ONJN și pariurile sportive

0
475

Piața pariurilor sportive din România este acum perfect reglementată. Acest lucru s-a produs începând cu anul 2015, atunci când Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a fost înființat. Pariurile offline au avut dintotdeauna reguli clare, dar pariurile online au intrat în legalitate mai târziu.

În zilele noastre, jucătorii au parte și pe internet de un cadru legal și sigur în care se pot distra. Citind acest articol, vei afla cele mai importante informații cu privire la regulile pe care trebuie să le respecți atunci când alegi să joci la pariuri sportive online.

1. Românii se pot înregistra doar pe site-urile de pariuri licențiate

Toți operatorii de pariuri online care au dorit să se adreseze publicului din România au fost nevoiți să aplice pentru o licență de funcționare începand cu anul 2015.

Astfel, pentru a te putea distra pe internet la jocuri de noroc, trebuie să alegi doar acele platforme licențiate ONJN. În caz contrar, datele tale personale și bancare sunt puse în pericol, fiindcă nu știi pe ce fel de site te înregistrezi. În plus, poți risca să primești și o amendă de până la 10.000 RON pentru nerespectarea acestei reguli.

Avantajul este că astăzi există o mulțime de case de pariuri licențiate în România, iar tu vei avea opțiuni suficiente din care poți alege. Poți să citești, de exemplu, păreri despre Gets Bet ale clienților pentru a vedea experientele avute de jucătorii români pe această platformă, care poate fi o alegere bună și pentru tine.

2. Taxe și impozite ce se aplică jucătorilor la pariuri pe internet

Pe lângă licențele de funcționare, ONJN a stabilit și anumite taxe și impozite, care-i vizează atât pe operatori, cât și pe jucători, aceștia din urmă având de plătit o taxă la depunere și o taxă la retragere.

Nu trebuie să-ți faci griji însă, deoarece aceste taxe sunt oprite direct de la platforma pe care te-ai înregistrat. Astfel, ție nu-ți mai revine niciun fel de obligație.

Taxa la depunere, denumită și „taxa de viciu”, reprezintă 2% din suma depozitată în cont. De exemplu, dacă alegi să-ți încarci contul cu 500 de lei, atunci 10 lei vor fi opriți drept taxă, iar în contul tău de pariuri online vei avea disponibilă suma de 490 de lei.

Taxa la retragere sau impozitul pe câștig se calculează separat pentru fiecare retragere în parte. În funcție de suma retrasă din cont, există 3 praguri de impozitare, și anume:

  • Retrageri de până la 10.000 de lei (inclusiv) – impozit de 3% din suma retrasă.
  • Retrageri între 10.001 de lei – 66.750 de lei – impozit 300 de lei + 20% din suma ce depășește 10.001 lei.
  • Retrageri de peste 66.750 de lei – impozit 11.650 de lei + 40% din suma ce depășește 66.750 de lei.

Verificarea contului online

Este foarte important ca cei care joacă la pariuri online să-și verifice contul. Astfel, după deschiderea acestuia, vei avea la dispoziție 30 de zile din momentul primei depuneri sau 6 luni de la înregistrarea pe site pentru a-ți verifica contul. Dacă nu faci asta, riști ca accesul pe platformă să-ți fie restricționat.

Iată 3 motive foarte bune pentru care merită să-ți verifici contul de pariuri:

  • Nu riști blocarea acestuia – trebuie să-ți verifici contul în timp util pentru a nu risca blocarea lui; mai mult de atât, sumele de bani rămase în cadrul contului blocat vor fi virate către bugetul de stat și nu mai ai cum să le recuperezi.
  • Poți efectua depuneri fără limită – dacă nu ți-ai verificat contul, poți depune maximum 200 de euro sau echivalentul în lei; odată verificat, nu există limită la depunere.
  • Poți solicita retrageri – doar cei care și-au verificat contul pot avea dreptul la retrageri.

Pentru a te determina să-ți verifici contul, unele agenții de pariuri de pe internet te vor recompensa chiar și cu bonusuri și oferte promoționale după ce ai făcut acest lucru.

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când îți verifici contul este să trimiți o poză cu actul tău de identitate. Astfel, operatorul de pariuri vede că ești o persoană majoră și se asigură că informațiile specificate la înregistrare sunt corecte și reale.

Pentru a putea efectua o primă retragere, trebuie să dovedești că metoda utilizată la depunere îți aparține, adică este pe numele tău. O regulă importantă dată de către ONJN este aceea ca jucătorii să folosească metode de plată care le aparțin.

Există situații în care agenția de pariuri îți poate solicita și o dovadă a adresei, dar asta doar pentru un plus de siguranță. Trebuie să știi că pe site-urile licențiate ONJN se pot distra doar rezidenții români.

Pentru dovedirea adresei, poți trimite mai multe documente, cum ar fi: o factură de utilități pe numele tău, un extras de cont bancar în care să apară numele tău sau o scrisoare cu o instituție a statului (poliție, primărie etc.).

Concluzionând, datorită ONJN jocurile de noroc din mediul online au devenit complet legale și s-au putut dezvolta într-un ritm accelerat. Dacă vei respecta cele câteva reguli simple enunțate mai sus, vei avea parte de o experiență de joc inedită și te vei distra la pariuri sportive online în deplin confort și siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here