Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că deficitul bugetar pentru 2019 a fost de 4,6% din PIB. Este moștenirea catastrofală pe care guvernările populist-iresponsabile ale PSD, din „era Dragnea” (2017-2019), au lăsat-o României.
Deficitul final pe anul trecut este mai mare cu 0,15% decât estimarea de 4,45% din momentul rectificării bugetare din noiembrie 2019.
La nivelul Uniunii Europene, deficitul maxim acceptat e de 3%, cu obligația de a-l scădea anual cu cel puțin un procent, până va intra sub 1%.
Un deficit mare, precum acest 4,6%, aduce necazuri în serie:
- crește inflația;
- crește datoria externă a României, gradul de îndatorare și dobânzile la care ne împrumutăm;
- descurajează sau chiar alungă investițiile străine;
- crește rata de emigrare a românilor și accelerează depopularea României;
- îndepărtează România de momentul când va fi acceptată în Zona Euro.
Bani pentru pensii și salarii, nu pentru investiții
”Estimarea noastră la rectificarea bugetară a fost un deficit de 4,45% din PIB, dar au existat elemente pe care nu le-am putut prevedea. Printre ele s-a numărat plata datoriei către frații Micula, pentru că exista o decizie judecătorească finală. În plus, câteva companii de stat nu au plătit dividende de 1,3 miliarde de lei, acolo sunt neclarități și vom începe un control”, a declarat Cîțu.
Întrebat ce companii cu capital de stat nu au plătit dividendele, ministrul a menționat Hidroelectrica. El a spus că bugetul creat de fostul guvern PSD în 2019 a fost nerealist, prevăzând venituri mult peste cele colectate.
”În timpul anului, PSD a dus banii de la investiții către salarii și pensii. În lunile noiembrie și decembrie am inversat tendința, am plătit facturile pentru investiții. Au fost facturi acumulate în ani de zile, neplătite de fostul guvern, și Guvernul PNL le-a plătit, acesta este motivul creșterii deficitului”, a declarat Florin Cîțu.
De acum încolo, execuția bugetară va fi însoțită de un raport lunar explicativ, a mai spus ministrul Finanțelor.
Statul român plătește în fiecare lună 10 miliarde de lei pentru salarii și 11 miliarde de lei pentru pensii și asistență socială, adăugat Florin Cîțu.
Dacă nu aderăm la Zona Euro, și fiindcă avem 250 miliarde dolari (Proprietatea României) din cei 3000 miliarde dolari furați de FSN din 1989, în băncile Rothschild la dobânda de 1%/an eu zic că e bun un deficit bugetar de 4%/an.
Trebuie să investim în noua economie.