NATO “ar distruge complet forțele rusești” într-un interval foarte scurt de timp, de numai câteva zile, dacă alianța nord-atlantică ar fi atrasă într-un război convențional, este opinia lui Billie Flynn, pilot de încercare pe F-35, după ce a urmărit la lucru armatele Ucrainei și Rusiei în primele două luni ale agresiunii declanșate de Putin pe 24 februarie. Declarațiile lui Flynn, care în trecut a pilotat și CF-18 Hornet canadiene și Eurofighter Typhoon, au fost consemnate de site-urile de specialitate The Aviationist și Popular Mechanics.
În ultimele două luni, tot mai mulți militari și experți occidentali au tras concluzia, urmărind comportamentul armatei ruse în Ucraina, că valoarea militară a acestei țări a fost mult supraevaluată – în parte, și din cauza unei abile propagande a Moscovei.
Dar, odată văzută situația reală, ajustarea percepției la realitate n-a întârziat.
Pilotul Billie Flynn a explicat pentru The Aviationist că F-35 n-ar avea, pur și simplu, rival pe cerul Ucrainei, surclasând toate tipurile de aeronave pe care le poate desfășura Rusia în acest moment. Diferența între tehnologia existentă pe F-35 și ceea ce au rușii este atât de mare, încât piloții de MiG-uri și Suhoi, puși la comanda acestui avion american, n-ar putea să se obișnuiască să-l conducă.
Saltul tehnologic de la ce folosesc rușii acum la F-35 e atât de mare, încât piloții de pe MiG-uri și Suhoi nici măcar nu s-ar putea obișnui cu noul avion
De asemenea, Flynn crede că F-35 ar stăpâni cerul periculos al Ucrainei fără probleme pentru că a fost proiectat special să domine inclusiv avansatele sisteme antiaeriene S-400, pe care mizează Rusia.
Billie Flynn este unul dintre cei mai buni piloți de încercare. Inițial, Flynn a pilotat CF-18 Hornets pentru Royal Canadian Air Force, apoi a zburat ca pilot de încercare pentru Eurofighter Typhoon (avion aflat în dotatea armatelor europene occidentale). Ulterior, a zburat pentru compania Lockheed Martin timp de 17 ani, din 2003 până în 2020, în programul Joint Strike Fighter. Flynn este un mare fan al F-35, avion pe care l-a condus atât de mult timp, încât e considerat printre cei mai experimentați piloți ai acestuia.
Piloții din țările din Europa de Est care încă mai pilotează avioane de luptă din epoca sovietică nu vor putea pilota un avion de generația a cincea, precum F-35, avertizează Flynn.
În mod evident, afirmația e valabilă și pentru ruși, dacă ar intra vreodată în posesia unui astfel de aparat. Trei țări NATO – Slovacia, Bulgaria și Polonia – încă mai zboară cu avionul de luptă sovietic MiG-29, botezat de NATO, în anii 1980, „Fulcrum”. MiG-29, proiectat la sfârșitul anilor 1970, este echivalentul avionului american F-16 Fighting Falcon.
Prăbușirea Pactului de la Varșovia în 1989 și absorbția majorității țărilor în NATO înseamnă că unele țări zboară atât cu MiG-29, cât și cu F-16. Un exemplu e Polonia: pe măsură ce continuă să se modernizeze, armata acestei țări se va afla în curând în poziția unică de a zbura cu MiG-29, F-16 și F-35. Asta nu înseamnă că un pilot polonez ar putea zbura pe toate trei, spune americanul.
F-35 a fost proiectat special pentru acest tip de război, cu scopul de a evita sistemele antiaeriene S-400 și a elimina aviația rusească
Piloții care au zburat pe avioanele de luptă din epoca sovietică în cea mai mare parte a carierei lor nu ar fi, pur și simplu, capabili să piloteze eficient F-35. MiG-29 este o aeronavă complet diferită, construită cu o filozofie de proiectare diferită în minte. De asemenea, MiG nu are sofisticarea tehnologică a F-35, de la designul „invizibil“ până la sistemul de deschidere care permite pilotului să „vadă” prin partea laterală a aeronavei sale. Un pilot neobișnuit cu astfel de progrese, care zboară pe baza memoriei și a instinctului învățat, ar putea să nu profite în mod corespunzător de tot ceea ce F-35 are de oferit. Flynn crede că forțele aeriene poloneze, care ar putea zbura în curând cu toate cele trei avioane, ar muta probabil piloții de F-16 în F-35, lăsând piloții de MiG să-și încheie cariera pe avioanele învechite.
Flynn crede, de asemenea, că F-35 ar domina fără emoții în războiul aerian deasupra Ucrainei, deoarece este exact mediul în care avionul a fost construit pentru a excela. Avioanele forțelor aeriene ucrainene nu numai că trebuie să se confrunte cu avioanele de luptă multirol cu două motoare Su-30M Flanker și Su-35 Flanker-E, dar și cu sistemele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune S-400 și cu sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune pe câmpul de luptă. Avioanele de luptă rusești trebuie să se confrunte cu avioanele de luptă ucrainene, cu rețeaua originală de apărare antiaeriană a Ucrainei și, în prezent, cu un număr tot mai mare de sisteme de rachete sol-aer donate de NATO.
F-35 este doar al doilea avion de vânătoare din istorie dezvoltat cu tehnologie stealth (invizibil pentru radar) de la zero și, în mod special, proiectat să învingă sistemul de rachete S-400. Flynn crede că rețeaua de senzori a avionului și capacitatea de a face schimb de date cu alte aeronave și mijloace terestre ar face din el un ucigaș eficient al apărării aeriene, identificând S-400 și platformele similare și apoi nimicindu-le cu o eficiență nemiloasă. Flynn afirmă că, deși nimeni nu dorește ca NATO să fie târât în război, dacă acest lucru se va întâmpla totuși, ar „distruge complet forțele rusești”.