Un fiasco: serialul cu regina Cleopatra de culoare. „O falsificare a istoriei. Niciodată atât de slab în istoria Netflix, nici în istoria televiziunii!”

2
1189
Regina Cleopatra a Egiptului, urmașa generalului macedonean Ptolemeu I: în stânga, cum arăta în realitate, iar în dreapta cum a fost prezentată de Netflix

Miniserialul „Regina Cleopatra“, prezentat drept documentar, în care producătorii de la Netflix au pus o actriță de culoare să joace rolul celebrei conducătoare antice a Egiptului, a înregistrat un record negativ în istoria televiziunii și a cinematografiei, primind calificative și aprecieri incredibil de mici din partea publicului.

Obsesia „politicii corecte“, care la Netflix a atins un nivel foarte mare, a dus în cele din urmă la depășirea unor bariere pe care publicul pur și simplu nu le mai acceptă. Falsificarea trecutului și prezentarea reginei de origine greacă altfel decât a fost în realitate n-a fost acceptată de oameni. „N-am văzut niciodată așa ceva. Nici cu spectacole proaste. Nici cu spectacole controversate din punct de vedere politic care sunt predispuse să fie atacate masiv în recenzii. Niciodată atât de slab, niciodată în istoria Netflix. Sincer, cred că nici în istoria televiziunii, cel puțin la un număr atât de mare de recenzii“, a comentat jurnalistul specializat Paul Tassi, într-un articol din „Forbes“.

Pe site-ul de profil Rottentomatoes.com, unde publicul dă în mod tradițional note producțiilor TV, „Regina Cleopatra“ a fost considerat bun de numai 2% din cei peste 5.000 de telespectatori care au scris recenzii. Pe cunoscutul IMDb, ratingul e nota 1 din 10! Pe site-ul Metacritic.com, unde fuseseră lăsate până miercuri 320 de recenzii, nota era 0,1 din 10!

Primul sezon al serialului pretins documentar „Regina Cleopatra“, produs de Jada Pinkett Smith (soția lui Will Smith), lansat acum câteva zile de Netflix cu mare tam-tam, cuprinde 4 episoade. Încă de la început a apărut problema mistificării originilor personajului principal. Atât egiptenii, cât și grecii au făcut precizarea clară că regina Cleopatra nu era de culoare. Ministerul egiptean pentru Antichități a dat chiar un comunicat, pe 27 aprilie, înainte de lansarea serialului, subliniind că legendara suverană a Egiptului antic avea „pielea albă și trăsături elenistice“ – din simplul motiv că era descendenta unei dinastii de origine greacă, provenită din Ptolemeu I, general al lui Alexandru cel Mare și moștenitor al unei părți din imperiul elenistic creat de acesta.

Același minister egiptean a prezentat concluziile experților, subliniind că „basoreliefurile și statuile reprezentând-o pe Cleopatra sunt cea mai bună dovadă“ că aceasta avea pielea albă și trăsături macedonene.

O încercare de revendicare a culturii antice egiptene de către grupuri afro-americane

Arheologul Mustafa Waziri, președintele Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a spus chiar că prezentarea Cleopatrei drept o femeie de culoare este „falsificarea istoriei egiptene“.

Și alte lucruri bizare s-au petrecut în ultimul timp. Pe platforma Petition.org s-a făcut un protest online care a strâns 85.000 de semnături, dar apoi administratorii au șters petiția fără nicio explicație.

Miza pare a fi mai profundă decât campania deja cunoscută, purtată de mai mulți ani, de rescriere a istoriei de anumite cercuri din Occident, inclusiv prin producerea unei mari cantități de filme și documentare popularizate pe platformele de streaming. Egiptenii reclamă de mai mult timp că există grupuri de militanți afro-americani care încearcă să revendice originea civilizației antice egiptene. Iar mistificarea originii reginei Cleopatra face parte din acest tablou.

Alte mistificări ale trecutului, precum plasarea unei regine de culoare peste vikingi în serialul „Vikingii – Walhalla“, ori prezentarea distorsionată a rolului creștinilor în perioada antichității târzii și a Evului Mediu, n-au stârnit reacții atât de dure din partea europenilor, deși punctajul pe site-urile de specialitate a arătat nemulțumirea față de denaturarea evenimentelor așa cum au fost ele.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* 17 monitoare TV curbate ultraperformante, speciale pentru jocuri video, și 19 laptopuri de top – ultimele cumpărături ale ministerului lui Burduja. În total, 300.000 de lei + TVA

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

* Austeritate doar pentru popor: șefimea din ministerul lui Burduja tocmai și-a cumpărat 6 iPhone 14 la 7.247 de lei bucata. Ciolacu anunțase că Guvernul „strânge cureaua“

* „Bucureștiul nu e nici Dubai, nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță!” / Primăria Capitalei scoate palmierii plantați ilegal de primarul Sectorului 3 în Piața Unirii

* VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

* EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

* Coincidență suspectă: al doilea oficial american găsit mort în cartierul de lux al lui Ion Țiriac. Un reprezentant NATO în 2021, un angajat al Ambasadei SUA în 2023

2 COMENTARII

  1. Cleopatra era grecoaica, din dinastia Ptolemaica. Grecii au condus Egiptul sute de ani ca parte a imperiului grec.
    Asta e cancel culture. La fel si sovieticii rescriau istoria dupa cum le convenea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here