Orban trimite azi Guvernului moțiunea de cenzură indiferent dacă se face ori nu cvorumul în Parlament: „Nu o pot bloca. Ar fi abuz în funcție“

6
2920
Orban îi trimite azi lui Cîțu înștiințarea că a fost depusă moțiunea de cenzură

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, trimite azi textul moțiunii de cenzură depuse de USR-PLUS și AUR la Guvern, indiferent dacă va exista sau nu cvorum la cea de-a patra încercare de a întruni Birourile Permanente în Parlament.

Ziaristii.com a anunțat încă de ieri că se va întâmpla acest lucru, Orban fiind silit de lege să procedeze astfel. PSD și PNL au blocat, de vineri până acum, intrarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu pe traseul parlamentar normal, refuzând să asigure cvorumul în Birourile Permanente care urmau să ia act de depunerea actului și să stabilească apoi calendarul moțiunii.

Ludovic Orban a spus că va comunica personal Guvernului că s-a depus moțiunea de cenzură și, astfel, va fi demarată procedura.

Președintele Camerei Deputaților a explicat că nu poate bloca în acest fel discutarea moțiunii de cenzură pentru că ar încălca legislația, ar face abuz în funcție și ar însemna că, de acum încolo, n-ar mai exista instituția moțiunii de cenzură.

Conform Constituției, moțiunea de cenzură ar fi trebuit dezbătută și votată pe 11 septembrie

Conform legii, moțiunea trebuie prezentată în ședința comună a celor două camere ale Parlamentului la cel mult 5 zile de la data depunerii (asta ar însemna că miercuri, 8 septembrie, ar fi trebuit discutată în Parlament, pentru că a fost depusă vineri, 3 septembrie).

Dezbaterea moțiunii are loc la cel mult trei zile după ce a fost prezentată în plenul reunit al Parlamentului (conform calendarului, ar acest lucru ar fi trebuit să se întâmple pe 11 septembrie).

Președintele Camerei Deputaților comunică Guvernului data și locul ședinței comune a Parlamentului cu 24 de ore înainte.

După ședința în care va avea loc dezbaterea moțiunii (prezentarea acesteia și luări de cuvânt din partea reprezentanților Guvernului și ai partidelor), urmează votul cu bile.

Dacă moțiunea e respinsă, Guvernul rămâne în funcție. Dacă majoritatea parlamentarilor votează pentru, Guvernul este considerat demis.

Explicațiile lui Ludovic Orban: de ce este obligat de lege să comunice Guvernului că s-a depus o moțiune de cenzură

„Eu am convocat BPR de trei ori pentru a derula procedura. De două ori nu a existat cvorum și a treia oară prima dată s-a retras PSD, după care s-au retras reprezentanții PNL și n-a mai existat cvorum.

Dacă mâine (marți, 7 septembrie – n.red.) nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România.

Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea.

Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că eu vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură. Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar, de care mie mi-e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos prin faptul că, dacă eu cedez în momentul de față, înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională profund democratică. Nu vă dați seama cu se situație ne confruntăm?“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Toți miniștrii USR-PLUS și-au dat demisia din Guvernul Cîțu. Barna se întâlnește marți cu Klaus Iohannis

* PSD salvează pentru a treia oară Guvernul Cîțu. Oamenii lui Ciolacu au boicotat moțiunea de cenzură a USR-PLUS – AUR

* DOCUMENT. „Tabăra Cîțu” încearcă să blocheze două săptămâni moțiunea de cenzură, pentru a ajunge la vot după Congresul PNL

* Orban, acuzații-șoc: „Un personaj foarte important din România a decretat ca Orban să nu mai fie președinte. Cîțu trebuia să devină guvernator BNR”

* Consilierul premierului Cîțu: „Am informat Comisia Europeană, SUA, Israel și Germania despre planul USR-PLUS de a crea o nouă majoritate parlamentară cu un partid neofascist, antisemit”

* Scrisoarea secretă a lui Cîțu către talibani

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* A murit un om enorm: Ivan Patzaichin. Mare sportiv, uriaș caracter. Medaliat cu aur la 4 Olimpiade, campion mondial de 8 ori

* Duminica neagră: a murit și actorul Ion Caramitru! În aceeași zi cu Ivan Patzaichin, și tot la Spitalul Elias

* VIDEO. Meciul de fotbal Brazilia – Argentina a fost oprit de agenți sanitari care au luat de pe teren, în minutul 7, patru colegi ai lui Messi! Partida nu s-a mai jucat

6 COMENTARII

  • CIRC pe care l-a ÎNCEPUT… IOHANNIS, pe 1 iunie, când… l-a pus pe PENALUL (!!!) Cîțu să candideze la șefia P.N.L. și pe care l-a continuat MARIONETA sa de la Palatul Victoria, când… l-a demis pe ministrul-Justiției de la U.S.R.P.L.U.S., care se opunea… HOȚIEI-NAȚIONALE (PE FAȚĂ!!!) numite P.N.D.L.-3-ÎN-FORMA-ACTUALĂ!!!

   Chiar așa, SĂ SE TERMINE, odată, MINCIUNA-și-IPOCRIZIA asta, în care se complac Iohannis, Cîțu și GAȘCA lor: prin votul pe moțiunea-de-cenzură vom vedea dacă vom avea un guvern… U.S.L.-2 sau unul de tip TĂRICEANU-2 (susținere P.S.D. în Parlament pentru un guvern -MINORITAR P.N.L.), daaaaaaaaaa?!!!

   Și astfel, în 2024 (dacă nu reușește Ludovic Orban să facă ceva!…), P.N.L. va trece lângă P.N.Ț.C.D. în vitrinele de laaa… Muzeul-de-ISTORIE!!!
   AMIN!

 1. O fi L. Orban băiat de securist da’ e uns cu toate alifiile.
  Nemernicul Vosganian și Dănuț Șova erau unși cu mir.
  Poate cu Orban, cu useriștii tineri, frumoși și deștepți se va reseta și viața noastră amărâtă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here