vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaO diademă hunică de aur cu pietre prețioase, veche de 1.500 de...

O diademă hunică de aur cu pietre prețioase, veche de 1.500 de ani, a dispărut fără urmă după ce rușii au luat-o din Muzeul Melitopol. Bijuteria era printre cele mai valoroase artefacte din lume

-

O diademă hunică din aur încrustat cu pietre prețioase, veche de 1.500 de ani, a dispărut fără urmă după ce rușii au luat-o cu forța în custodie, alături de numeroase alte artefacte, din Muzeul de Istorie al orașului ucrainean ocupat Melitopol. Rușii au forțat funcționarii muzeului, acum câteva luni, să le arate depozitele unde țineau cele mai prețioase exponate. Le-au încărcat în saci spunând că le duc la loc sigur, în Crimeea, dar există suspiciunea că au fost, de fapt, scoase din Ucraina prin regiunea Donbass. În final, s-a întâmplat exact ceea ce se temea toată lumea: operele de artă au dispărut.

Diadema era neprețuită nu doar pentru că era făcută din metale și pietre prețioase, ci și pentru vechimea și importanța ei istorică. Fusese făcută în jurul anului 450, când în centrul Europei domnea teribilul Attila, conducătorul hunilor. În lume există doar câteva astfel de opere de artă hunice. Tot din Muzeul de Istorie Melitopol a dispărut, în același timp cu diadema hunică, și o coroană de aur făurită acum peste 2.300 de ani pentru un rege local din neamul sciților.

Inițial, lucrătorii din muzeu n-au vrut să le arate soldaților ruși care au dat buzna în clădire unde au ascuns exponatele de preț. Dar apoi a fost pus un nou director al muzeului de către autoritățile de ocupație, care a divulgat secretul.

- Advertisement -

Operațiunea de jefuire a muzeului, pusă la cale chiar de la Moscova, a fost una foarte bine organizată. Mai mulți militari au îndreptat armele către personalul muzeului, în timp ce alți soldați, echipați cu mănuși de protecție și pensete, au colectat 198 de artefacte pe care le-au băgat în saci și cutii și le-au dus.

Dat fiind gradul extrem de corupție din Rusia, marea temere este că aceste bijuterii inestimabile au fost fie topite și valorificate pentru valoarea în sine a aurului și a pietrelor prețioase scoase din monturi, fie scoase din țară și vândute pe piața neagră de mafia coordonată de la cel mai înalt nivel, de Putin și generalii săi.

Fenomenul jefuirii obiectelor prețioase din teritoriile ocupate ucrainene este unul generalizat. Ministrul ucrainean al culturii Oleksandr Tkacenko a afirmat, pentru agenția AP, că militarii ruși au furat artefacte din aproape 40 de muzee ucrainene până acum. „Atitudinea rușilor față de moștenirea culturală ucraineană e o crimă de război”, a spus ministrul Tkacenko.

- Advertisement -

Consiliul Local al orașului Mariupol a anunțat că rușii au furat până acum peste 2.000 de articole din muzeele orașului. Între acestea se regăsesc icoane religioase antice, un sul unic la Torei scris de mână, o Biblie veche de 200 de ani, peste 200 de medalii și picturi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Podul lui Putin”, care leagă Crimeea de Rusia, a fost rupt în două! Un camion-capcană a dărâmat calea rutieră, 7 vagoane-cisternă au aruncat în aer calea ferată

* „Lui Putin nu-i pasă de 500.000 de cadavre. Pentru el, reprezintă 2% dintre cei pe care i-ar putea recruta. Are o rezervă de 25 de milioane de oameni, în caz de mobilizare totală”

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* VIDEO. Bravura izmenelor cu batistuță: Rareș Bogdan amenință Europa cu o blocadă și o criză alimentară! Iohannis: „L-a luat puțin valul”

* Comisia Europeană avertizează regimul Iohannis-PSD că pierdem banii din PNRR dacă nu renunță la maltratarea Legii Avertizorului de Integritate! Trebuie eliminate prevederile care-i favorizează pe corupți

* De ce cad MiG-urile: mai multe s-au stricat după ce Armata a cumpărat kerosen de proastă calitate de la un fost partener de afaceri cu Sebastian Ghiță și cu generali SRI

2 COMENTARII

  1. Asemenea diademe, specifice portului feminin al elitelor hunice (sec 5 e.n), s-au găsit și pe teritoriul României. Cea mai spectaculoasă diademă de aur cu pietre roșii semiprețioase a fost descoperită la Gherăseni/jud Buzău , în 1965. O altă diademă hunică purtată de o prințesă sau de o aristocrată hunică (sau hună?) a fost descoperită la Buhăieni/ jud Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -