vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNewsMedeea Marinescu: "Acum, în Piaţa Victoriei. Sper să ne adunăm mai mulţi......

Medeea Marinescu: „Acum, în Piaţa Victoriei. Sper să ne adunăm mai mulţi… Încă o OUG cu dedicaţie”. Spectacolul vieţii noastre

-

Când pe 18 ianuarie a postat pe pagina sa de Facebook anunţul de mai jos, actorul Marius Manole se gândea la România cu foarte multe umor şi pasiune. Era, în fond, o invitaţie curată adresată publiculi iubitor de comedie bună, de a-l vedea pe el şi pe Medeea Marinescu la Teatrul Naţional.

N-am văzut spectacolul şi nici nu ştiu dacă l-au ţinut (sper să fi fost aşa), dar i-am văzut pe amândoi, graţie unei ştiri publicate de colegii de la Aktual24.ro, în…Piaţa Victoriei.

- Advertisement -

Colega sa de scenă a ales chiar să facă live pe Facebook din faţa guvernului. „Scena” e altfel, diferită, mult. Nu lipseşte nici muntele de gunoi plasat strategic de oamenii Gabrielei Firea (sănătate!). Parcă pentru a ştampila cumva indirect că te afli într-o zonă din care emană cantităţi imense de reziduu politic. De dincolo, de peste stradă, unde păzeau jandarmii pe 10 august anul trecut.

E fain să vezi doi tineri ai scenei atât de simpatizaţi de public la un protest pentru valori. Ei sunt deja, profesional, valori confirmate de scenă, de producţii şi nu în ultimul rând de public. Dar valorile pentru care se află în această seară, pe „scena” din Piaţa Victoriei, sunt morale. De principiu. Pentru destin de naţie. Nu doar în numele cariererei bine făcute, nu toţi vor putea fi Medeea sau Marius Manole. Ci pentru binele unor valori simple, umane, pe care le pot „interpreta” mulţi oameni: cinstea, legea, integritatea.

Medeea şi Marius sunt deja prietenii noştri, fără să ne fie prieteni poate nici măcar pe Facebook. O prietenie ce ne leagă şi de alte voci ale scenei publice, de la Mihai Şora şi Dan Grigore, la Oana Pellea, Tudor Chirilă şi mulţi alţii, în faţa cărora mă înclin şi le cer iertare că nu am vreme să-i pomenesc; timpul ne joacă pe degete mai rău decât o fac cei care ne obligă să jucăm toţi pe această scenă a valorilor naţionale.

- Advertisement -

Ne sunt prieteni, toţi aceşti tineri şi venerabili artişti, actori, dascăli, manageri, pensionari şi oameni simpli, studenţi şi ingineri, mame şi dădace, iubite şi iubiţi. Sunt prietenii noştri. Aleg să joace prin frig, din nou. Ca acum doi ani, când cu blestemul OUG 13. Deşi au alternativă la frigul acest dens şi obositor. Toţi au comoditatea asigurată. Succesul. Liniştea, filmele, lectura, prietenii şi chefurile. Dar au înţeles ce mare provocare îi aşteaptă: să fugi acum, să simţi lehamitea, e de rău pentru mâine. Şi pentru ei, cei de succes. Şi pentru ceilalţi, anonimi sau mai puţin vizibili.

Medeea şi Marius sunt dintre cei de care avem nevoie mai mare decât alţii. E nevoie de toţi, dar de ei mai mult ca de alţii. Sunt catalizatorul energiei rezistenţei, prin celebritatea lor mai mică sau mai mare. Modelul. Exemplul. „Dacă Medeea vine în Piaţa Victoriei, eu de ce să stau în bar?” E întrebarea care vorbeşte simplu despre nevoia de VIP-urile noastre. Ei dau încredere. Nu că ar fi musai. Dar contează să simţi că le pasă celor care s-ar putea refugia instant în creaţie, în confortul lor indiscutabil.

„Acum, în Piaţa Victoriei. Sper să ne adunăm mai mulţi…Încă un OUG cu dedicaţie„. Aşa anunţă Medeea Marinescu, la ea pe Facebook. Mergeţi s-o vedeţi. Veţi avea timp s-o priviţi şi la Naţional, alături de Marius Manole. Dar acum e altfel. Nu e pentru o seară. Ci poate pentru mai mult. Poate fi spectacolul vieţii noastre.

P.S.: Într-o postare de acum câteva zile, pe pagina personală de Facebook, maestrul Dan Grigore îmi mulţumeşte pentru editorialul scris despre domnia sa şi distinsul Dan Grigore, legat de protestul din faţă de la Ateneu. Nu, maestre, noi trebuie să vă mulţumim. Ca şi mai tinerii dvs. colegi din lumea frumosului, despre care am scris mai sus, aveţi destule motive să nu fiţi în stradă. Şi totuşi sunteţi. Când oameni ca dvs., repere morale înainte de toate, pot să dea semnalul rezistenţei atât de sincer şi frumos, noi ceilalţi avem a vă mulţumi. Şi pentru că, la un moment dat, aţi dat dovadă de carater. Mi-aţi adus aminte, de pildă, că v-aţi dat demisia de bunăvoie din CNA, atunci când Crin Antonescu v-a cerut să bateţi din călcâie politic. Nu veţi vedea o Gubernat, un Herjeu sau un Radu Călin Cristea sacrificându-şi leafa pentru demnitate.

CITIŢI ŞI:

VIDEO. Simfonia #Rezist. Cum a „concertat” Dan Grigore peste drum de Ateneu, lângă Mihai Şora

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -