joi, noiembrie 21, 2024
AcasăMain“Modelul suedez” de abordare a pandemiei a dat oficial faliment: “Prea mulți...

“Modelul suedez” de abordare a pandemiei a dat oficial faliment: “Prea mulți morți. Dacă am lua-o de la capăt, am proceda altfel”

-

Celebrul “model suedez” de abordare a pandemiei de coronavirus, relaxat și cu puține restricții, a dat oficial faliment. Însuși medicul epidemiolog care a stat în spatele strategiei a recunoscut eșecul într-un interviu acum, când țara sa a depășit 4.500 de victime.

Modelele matematice după care se calculează evoluția epidemiei arată că Suedia e încă departe de momentul depășirii crizei.

Falimentul oficial al “modelului suedez” a fost constatat chiar de către medicul epidemiolog din guvern care a gândit strategia

Bilanțul pandemiei în Europa, de la început și până în 3 iunie. Sursa: worldometers.info

Anders Tegnell, medicul epidemiolog din guvernul Suediei care a gândit strategia țării în epidemie, a recunoscut oficial că s-a înșelat, acest lucru traducându-se în „prea mulți morți”, și că dacă ar da timpul înapoi, ar proceda altfel.

Dar, până să se ajungă la această recunoaștere, în ultimele luni, Suedia a fost adesea lăudată de Organizația Mondială a Sănătății. Țara a fost dată drept exemplu de curaj și folosită ca argument de conspiraționiștii din lumea întreagă. Cei care pretindeau că restricțiile impuse în de guverne sunt niște abuzuri și exagerări inutile arătau spre țara scandinavă.

- Advertisement -

Viața guvernanților de peste tot a fost îngreunată de pozele venite din Suedia, în care se vedeau străzi și baruri pline de oameni veseli, strânși unii lângă alții fără nicio măsură de precauție.

Pentru oamenii din alte țări, consemnați în case, obligați să-și întrerupă slujbele și să prezinte actele poliției când ieșeau în oraș, vederea relaxării din Suedia amplifica frustrările.

Paie pe foc a pus inadecvata Organizație Mondială a Sănătății, care a dat Suedia ca exemplu de inteligență în gesionarea pandemiei de Sars-CoV-2.

- Advertisement -

În timp ce alte țări se pregătesc să declare oficial încheiată epidemia, Suedia e încă foarte departe de acest moment

Conform datelor prelucrate până la 31 mai de specialiștii de la site-ul endcoronavirus.org, Suedia este încă în apogeul epidemiei de Covid-19, deși țara a înregistrat deja peste 4.500 de morți

Numai că, odată cu trecerea zilelor și săptămânilor, rezultatele acestei abordări –  care miza pe faptul că epidemia se va stinge de la sine, iar Suedia va atinge mai repede decât alții imunizarea de masă – au întârziat să apară. A trecut primăvara, s-a încălzit vremea, a venit și vara, iar epidemia pur și simplu nu dă înapoi în Suedia. Asta, în timp ce alte țări, care au instituit starea de urgență, se pregătesc deja să declare criza, în mod oficial, încheiată.

La o populație de 10,23 milioane de locuitori, Suedia raporta de la începutul pandemiei și până miercuri, 3 iunie, un total de 40.803 de cazuri de infecție cu coronavirus, din care 4.542 (11,11%) încheiate cu deces. Țara a renunțat să mai raporteze numărul celor vindecați și al cazurilor active.

Numai în ultimele 24 de ore s-au depistat 2.214 noi cazuri de îmbolnăvire și 74 de decese. Raportat la populația totală, se poate vorbi despre una dintre cele mai mari rate de deces din Europa: 450 de oameni la milionul de oameni.

Conform modelului matematic prelucrat de cei de la endcoronavirus.org, România este foarte aproape de momentul în care va putea declarată încheiată epidemia de coronavirus. Țara a înregistrat, până azi, 1.288 de victime, de aproape 4 ori mai puține decât Suedia, deși are o populație cu aproape 9 milioane de locuitori mai mare

Pentru o comparație eficientă, trebuie să spunem că România a înregistrat până acum 67 de morți de Covid-19 la milionul de locuitori (de 6,7 ori mai puțin decât Suedia!), Germania 104, iar Spania și Marea Britanie – câte 580 la milionul de locuitori. Mai prudente, țările din jurul Suediei au avut rate ale deceselor mai mici. Danemarca – 100 de oameni la milionul de locuitori, Norvegia – 44, Finlanda – 58.

Site-ul endcoronavirus.org, întreținut de experți în domeniu și care calculează curba epidemiei în zeci de țări, arată că Suedia este și azi în ultima dintre cele trei categorii: a) țări care au depășit criza, b) țări care sunt foarte aproape s-o depășească (printre care se numără și România), c) țări care mai au de tras până să depășească apogeul crizei.

Medicul Tegnell, autorul “modelului suedez”: “Dacă ne-am confrunta din nou cu această boală, am lua altă cale

Confruntat cu realitățile momentului, medicul epidemiolog Tegnell, secretarul de stat suedez care a elaborat strategia țării sale în pandemie, a trebuit să-și recunoască eșecul. Jurnalistul de la Radio Suedia care i-a luat miercuri un interviu lui Tegnell a făcut observația că au murit prea mulți oameni în țară. Tegnell a acceptat acest lucru și, mai mult decât atât, a mărturisit: “Dacă ne-am confrunta din nou cu aceeași boală, având informațiile pe care le deținem astăzi, cred că am lua calea de mijloc între măsurile luate în Suedia și cele luate în celelalte țări”.

Publicația britanică The Guardian a remarcat că Suedia a avut, în ultima săptămână, cel mai mare număr de decese din lume raportat la numărul total de locuitori.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Încă o bilă neagră pentru Alina Gorghiu: a vrut să-l facă parlamentar PNL pe odiosul Tudorel Toader! Și ministrul Costel Alexe a încercat. Penalul Vosganian i-a propus să fie ministru, cu mandat de la penalii Dragnea și Tăriceanu

Ce a simțit dr. Virgil Păunescu când a testat pe el însuși vaccinul anti-Covid la care lucrează: „Dureri musculare, dureri osoase, un disconfort…”

De ce a trecut România mai bine peste epidemie decât state mai dezvoltate? Medicul Virgil Musta: “Am limitat impactul datorită măsurilor corecte, deși dure, luate la timp”

2 COMENTARII

  1. Articol copiat după comuniștii de la The Guardian.
    Can unul care trăiește în Suedia prefer sa mă feresc singur decât să dau declarații că merg la pâine. Se simte în articol frustrarea celor ce au scris. Nu au fost baruri pöine. Pozele erau din alte timpuri. Restricții sunt dar nu sunt impuse. Singurele restricții obligatorii sunt limitarea adunărilor la 50 de oameni și impunerea că în restaurante sa fie respectată distanta de 2 m. In rest sunt aceleași restricții ca în Europa. Nu e obligatorie masca in magazin dar e problems ta sa te ferești. Și aici s-a întrerupt orice eveniment sportiv sau cultural. Se lucrează de acasă cine mai are job. Și aici s-au închis firme. Firmele mamut gen Volvo AB abia în septembrie își reia activitatea în plin. Concedierile sunt la ordinea zilei. Și nu a fost strategia imunizării de masa. Asta e inventata de ziariști fara cap. E adevarat că e vârf acum. Dar asta e datorita sistemului sanitar dezastruos și al guvernării socialiste. Și al segregării masive. Majoritatea morților au fost la casele de bătrâni căci îngrijitorii au fost și sunt complet neprotejati. Dar lumea speră, nu sunt revolte că în Europa, și până la urmă daca nu îți porți singur de grija atunci cine sa aiba grija? Un neica nimeni catarat vremelnic în vre-o funcție de președinte, ministru, etc? Dar multe țări au preferat acest lucru. Fiecare cu drumul lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -