Iulian Rusu, absolvent al celebrei universități britanice Oxford, a fost votat joi de Parlamentul Moldovei în funcția de nou director al Centrului Național Anticorupție (CNA). El a întrunit 57 din totalul de 101 voturi.
Panicată de viteza cu care se schimbă țara, opoziția pro-rusă a făcut scandal, acuzându-l pe Rusu că ar vrea, de fapt, să desființeze CNA.
Iulian Rusu și-a declarat obiectivele: “Important este să se ia o decizie clară pe modelul care urmează. La moment CNA și Parchetul Aanticorupție (PA) lucrează în tandem, dar competențele sunt totuși diferite. Deci, trebuie să luăm o decizie, ce facem: ne focusăm pe dosare de corupție mică sau totuși stârpim corupția mare? Deci, această este o întrebare cu care voi reveni, inclusiv cu soluții potențiale în Parlament. Eu sunt sigur că noi vom reuși să curățim organele de drept de elemente de corupție, pentru că asta este mai mult de jumătate din succes“.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat de mai multe ori că ar vrea ca instituțiile anticorupție din Moldova să se unifice și să formeze una singură, după modelul DNA în România, de aici și scandalul făcut de pro-ruși.
Fost secretar de stat la Justiție, Rusu e jurist și a absolvit Universitatea Ofxord, având titlul de magistru în drept. A lucrat 20 de ani în domeniu, iar în ultimii 3 ani a fost director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).
Precedentul director al CNA, Ruslan Flocea, fusese pus în funcție de socialiști printr-un concurs trucat. A fost demis pe 18 noiembrie 2021 după doi ani în care nu a făcut absolut nimic. Parlamentul a concluzionat că Flocea dăduse dovadă de „o activitate ineficientă și nesatisfăcătoare”.
În România, președintele Klaus Iohannis și majoritatea PSD-PNL-UDMR din Parlament au blocat complet orice reformă a Justiției, acționând chiar în sens invers, către o restaurație a sistemului corupt și clientelar care a dominat țara până în 2010. Legile justiției au rămas așa cum le-a schimbat „Comisia Iordache” în regimul Dragnea, Secția Specială de anchetare a magistraților n-a fost desființată nici până acum, un concurs de angajare a șefilor de la Parchete a fost blocat de președintele Klaus Iohannis, care dorește să-și păstreze pârghia de numire politică a acestora.
DNA aproape că a înghețat, noi dosare de mare corupție nu s-au mai făcut de aproape doi ani, iar DIICOT a îngropat dosarul „10 august 2018”.
Oxford e zero pe lângă academia Frunze.
#NuAvemPresedinte, avem un trantor tradator si las ratacit prin Cotroceni intre doua sindrofii si sejururi de lux.
[…] Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat de mai multe ori că ar vrea ca instituțiile anticorupție din Moldova să se unifice și să […]