilor PNL inițiatori ai legii par a se ascunde, de fapt, interesele „dezvoltatorilor imobiliari”, menționează autoarea materialului din Libertatea. Însă modul în care își susțin inițiativa liberalii este de o toxicitate ieșită din comun, pe care spațiul public românesc nu a mai auzit-o din 2016-2017 încoace, adică de la Dragnea și conducerea de atunci a PSD.
Liberalii despre ONG-uri: „Unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă”
Expunerea de motive este atât de înveninată încât pare scrisă de AUR, și nu de reprezentanți PNL. ONG-urile sunt acuzate nici mai mult, nici mai puțin decât că țin România în loc: „(…) Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum și unul din motivele pentru care hidrocentrale finalizate în proporție de 90% nu au mai putut fi date în folosință. Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esențiale unei societăți moderne și dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum și celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală“.
Hidrocentralele „finalizate în proporție de 90%” invocate de liberali au fost, de fapt, blocate în instanță pentru că au fost construite ilegal în arii protejate, unde n-aveau ce să caute, iar firele acestor afaceri duc direct la politicieni PSD și PNL.
Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica, a menționat pentru „Libertatea” că un asemenea text de lege n-are cum să treacă de Curtea Constituțională, pentru că e nu doar neconstituțional, dar și în contradicție cu legislația europeană. Acesta spune că parlamentarii PNL vor, pur și simplu, să blocheze ONG-urile care se opun afacerilor ilegale pe care „dezvoltatori imobiliari” și „investitori” le fac fără să țină cont de cetățeni, de legi și de normele elementare.
Dan Trifu: „Ce poți să mai comentezi când auzi asemenea aberații? Este clar o lovitură fără precedent la activitatea ONG-urilor militante, este clar cu dedicație pentru aceste ONG-uri militante cum este și Fundația Eco-Civica. Și cum să-i spui unui ONG că nu are voie să atace un act decât dacă a fost înființat în data cutare? E neconstituțional, e anti-european și probabil că aceste prevederi vor cădea la Curtea Constituțională. Problema gravă e cum pot gândi niște liberali în acest mod, când gândirea liberală tocmai asta spune, să lași societatea civilă să acționeze liber. Or, tu acum deschizi calea investitorilor imobiliari să facă ce vor într-o localitate“.
Miza semnatarilor proiectului de lege est tocmai aceea că ONG-urile n-au puterea financiară să se bată cu rechinii imobiliari care învârt sute de milioane de euro. Activistul civic Dan Trifu subliniază: „Păi, 10.000 de euro, vă dați seama, nu am avut niciodată banii aceștia. Sunt niște modalități de a îngrădi accesul la instanțe. Normal că nu ne permitem noi, ONG-urile, să avem acești bani să-i virăm ca garanție. În primul rând, constituțional, nu contează câți bani are un cetățean în cont, nu trebuie să influențeze modul în care se adresează instanțelor. E degradant pentru un partid liberal să gândească în acest mod și la fel de degradant este pentru moralitatea PNL și proiectul de zilele trecute, și acolo vorbim tot despre încălcarea drepturilor constituționale în mod flagrant, în momentul în care faci o discriminare totală între celelalte părți care se pot adresa instanțelor și ONG-uri. Deci, sunt niște discriminări flagrante, niște precizări care oripilează opinia publică“.
Grupurile de interese din zona imobiliară acționează concertat, pe mai multe direcții, și încet-încet îngrădesc posibilitatea societății de a se apăra împotriva lăcomiei afaceriștilor. Totul, cu complicitatea politicienilor aflați la putere. Săptămâna trecută, relatează Dan Trifu, a trecut de Senat o altă lege care reduce intervalul de timp în care ONG-urile pot ataca în instanță autorizațiile de construire și documentațiile de urbanism, chiar dacă acestea au fost emise ilegal. Termenul pentru autorizațiile de construire scade drastic, de la 6/12 luni la doar 60 de zile. Termenul pentru documentațiile de urbanism se reduce de la 5 ani la un singur an.
Culmea e că Daniel Fenechiu pretinde că s-ar fi inspirat din legislația franceză!
DE badalai, DE fenechii, D’AEA
Aici se ajunge cand ciuma rosie isi da mama cu ciuma galbena. Daca portocoaliu PD-List ca doar toti combatantii lui Basescu sunt in prima garnitura a PNL. Bode ridica osanale Udrei, Turcanu ii pupa pantafii Basaului pentru functii. Lumea este proasta daca mai voteaza FSN reloaded in 2024, grav ca nu s-au prins ca astia sunt aceleasi fete de neo-comunisti imputiti si distrugatori de neam si tara.
Cu mafia transpartinica psdnludmr aka pcr 2.0 si cu cel mai iubit si respectat fiu al poporului, Tandala cel Ratacit prin Cotroceni, spre comunism inainte! Tot inainte!
Așa se întâmplă când KWI dă țara pe mâna uzurpatorilor „liberali” (Fenechiu de la PDDiaconescu, Bode, Boc, Falcă, Flutur, Turcan, Cezar Preda-toti de la PDL, etc).
Păi, fraților i-aș numi liberali pârâți, ce mama dreaq.