miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăOpiniiOrdinea din birou

Ordinea din birou

-

Aveam vreo 5-6 ani când, într-o bună zi, vrând să-i fac o surpriză tatălui meu, am intrat în biroul lui, care după părerea mea arăta foarte dezordonat, și am decis să-i fac curățenie.

Avea cărți peste tot: pe masă, pe jos, pe pervazul geamului, pe pat, pe noptieră, fotoliu, dar și multe manuscrise împrăștiate în toată camera.

Așa că am început curățenia. Am adunat toate cărțile pe care le-am găsit și le-am înghesuit în bibliotecă, iar hârtiile le-am pus grămadă unele peste altele și le-am aranjat într-un sertar de la masă. Apoi, gândindu-mă la cât de mult se va bucura, am șters praful peste tot, lăsându-i biroul într-o ordine desăvârșită.

Când s-a întors seara acasă, ardeam de nerăbdare să-i arăt surpriza. Dar, nu știu de ce, tata, în loc să se bucure, s-a întristat.

- Advertisement -

A început să-și caute manuscrisele, să scoată cărțile din bibliotecă și să le așeze înapoi pe masă.

Nedumerită, l-am întrebat de ce e supărat. La care, tata mi-a zis: „Doina, lucrez la o carte nouă, iar tu mi-ai făcut cea mai mare dezordine!”.

Nu l-am înțeles atunci. A trebuit să treacă foarte mulți ani ca să-mi dau seama că ordinea de pe masa unui scriitor e aceea pe care o lasă el însuși.

- Advertisement -

Fiindcă un poet, atât timp cât știe unde și-a lăsat o hârtie cu niște idei ori un început de articol, atât timp e ordine.

Astăzi intru în biroul lui ca și atunci, în copilărie, doar că nu-i mai mut lucrurile. I le las așa cum le-a lăsat el. În speranța că într-o zi va intra din nou pe ușă și se va așeza la masa de scris, unde va compune un poem despre toate bucuriile și tristețile lumii. Iar eu, auzindu-i șoapta de după perete, îl voi aștepta să-și termine gândul și să mi-l citească, așa cum o făcea când eram copil.

DE ACEEAȘI AUTOARE:

* De acasă – acasă

* Poetul neîmbătrânit și teii smulși de ruși

* Mi-e rău de carte

* Judecata omului. Cazul medicului plecat de la înmormântarea propriului fiu ca să salveze un alt copil

* Educați să ne urască

* Rătăciții secolului XXI

* Limba unui neam

2 COMENTARII

  1. Astăzi, 15 iulie, Nicolae Dabija (1948–2021) ar fi împlinit 75 de ani.
    „Destinul lui Nicolae Dabija se contopește cu destinul Basarabiei luptătoare. El a lăsat urmașilor drept armă victorioasă opera sa testamentară și misiunea de a reîntregi națiunea română, fiindcă Unirea, ca și Libertatea, are chipul lui Dumnezeu! ”
    ( „Apostol si Tribun” – Alecu Reniță (Chișinău) – 15 iulie 2023 https://ziaristii.com/apostol-si-tribun/ )

    Nicolae Dabija:
    „Ţara mea de dincolo de Prut,
    Numai lacrima dacă-ți mai este scut,
    Numai dorul te mai apără de rele,
    Țară tristă-a Pruturilor mele.”

    Sa ne ierte Dumnezeu si Nicolae Dabija. Tara de dincolo de Prut nu l-a uitat, dar este, biata de ea, cam la pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -