Oprişan, baronul scârţar. CJ Vrancea l-a chemat pe criticul literar Alex Ştefănescu la o conferinţă în Focşani, apoi l-a pus să plătească hotelul

3
3509

Adorabilul critic literar Alex Ştefănescu a postat pe pagina sa de Facebook, înainte de festivităţile de sărbătorire a Unirii de la 24 ianuarie 1859, o întâmplare umilitoare prin care a trecut din cauza baronului de Vrancea, Marian Oprişan. Supărat că Alex Ştefănescu este de bună vreme critic acid, dar şi elegant deopotrivă, al PSD, baronul nesătul de bani, putere şi vacanţe exotice prin Caraibe l-a „executat” cât ai zice peşte pe distinsul cărturar. Iată relatarea întâmplării, povestită cu umor negru de Alex Ştefănescu.

Politețea lui Marian Oprișan

Cu două-trei săptămâni înainte de 24 ianuarie 2019 am primit o invitație semnată de Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea. I-am răspuns politicos, explicându-i de ce nu pot să dau curs invitației sale. I-am descris modul scandalos-ostil în care am fost tratat cândva la Focșani. Încă mai speram să fi fost la mijloc o neînțelegere. Iată însă că, nerăspunzându-mi, Marian Oprișan confirmă că practică în mod curent impolitețea. Iar eu nu pot să dau „mână cu mână” cu oamenii nepoliticoși.

„Stimate domnule Marian Oprișan
Știu că nu dv. vă ocupați de trimiterea invitațiilor, totuși, pentru că am primit o invitație semnată de dv., mă adresez dv. 
Cu ani în urmă am fost invitat la Focșani, ca să țin o conferință pe teme literare la Casa de Cultură a Sindicatelor. Am acceptat cu plăcere (este greu să nu iubești Focșaniul), cu toată că sunt relativ bătrân, sufăr de inimă și nu mi-e ușor să mă deplasez. Conferința a fost un succes. Sală arhiplină, aplauze etc. Apoi, după conferință, directorul instituției a dispărut pur și simplu și mi s-a șoptit că Marian Oprișan este furios că am fost invitat eu (care în repetate rânduri am criticat PSD-ul), iar el, directorul, are doi copii mici și riscă să-și piardă serviciul. N-am mai fost plătit (era vorba de 1.000 de lei), n-a mai avut loc masa festivă la care fusesem invitat, nu mi s-a mai decontat benzina (venisem cu Logan-ul meu). În plus, după ce am ajuns acasă, m-au somat, telefonic, cei de la hotel să plătesc camera (1 noapte), fiindcă altfel o să fiu dat în judecată.
În ziarul local (cel care exprimă punctul de vedere al Consiliului Județean) a apărut un articol insultător și nedrept la adresa conferinței ținute de mine.
Iar aceasta în condițiile în care eu respectasem înțelegerea și vorbisem numai și numai despre literatură, fără să fac nici măcar o aluzie politică.
Ulterior am mai venit la Focșani la o întâlnire cu publicul găzduită de Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”. Acolo totul a decurs normal.
Dar eu nu pot să uit cum am fost tratat de Consiliul Județean sau, în orice caz, în numele Consiliului Județean.
Așa stând lucrurile, nu pot să dau curs invitației dv., pentru care totuși vă mulțumesc.
Dacă vreodată mi se vor restitui banii pierduți atunci (măcar banii pentru conferință și pentru benzină), voi încerca să uit cum am fost tratat, cu ani în urmă, absolut pe nedrept. Sunt un om civilizat, respect autoritățile (chiar și când reprezintă un partid despre care am o părere proastă), iubesc literatura mai mult decât politica, și nu meritam să fiu tratat cu atâta dușmănie.
Succes la festivitatea din 24 ianuarie!
Alex. Ștefănescu”

3 COMENTARII

  1. Mult prea moale reactia. Cum adica: „Dacă vreodată mi se vor restitui banii pierduți atunci (măcar banii pentru conferință și pentru benzină – de ce nu si pentru hotel?), voi încerca să uit cum am fost tratat, cu ani în urmă, absolut pe nedrept”? Dar cu onoarea dumneavoastra terfelita de terpadusii aia rosii, cum ramane, stimate domnule Alex. Stefanescu? Chiar puteti sterge cu buretele unei sume, totusi, derizorii, umilinta la care ati fost supus de lingaii oprisanului? Ma asteptam la o reactie mult mai acida din partea dumneavoastra, pacalicii astia de doi lei duzina nu merita altceva. Sunteti cu mult prea multe clase peste viermii astia, din toate punctele de vedere, incat tot dumneavoastra sa plecati capul a uitare si iertare.

  2. Da, obeliscul unirii sta acoperit in musama in centrul orasului Focsani pentru ca Portofel nu vrea sa-l termine!!! Daca pentru centenar Alba Iulia a fost la inaltime in decembrie 2018, acolo la borna care desparte cele doua tari care s-au unit pe 24 ianuarie 1859, din cate furaciuni face Portofel, patrihotul lui Bichir, nu e-n stare sa finiseze un… obelisc!!!! Rusine!!!! PORTOFEL nu stie sa dea bani, STIE DOAR SA IA, iar asta e valabil si pentru dl Alex Stefanescu!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here