marți, mai 28, 2024
AcasăNewsMoment penibil pentru Uniunea Europeană: Ungaria a blocat prin veto rezoluția privind...

Moment penibil pentru Uniunea Europeană: Ungaria a blocat prin veto rezoluția privind mandatul de arestare a lui Putin. Șeful diplomației UE a ajuns să dea declarația în nume propriu!

-

Ungaria a reușit să arunce din nou în derizoriu întreaga Uniune Europeană blocând luni, prin veto, adoptarea unei poziții oficiale a organizației față de emiterea mandatului internațional de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pentru crime de război. În aceste condiții, șeful diplomației europene, Joseph Borell, a ajuns să dea în nume propriu o declarație în care informa că „a luat act“ de acțiunea Curții Penale Internaționale!

Din cauza Ungariei – aliată în mod deschis cu Rusia și China împotriva instituțiilor europene și euro-atlantice din care face parte –, Uniunea Europeană a rămas fără o poziție oficială față de inițiativa Tribunalului de la Haga. În baza probelor strânse de procurorii europeni, Putin și alți înalți oficiali ruși au fost puși sub acuzare pentru crime de război – respectiv, deportarea copiilor din teritoriile ocupate în Ucraina.

Potrivit publicației Bloomberg, sprijinul UE față de Curtea Penală Internațională – care a fost amenințată de ruși că va fi bombardată – a fost respins prin veto de Ungaria. În aceste condiții, miniștrii Justiției din țările Uniunii Europene au semnat o declarație comună în care-și arată susținerea față de deciza Curții Penale. Nici aceasta însă n-a fost semnată de Ungaria.

Ungaria, calul troian al Rusiei în interiorul Uniunii Europene

Deși lucrurile sunt evidente – semnătura Ungariei nu apare pe documente –, Mate Paczolay, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe maghiar, a negat cu vehemență: „Este o minciună că Ungaria s-a opus prin veto la declarația UE privind cazul Curții Penale Internaționale“.

- Advertisement -

Ungurii au dus până acolo ipocrizia încât au explicat că ei nu s-au opus prin veto, doar au refuzat să comenteze: „Ungaria ia act de decizia CPI și nu dorește să o comenteze în niciun fel. Cu toate acestea, în cazul în care Înaltul Reprezentant sau orice stat membru dorește să facă o declarație, Ungaria nu se va opune acesteia”.

Conform regulilor după care funcționează acum UE, toate pozițiile acestei organizații se iau prin vot unanim. Dacă o țară refuză să voteze, acest lucru echivalează cu un vot împotrivă și decizia nu este adoptată. Așadar, Ungaria, prin refuzul de a vota declarația comună, s-a opus de fapt prin veto.

Atitudinea Ungariei, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, a transformat acest stat, definitiv, într-un paria în interiorul Uniunii Europene. Alianța cu Polonia s-a destrămat complet. Celelalte țări au înțeles că trebuie accelerate demersurile pentru reforma sistemului după care funcționează UE, astfel încât deciziile să se ia prin majoritate și nu în unanimitate. A devenit clar că exemplul Ungariei ar putea fi urmat oricând de orice alt stat, paralizând Uniunea Europeană în momente-cheie care pot fi decisive pentru întregul continent.

- Advertisement -

Presiune pe Europa pentru a crește nivelul de integrare și de competitivitate, în condițiile în care China a depășit deja UE ca PIB și în planul inovațiilor tehnologice

Deși suveraniștii subvenționați generos de Rusia susțin contrariul, în ultimii ani a devenit foarte clar că unica șansă a Europei de a-și păstra statutul actual este aceea de a uni toate statele într-o singură organizație.

– La nivelul populației, chiar și unită, Europa este de aproape 3 ori mai mică decât China ori India, care au și o rată de creștere demografică mult mai mare.

– În plan economic, China a depășit Uniunea Europeană ca PIB total încă din 2021. UE păstrează încă avantaj major în planul PIB/locuitor, ceea ce arată un nivel de viață și o productivitate mult mai ridicate. Însă și aici China recuperează rapid.

– în plan tehnologic, China deține deja supremația în numeroase domenii, iar UE a rămas în urmă nu doar față de această țară, dar și față de SUA. Comisia Europeană a demarat abia anul trecut un plan care vizează revigorarea acestui segment al producerii de tehnologii de top.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Donald Trump arată cum ar aduce pacea în „cel mult o zi”: ar lăsa Rusia să rupă bucăți din Ucraina! Fox News a cenzurat în favoarea fostului președinte

* Donald Trump zice că va fi arestat marţi! El invocă „scugeri ilegale de la biroul procurorului districtual din Manhattan, corupt şi extrem de politizat”

* Minciunile putiniste aduc amenzi grele RTV-ului lui Ghiță & Ciutacu: 75.000 de lei pentru „Zelenski nazist, tâmpit, diavol, nenorocit” / Mircea Toma (CNA): „Este un discurs al urii, extrem de periculos. Vorbim deja despre o chestiune de siguranță națională”

* Propaganda rusă anunță mincinos pentru a 7-a oară, prin Cozmin Gușă, că România „a început mobilizarea rezerviștilor” pentru a intra „în războiul lui Biden – Nuland – Zelenski”

* România lui Iohannis: a scăpat de pușcărie și Darius Vâlcov, „creierul“ lui Dragnea. A luat șpagă 4 milioane de lei, dar „fapta s-a prescris“!

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Culisele războiului din PNL: Iohannis, ținta reală a atacului lansat chiar de omul său, Rareș Bogdan, la adresa lui Aurescu. În tabăra liberală e panică din cauza prăbușirii în sondaje

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -