joi, noiembrie 21, 2024
AcasăMainPlanul Guvernului de a aduce 1,2 milioane de zilieri și lucrători casnici...

Planul Guvernului de a aduce 1,2 milioane de zilieri și lucrători casnici sub protecția pensiei și a asigurării de sănătate

-

Guvernul pregătește o reformă consistentă care-i privește în mod direct pe circa 1,2 milioane de români: scoaterea muncii lor de „la negru” și aducerea ei în zona fiscalizată, care le va asigura accesul la servicii de sănătate, precum și o pensie.

Asigurarea unei pensii și posibilitatea de a primi îngrijiri medicale sunt mizele unui proiect de lege care prevede o fiscalizare minimă a veniturilor, pentru micii prestatori casnici care acum lucrează la negru, în general zilierigrădinari, șoferi personali, bucătari ori îngrijitori.

Proiectul prevede și beneficii fiscale pentru angajatori.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat marți cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor despre proiectul de reglementare și fiscalizare a acestor activități casnice.

- Advertisement -

Proiectul a fost asumat de Guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis la Comisia Europeană.

Detalii din proiectul de lege

* Plata se va face prin intermediul unor tichete tipărite de ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă), fiecare tichet având valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate de angajator (persoana fizică ce beneficiază de muncile casnice) și transmise către angajat (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar.

* Din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primește 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate, plus impozit.

- Advertisement -

* Odată intrat în acest sistem, prestatorul casnic dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

* Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic. Conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care permit individualizarea și urmărirea acestuia.

* Activitatea casnică e definită care activitatea ocazională desfășurată de o persoană fizică în legătură cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure.

* ANOFM tipărește tichetele de activități casnice și suportă costul de tipărire și de distribuire a tichetelor; pune la dispoziția beneficiarului casnice numărul de tichete solicitate; preschimbă prestatorului casnic, în numerar sau prin cont bancar, numărul de tichete primite de acesta, din care reține și virează impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

* ANOFM va crea o platformă electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice, unde înregistrează prestatorii casnici, beneficiari casnici și asigură evidența și plata obligațiilor fiscale.

* Plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

* Calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică.

* Sumele reținute pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în lunile în care prestatorul nu dobândește calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate sunt rambursate o data pe an, în intervalul 1 ianuarie – 31 ianuarie al anului următor anului în care a fost prestată activitatea casnică, la cererea prestatorului casnic.

Cum se calculează contribuțiile și impozitul

* Baza de calcul pentru CAS și pentru CASS este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei.

* Baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei.

* Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei: 11,88 lei (ceea ce reprezintă 79,2% din valoarea nominală a tichetului de muncă). Restul de 20,8% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.

Facilități fiscale pentru beneficiari (angajatori)

* Angajatorul poate beneficia, anual, în baza unui document fiscal (chitanță, factură, bon fiscal care dovedește achiziționarea tichetelor de activități casnice), de reducerea nivelului bazei de impozitare a impozitului pe venit în cuantum de 50% din valoarea tichetelor achiziționate.

* Pentru remuneraţia plătită prestatorului casnic sub formă de tichete de activități casnice, beneficiarul nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot fi prestatori și șomerii

* Poate beneficia de aceste tichete orice persoană fizică care a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.

* Atenție: dacă primesc pentru munca prestată cel mult 50 de tichete de muncă într-o lună calendaristică, pot fi prestatori casnici și șomerii indemnizați (fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizația de șomaj), și beneficiarii de venit minim garantat (fără a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat).

Principalele ținte asumate de Guvern în PNRR prin acest proiect

Reforma ar urma să fie implementată gradual în perioada 2021-2026 și va consta în asigurarea cadrului legal, inclusiv în ceea ce privește unitățile autorizate să emită tichetele de muncă, dar și operaționalizarea unei platforme gestionate de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

  • Intrarea în vigoare a legislației pentru implementarea sistemului de tichet de muncă: primul trimestru din 2022.
  • Țintă pentru trimestrul 3 din 2026: Cel puțin 60.000 de lucrători casnici/prestatori care vor presta servicii prin intermediul tichetelor de muncă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* La doi ani după tragedia de la Caracal, angajații 112 recidivează: „A pierdut-o, extraordinar! E, dacă i-ați pierdut urma, când o găsiți, reveniți, da? Nu vine nimeni s-o caute în tot orașul!”

* Schimbare majoră în sistemul de Educație: se revine la examenele de admitere în liceu! Reforma „România educată” e inițiată de președintele Iohannis

* Șeful Universității Agronomice din București a fost găsit spânzurat în biroul său. Avea 69 de ani, iar luni seara n-a ajuns acasă

* Șoșoacă alege să sacrifice o deplasare în SUA a fiicei sale de 8 ani, doar ca senatoarea să nu se vaccineze!

* Comisia de la Veneția „salută” desființarea Secției Speciale și întărirea DNA și a DIICOT. Se recomandă eliminarea amendamentului UDMR

* A murit, la 73 de ani, românul cu cea mai nesimțită pensie: 16.000 de euro pe lună. S-a pensionat la 57 de ani și a „mâncat” două milioane de euro, dintre care 93,4% abuziv!

* Prințesa Lia și prințișorul Carol Ferdinand au fost evacuați, din cauza datoriilor… iar „bravul” Prinț Paul se ascunde de 7 luni!

* VIDEO. Aroganțe de meltean: Fulgy, beizadeaua drogată a Clejanilor, arde bancnote în direct. „Am bani de vă îngrop. Păi, tricoul asta e cât salariu’ la mulţi. Eu dau șpagă la chelner 5-6 milioane”

* „Trezorierul lui Dragnea”, 5 ani de pușcărie – definitiv! Și-a cumpărat vilă din subvenția primită de PSD de la stat

* Semifinalele Euro 2020: Italia – Spania și Anglia – Danemarca. Record istoric al englezilor: 5 meciuri fără gol primit, golaveraj 8-0!

3 COMENTARII

  1. Pe Darxijod unde se fac legile toți trebuie să aibe contracte de muncă legale. Dacă muncești 4 ore în gospodăria unui om se face contract part time cu taxe mai mici ca în cazul contractului de 8 ore. Mergi până acolo și faci o formulă de pensie intermediară între pensia minimă și pensia de 8 ore. O altă observație. Unii fermieri muncesc angajații 10-12 ore zilnic în campanie și cer flexibilitate în contracte ca să nu plătească zilele în care plouă. Nu sunt de acord. Vreau de la PNL un sistem de depozite legume și fructe de unde arabii să preia producția. Fiecare țară să producă mai mult decât consumă, cu excepția deșerturilor. Mulțumesc.

    Allien Urukhai

    • TREBUIE (!!!!!!!) „compensată” (Sic!) prin… PUȘCĂRIE și RECUPERAR%EA-PREJUDICIULUI(-STATULUI) prin… POPRIRE-și-EXECUTARE-(JUDICIARĂ)-EXTINSĂ (adică pe bunurile-materiale DOBÂNDITE – ! – ILEGAL de către cel executat-judiciar, indiferent în posesia cui le-a transferat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -