O monitorizare făcută de Primărie pe cele 37 de sisteme de detecție montate în oraș a arătat că, la Timișoara, șoferii au trecut de 5.885 de ori pe culoarea roșie a semaforului în doar 4 zile, scrie publicația Ziua de Vest! Faptul că doar autoritățile din orașul de pe Bega au avut curiozitatea să verifice respectarea legislației rutiere nu înseamnă că în restul României lucrurile stau altfel. Conform legii în vigoare, trecerea pe roșu se sancționează cu suspendarea carnetului de conducere timp de 30 de zile.
Cu nerespectarea semnalizării semafoarelor și marcajelor rutiere este obișnuită toată populația României – se știe deja că aceasta este principala cauză a accidentelor grave care plasează țara noastră pe primul loc în Europa la victimele de pe șosele. Dar o statistică exactă care să arate dimensiunea fenomenului n-a existat până acum.
Timișoara are 37 de sisteme de detecție la intersecțiile cu semafoare. Monitorizarea acestora, în doar 4 zile, a dus la rezultate șocante. Datele video, înregistrate pe 5 DVD-uri și ocupând 19 GB, au fost date de autoritățile locale Biroului Trafic al Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.
Ideea de a monitoriza încălcările legii în trafic le-a venit edililor la constatarea că, în 3 ani, peste 1.600 de oameni au fost răniți sau uciși în Timișoara în accidente rutiere
Monitorizarea s-a făcut între 2 și 5 decembrie, prin instalațiile de detecție a sistemului de trafic management. Reprezentanții Primăriei informează: „Primăria Municipiului Timișoara este interesată în implementarea de soluții care să ducă la scăderea numărului de accidente din oraș și la reducerea numărului de situații potențial cauzatoare de accidente. 5.885 este numărul exact de treceri care au fost înregistrate, iar media zilnică pentru finalul săptămânii a fost de 1.470“.
Ideea n-a venit din senin. Ruben Lațcău, viceprimarul orașului, semnala cu o săptămână înainte că, între 2017 și 2019, în Timișoara au fost nu mai puțin de 1.350 de accidente care au afectat peste 1.600 de persoane. 1.380 au fost rănite ușor, 225 au fost rănite grav și 31 au murit.
Pornind de la acest bilanț, Primăria a inițiat o monitorizare, ca să evalueze cauzele exacte ale numărului mare de accidente. A rezultat descoperirea că respectarea regulilor rutiere a devenit facultativă, numărul celor care trec pe roșu fiind imens.
Nu există voință politică pentru o reglementare asemănătoare și în cazul contravențiilor, sau infracțiunilor, la legislația rutieră. Până atunci ne mirăm, ne facem cruci, mărunțim printre buze și, cel mai grav, sunt răniți sau omorâți oameni nevinovați! Bineînțeles că poliția va spune că nu au ce face. Nu este adevărat! Conform legislației în vigoare, unele contravențiile prevăzute de O.G. 15/2002 (rovigneta) sunt constatate de agentul constatator după înregistrările video făcute pe drumurile naționale. Deci, se poate ca organul de simț cu care agentul constatator ia la cunoștință de săvârșirea unei contravenții să fie ochiul, iar locul unde se uită acel ochi să fie un monitor.