OPINIE. Domnule Grindeanu, ceferiștii n-ar mai fi făcut grevă dacă ați fi investit în infrastructura feroviară, nu în Ordonanța 13!

0
3061
Sorin Grindeanu

Domnule Grindeanu, ceferiștii n-ar mai fi făcut grevă ceferiștii dacă ați fi investit în infrastructura feroviară, nu în OUG 13, nu în scoaterea criminalilor din pușcării, nici în pensii speciale cu dedicație!

Nici n-aveți o lună de când sunteți ministru al Transporturilor, că deja ați și dat cu bățu’-n baltă, domnule Sorin Grindeanu! O grevă spontană declanșată luni de salariații CFR din mai multe regionale ale țării v-a determinat să pasați imedat vina pe „niște domni”, care, „înaintea mea, au promis foarte multe lucruri, au promis că va intra în vigoare statutul feroviarilor, au promis liderilor de sindicat în discuțiile de la Ministerul Finanțelor că vor fi mărite salariile, mă refer la guvernarea care s-a încheiat în septembrie, și că anumite facilități vor fi puse în practică de la 1 ianuarie”.

Așadar, vă referiți la Guvernul Cîțu, girat de alianța dintre PNL, USR și UDMR. Greșit! Florin Cîțu n-a promis așa ceva. Dar a avut o idee, ce-i drept: să desființeze transportul public pe calea ferată! Nicidecum să mărească lefurile ceferiștilor.

Ori habar n-aveți despre ce vorbiți, ori vă faceți că plouă. Chiar PSD, partidul în care sunteți înregimentat de atâta amar de vreme, a inițiat și votat anul trecut legea 195/2020 privind statutul personalului feroviar, unde erau prevăzute creșteri salariale de 35%.

Guvernul actual, condus de Nicolae Ciucă, în componența căruia se află și PSD, a amânat însă intrarea în vigoare a acestei legi până în 2023: s-a dat Ordonanța de Urgență 130/2021, adoptată pe 17 decembrie. Să nu care cumva să-l „plagiați” acum pe Câciu de la Finanțe și să ziceți că și creșterile de 35% ale ceferiștilor au fost „o eroare de tehnoredactare” precum cele de 40% ale pensiilor promise tot de PSD, dar în altă epocă – în cea a lui Dragnea.

Ați mai declarat că nu puteți asigura nici măcar mărirea cu 10% a salariilor din sistemul feroviar, că asta ar însemna un impact bugetar de peste un miliard de lei și că „aceste resurse nu există în prezent”. Întrebați-i atunci pe colegii dumneavoastră din PSD, dar și pe cei de alianță, din UDMR, pe ce criterii de „eficiență” au decis să voteze legea cu pricina? Poate au găsit ei soluții și nu v-au anunțat.

V-ați mai plâns că „aceste companii nu sunt eficiente din punct de vedere economic”, că așteptați să se investească la CFR prin programul PNRR, iar veniturile să fie mai mari decât cheltuielile. Vorbe multe, practică ioc, domnule Grindeanu!

Ce-ați făcut din 2012 până la finele lui 2019, când, cu o mică pauză, PSD a guvernat România? De ce n-ați investit în calea ferată, de ce n-ați atras fonduri europene, astfel încât să nu mai fie nevoie să vorbim în 2021 despre eterna eficientizare a CFR?

În 7 ani de zile ați fi putut moderniza infrastructura feroviară, ați fi putut moderniza și parcul de vagoane, de locomotive vechi din anii ’70, ați fi putut cumpăra trenuri de mare viteză, deci ați fi putut trece compania de stat pe profit. PSD-ul s-a limitat să „modernizeze” (schimbe) garnitura de premieri, dar fără succes: de la Ponta la Dăncilă, via Grindeanu și Tudose.

Suntem de toată jena: la acest capitol ne-a bătut până și Ucraina! Și nu e în Uniunea Europeană, unde noi figurăm ca membri cu drepturi depline din 2007. Deși nu are acces la fonduri europene, deși e cufundată în sărăcie și are un conflict greu cu Rusia, Ucraina a investit în infrastructură mai mult ca noi. Rezultatul: trenurile lor sunt mai rapide decât ale noastre.

Vă dau și câteva exemple.

  • Trenul Intercity Plus 744 parcurge distanța de 570 de kilometri dintre Lvov și Kiev în 5 ore și 16 minute.
  • Trenul Intercity Plus 763 parcurge distanța de 654 de kilometri dintre Kiev și Odesa în 7 ore și 19 minute.
  • Trenul Intercity Plus 726 parcurge distanța de 478 de kilometri dintre Kiev și Harkov în 4 ore și 48 de minute.

La noi, cel mai rapid tren parcurge în prezent 533 de kilometri pe ruta Timișoara – București în 9 ore și 35 de minute; București – Iași, 406 kilometri în aproape 6 ore; Timișoara – Cluj, 330 de kilometri în 6 ore și 14 minute; Arad – București, 600 de kilometri în circa 11 ore! Asta dacă nu întârzie!

În cei 32 de ani de la Revoluție, ne putem mândri doar cu modernizarea unei singure magistrale în integralitate: București – Constanța (225 de kilometri). Restul sunt fie reabilitate parțial (ex.: 166 km pe București – Brașov, 17 km pe Curtici – Arad), fie se află în clasicele studii de fezabilitate.

În loc să investească banii în infrastructură, PSD îi risipea pe pomeni electorale și pensii speciale. Se mai și victimiza că e sabotat de „statul paralel”, de Soros, de „agenturili străine”, care vor răul României!

Ce-a mai făcut PSD-ul cât timp s-a aflat la guvernare în perioada 2012-2019? Păi, a pus CFR-ul pe semaforul roșu și pe restricții de viteză. Asta e clar. Apoi, a fost aproape să procedeze la fel și cu sistemul de justiție prin ticăloasa OUG 13, cu dvs. la timonă (sper că n-ați uitat), în urma căreia a scos lumea în stradă. A mai eliberat și infractorii din pușcării prin legea recursului compensatoriu. Au fost lăsați afară criminalii, tâlharii și violatorii.

Iar dumneavoastră, domnule Grindeanu, cel care arătați acum cu degetul spre fosta guvernare PNL-USR pentru dezastrul de la CFR, ați fost jucătorul principal: ați aprobat proiectul de eliberare a pușcăriașilor în aceeași ședință în care s-a adoptat și sinistra OUG 13. Asta-i marea „infrastructură” pe care ați realizat-o împreună cu PSD!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Sorin Grindeanu nu poate arăta cartea pe care ar fi scris-o împreună cu tatăl său! El se ascunde în spatele unei înșelătorii pe care a făcut-o în 2017. Dezvăluirile vin de la soțul lui Clotilde Armand, matematician de elită

* Parlamentul ca o mahala: grobianul PSD-ist Solomon l-a lovit pe istericul AUR-ist Ciubuc: „Prostule, hai, pleacă!”. Plus cotocodăcelile Șoșoacei: „Criminalilor! Îmi băgați soțul la pușcărie!”

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Guvernul dă liber la cheltuieli de lux pe bani publici, în instituții conduse de „oamenii lui Dragnea”! Ordonanță de urgență: pot fi cumpărate limuzine fără limită de preț

* PNL Iași, ultimatum pentru Cîțu: „Există riscul atingerii unui fir roșu în relația cu conducerea centrală“

* La doar 36 de ani, liderul deputaților PSD are împrumuturi acordate de 800.000 lei. Alfred Simonis a primit cadouri de 135.000 euro

* Români nevaccinați îi scuipă și înjură pe medici la intrarea în țară. „Carantinăm autocare întregi. 100% nevaccinați. Prognostic trist pentru ce va fi din ianuarie în România”

* Educatoarele prinse că furau de la gura copiilor de creșă își umpluseră casele, podurile și pivnițele cu dulciuri, carne, zahăr, ulei, chiar și praf de copt și castraveți murați

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (32) / „Agenţi care pentru o ţuică îşi trădează ţara”

* Candidații regimului comunist din China câștigă alegerile din Hong Kong după modelul sovietic din România în 1948. Absenteism-record de 70%

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here