joi, mai 2, 2024
AcasăLumeaMesajul transmis Iranului prin ofensiva discretă de azi: "Nu ne mai atacați,...

Mesajul transmis Iranului prin ofensiva discretă de azi: „Nu ne mai atacați, că vom dezlănțui iadul!”. Israelul și-a dezvăluit tactica: lovituri chirurgicale. Obiectiv: distrugerea programului nuclear al Iranului

-

Israelul a atacat Iranul, dar a făcut-o discret, fără rachete, doar cu câteva drone de mici dimensiuni, probabil prin oameni infiltrați pe teritoriul statului islamic. A fost mai degrabă un avertisment, dovadă ținta atacului: o zonă din apropierea unei baze militare din orașul Isfahan, unde se dezvoltă programul nuclear iranian.

Presa de stat iraniană a anunțat vineri, în zori, că forțele sale au distrus câteva drone „inamice”. Agenția de știri Fars a relatat că trei explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare din Isfahan. Un oficial iranian a afirmat că nu a fost vorba de un atac cu rachete și că exploziile au fost rezultatul activării sistemelor de apărare aeriană ale Iranului.

Mini-dronele doborâte de apărarea antiaeriană din Isfahan au fost pilotate de oameni „infiltrați în interiorul Iranului”, a declarat vineri un analist iranian la televiziunea de stat, citat de Reuters.

„Am ales să nu vă lovim siturile nucleare de data aceasta, dar am fi putut face mai mult rău aici”

Conform unor surse israeliene citate de „Jerusalem Post”, mesajul transmis Iranului, prin acest atac, s-ar traduce astfel: „Am ales să nu vă lovim siturile nucleare de data aceasta, dar am fi putut face mai mult rău aici”.

- Advertisement -

Atacul israelian de vineri dimineață a fost, foarte probabil, un răspuns la loviturile iraniene cu peste 330 de rachete și drone, de sâmbăta trecută, dar și un mesaj de avertizare, a declarat Mark MacCarley, general-maior în retragere din armata americană, pentru CNN.

Prin faptul că a vizat provincia iraniană Isfahan – locul unde se află importante instalații nucleare –, Israelul a avertizat probabil că ar putea copleși cu ușurință apărarea Iranului, a declarat înaltul ofițer american.

Generalul-maior Mark MacCarley a speculat: „Cred că a existat un proces de gândire foarte deliberat din partea Cabinetului de război israelian. (…) Israelienii trebuia să riposteze, dar în cadrul acestor represalii era un mesaj, și anume: «Da, putem trece. Nu o mai faceți din nou! Dacă o faceți din nou, atunci se va dezlănțui iadul»”.

- Advertisement -

În același timp, prin faptul că nu a atacat situl nuclear propriu-zis de la Isfahan sau pe cele de la Natanz și Fordow, Israelul a semnalat Iranului că nu urmărește un război regional, ci doar transmiterea unui avertisment dur către regimul agresiv de la Teheran.

„Trei drone au fost observate pe cer deasupra orașului Isfahan”

Atacul inițiat de Israel în Iran a fost confirmat, pentru CNN, de un oficial american. Loviturile au a venit la doar câteva ore după ce ministrul de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că dacă Israelul lansează noi acţiuni militare împotriva sa, „răspunsul va fi imediat și de nivel maxim”.

La scurt timp după miezul nopții de joi spre vineri, televiziunea de stat iraniană a transmis: „Trei drone au fost observate pe cer deasupra orașului Isfahan. Sistemul de apărare aeriană s-a activat și a distrus aceste drone pe cer”.

Ulterior, televiziunea regimului de la Teheran a comunicat că situația din Isfahan era normală și că nu au avut loc explozii la sol.

Agenția de presă semi-oficială a Iranului, Fars, a confirmat exploziile din apropierea aeroportului din orașul Isfahan, precum și faptul că o bază militară din zonă și-a activat apărarea antiaeriană.

Iranul pune batista pe țambal: „Sursa externă a atacului n-a fost confirmată”

Încercând să nu-și alarmeze populația pentru a nu fi obligați să riposteze, oficialii iranieni au spus că nimic neobișnuit nu s-a întâmplat pe cerul de deasupra orașului Isfahan. Ei pretind că știrile despre vreo lovitură israeliană în Iran nu sunt altceva decât „propagandă media israeliană și americană”.

Regimul fundamentalist a negat, de asemenea, că Consiliul Suprem de Securitate Națională ar fi fost convocat în ședință de urgență.

În joc a intrat, la un moment dat, și televiziunea de stat de la Teheran, care – contrazicându-și propriile relatări -, a transmis că nimic nu este în neregulă în Isfahan și că orice raport contrar „este fals”.

Iranul nu are niciun plan de represalii imediate împotriva Israelului, a declarat vineri, pentru Reuters, un oficial iranian de rang înalt, la câteva ore după atacul israelian.

Sub protecția anonimatului, și acest oficial a încercat să pună batista pe țambal: „Sursa externă a incidentului n-a fost confirmată. Nu a existatr niciun atac extern, iar discuția înclină mai degrabă spre infiltrare decât spre atac”.

„Times of Israel”: „Natura aparent limitată a atacului, efectuat cu drone, fără rachete sau lovituri aeriene, și lipsa unei recunoașteri oficiale vor oferi probabil regimului iranian posibilitatea de a nega orice pagubă și de a renunța la amenințările sale de a ataca Israelul pentru a doua oară, permițând astfel posibilitatea detensionării situației, cel puțin pentru moment”.

Un mesaj misterios: „Jalnic”

Minciunile oficiale au fost contrazise chiar de informații transmise de instituții ale statului iranian.

Agenția de știri Mehr, aparținând regimului de la Teheran, confirmă că mai multe explozii au fost auzite în provincia Isfahan în primele ore ale zilei de vineri.

Agenția Mehr: „Exploziile s-au auzit în regiunile de nord și de est ale Isfahanului, iar localnicii cred că ele se datorează sistemelor de apărare aeriană. Până în prezent, nu există pagube. O sursă informată a declarat că sunetul exploziei a fost cauzat de distrugerea a trei drone deasupra orașului Isfahan”.

Trei oficiali iranieni au confirmat pentru New York Times că atacul a lovit o bază aeriană militară din apropierea orașului Isfahan, în centrul Iranului, vineri dimineața. Cei trei n-au spus însă dacă atacul a fost lansat de Israel sau de o altă țară.

Și micuțul stat Oman, un mediator între Iran și Occident, a confirmat acțiunea, condamnând ceea ce consideră a fi un „atac israelian” asupra Iranului. Într-un comunicat al Ministerului de Externe al țării, publicat pe rețeaua X (fostă Twitter) se arată: „Omanul condamnă atacul israelian din această dimineață asupra orașului Isfahan. De asemenea, condamnă și denunță atacurile militare repetate ale Israelului în regiune”.

Un mesaj ciudat a venit vineri dimineață de la ministrul Securității Naționale din Israel, radicalul Itamar Ben Gvir. Acesta – aliat al premierului Netanyahu – a postat un singur cuvânt, în ebraică, pe rețeaua X: „Jalnic”. Nu e clar dacă jalnică i s-a părut ofensiva israeliană sau apărarea iraniană.

Necazuri suplimentare după de Donald Trump a retras SUA din acordul atomic cu Iranul

Orașul Isfahan, ținta atacului israelian de vineri, găzduiește situri asociate cu programul nuclear iranian, inclusiv situl subteran de îmbogățire a uraniului, Natanz.

Televiziunea de stat de la Teheran spune că toate facilitățile nucleare din zonă sunt „complet sigure”.

Generalul Siavosh Mihandoost, un comandant al armatei locale, a declarat, de asemenea, pentru televiziunea de stat iraniană că incidentul nu a provocat „nicio pagubă” în jurul orașului Isfahan. Zgomotele auzite peste noapte s-au datorat sistemelor de apărare aeriană, care au vizat „un obiect suspect”, a spus comandantul iranian, citat de agenția Reuters.

După prăbușirea acordului atomic al Iranului cu puterile mondiale, programul nuclear al statului islamic a avansat rapid, pentru a produce uraniu îmbogățit la niveluri aproape de calitatea necesară utilizării militare.

Acordul s-a prăbușit după ce, în 2018, președintele de atunci al SUA, Donald Trump, a retras America din el.

Iranul insistă că programul său are scopuri pașnice, dar statele occidentale și Agenția Internațională pentru Energie Atomică spun că, până în 2003, Teheranul a operat un program secret militar.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Am ajuns în situația Greciei: cel mai mare deficit și cea mai mare inflație din UE! Ultimul trimestru din 2023 s-a terminat cu minus 6,9 miliarde de euro

Comisia Europeană a blocat și a treia tranșă din PNRR. 2,7 miliarde de euro sunr „în aer” din cauza refuzului Guvernului PSD-PNL de a face reforme

Mârlanul Turcescu despre Clotilde Armand: „nenorocită”, „împuțită”, „mitomană”, „scârbă ordinară”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -