„Meci” aspru și în USR-PLUS, între Ghinea (susținătorul lui Barna) și Cioloș. Ghinea: „S-a creat între noi o diferenţă de viteză foarte mare”. Răspunsul lui Cioloș

1
764
Cristian Ghinea - Dacian Cioloș

În spatele războiului zgomotos din PNL, dintre Ludovic Orban și Dacian Cioloș (înaintea Congresului din 25 septembrie), se duce o luptă surdă și în USR-PLUS, între Dan Barna și dacian Cioloș (înaintea Congresului din 2 octombrie). Cel care a agitat apele a fost fostul ministru Cristian Ghinea, susținător al lui Barna.

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, a declarat marți, la postul de radio Europa FM, că-l susţine pe Dan Barna în competiţia pentru preşedinţia USR-PLUS, deoarece „are ficat, a fost peste tot, în fruntea maselor, a fost în toată ţara, a condus «Fără penali…»”, în timp ce Dacian Cioloș – „«facem ONG, ne mai gândim»”.

„La un moment dat s-a creat între noi un fel de diferenţă de viteză foarte mare – nu pot să înţeleg de ce ne tot câcâim şi de ce tot aşteptăm”, a explicat Ghinea.

Cioloș i-a răspuns pe Facebook și și-a exprimat speranța ca „punțile între echipele din USR să nu se rupă așa cum s-a întâmplat la PNL”.

Înțepătura lui Cristian Ghinea (la Europa FM)

„L-am tot aşteptat pe Dacian şi nu-mi place să aştept. Nu pot să înţeleg de ce ne tot câcâim”

„Problema este că l-am tot aşteptat pe Dacian şi nu-mi place să aştept. L-am rugat pe Dacian să vină cu mine în USR în 2016, pentru că m-am convins, după câteva luni de guvern tehnocrat, că nu poţi să schimbi ţara asta decât dacă ai mandat politic. N-a vrut. Atunci ne-am dus cu o echipă de secretari de stat – eu, Barna, Drulă, Moşteanu, Năsui – în USR. S-a întâmplat povestea aceea cu Nicuşor Dan, care într-un fel tot de la Dacian a plecat – care a avut o întâlnire cu Nicuşor şi nu s-au înţeles. Înţeleg acum că Dacian a vorbit şi cu PNL pe vremea aceea – am înţeles de la domnul Orban, care a făcut declaraţii. După care i-am spus: «Haide, vino în USR, că avem nevoie de un lider!».

Între timp s-a ridicat Barna. Un lider care are ficat, care a fost peste tot, în fruntea maselor, ca să zic aşa. A fost în toată ţara, a condus «Fără penali…». În timpul ăsta, Dacian – «Facem ONG, ne mai gândim». La un moment dat s-a creat între noi un fel de diferenţă de viteză foarte mare – nu pot să înţeleg de ce ne tot câcâim şi de ce tot aşteptăm.

Eu cred că Dacian are un rol, dar nu este potrivit acum. Sau e mai potrivit Dan Barna pentru a duce partidul mai departe. Este o chestiune simplă. Sper să nu ne rupem şi noi punţile, cum este la PNL. Deocamdată, campania noastră a fost una decentă. Să lăsăm loc de «Bună ziua» şi de uşă deschisă şi să lucrăm împreună orice ar fi, dar susţinerea mea pentru Dan este fermă, pentru că este ce trebuie şi practic e focusat. Omul a zis: «Ăsta e obiectivul, mergem pe el, nu contează». Dacian tot se gândeşte.”

Răspunsul lui Dacian Cioloș (pe Facebook)

„Dacă aceste gânduri mă fac să fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis…”

„Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitații s-a și clădit mitul că există o conspirație a tehnocraților de a-i lua partidul lui Nicușor Dan, dar punctul nevralgic – cel care dărâmă tot acest mit – este faptul că eu nu am dat curs acestor invitații niciodată. Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg și probabil că din cauza simplității lor nu au fost luate în considerație. O să le expun aici, folosindu-mă de dorința lui Cristi Ghinea de a puncta electoral înainte de începerea votului intern.

1. Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate și îndrăznesc să spun că este o carieră așezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinații și conspirații, nu ies să strig în gura mare și sunt rezervat, pentru că știu prea bine că nimic nu este gratuit și că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitațiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică. Nu îmi doream să devin un pion într-o luptă pentru putere care ar fi trebuit să-mi pună mie pe tavă sau să-mi faciliteze accesul la o funcție sau niște beneficii. Am ales drumul mai lung și mai complicat, poate, dar mai onest. Iar celor care se îndoiesc de spusele mele, le recomand să înfrunte realitatea așa cum e ea și să nu mai creadă în conspirații. Dacă aș fi avut cea mai mică înțelegere cu Cristi Ghinea și cu Dan Barna, astăzi aș fi avut o funcție pe care nu aș fi meritat-o, iar ei nu ar fi luptat din greu în această campanie internă.

2. Înțeleg că există o diferență de viteză între noi. Eu aș spune-o mai elegant: există o diferență de viziune între noi și sper că e o platformă pe care se poate construi. Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui «kingmaker» și nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuși pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizații nu este înnobilat și începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu. Ar trebui să înceapă să muncească și să lase în urma lui o țară sau o organizație mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem șansa de a munci pentru ceilalți, nu pentru avantajul nostru și pomenile pe care le împărțim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac să fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea. Dacă Cristi consideră asta indecizie, e treaba lui.

3. Sunt total de acord cu Cristi Ghinea atunci când speră ca punțile între echipele din USR să nu se rupă așa cum s-a întâmplat la PNL. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, e nevoie să nu mai gândim în paradigma că învingătorul ia totul. Cum spuneam și mai sus, învingătorul nu ia nimic, doar muncește mai mult și are mai multă responsabilitate. Probabil că rar ați văzut așa ceva până acum în România, dar sunt liber să-mi susțin propria viziune politică. Sunt sătul să văd exuberanța învingătorilor care-i umilesc pe cei învinși într-o confruntare politică și îmi displace jurământul de răzbunare al celor învinși și care se simt umiliți pe veci de cei care au câștigat. Nu mă joc cu focul și cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să-i îmbrățișeze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu să-i scoată din societate sau din organizație pe cei care l-au contracandidat.

Declarațiile lui Cristi Ghinea la care fac referire le puteți găsi aici – https://bit.ly/3AbLqLV – și vă las cu același gând: fie ca cel mai de folos organizației în aceste momente să câștige și fiecare dintre noi să se regăsească într-o organizație mai bună și mai performantă, pentru că scopul ei este de a munci pentru România înainte de a ne împărți noi funcții unul altuia.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Rușine, Cîțu!” Tatăl unei victime de la Colectiv îl critică dur pe premier pentru asocierea cu Piedone la deschiderea anului școlar

* VIDEO. Orban, dezlănțuit la Focșani: „Asta nu e «echipă câştigătoare»! Asta seamănă cu o juntă, cu o armată de ocupaţie!”

* S-a întâmplat ceva dramatic: Rareș Bogdan nu mai pedepsește USR-PLUS! Nu-i mai ia Transporturile și nici Fondurile Europene

* VIDEO. Mircea Hava dezvăluie cum ar fi încercat să-l cumpere Florin Cîțu: „Cât vrei s-o închidem acum?”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul”

* Scos de alegători din Parlament, Victor Ponta își dă salariu 5.000 de euro pe lună de la partidul său, unde s-a angajat consilier juridic, pe bani publici

* Din „lotul Giga TV”, cea mai multă pușcărie va face Laura Georgescu, prima șefă a CNA condamnată la închisoare. Hrebenciuc și Pinalti vor ieși mai repede

* Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Mesaj straniu în echipa sovietică a „revoluției televizate”. Mircea Dinescu: „Odă lui Iliescu la moartea lui Caramitru”

* „Perla lui Hagi”, cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1 la fotbal: 15 ani și 6 luni. Născut în Canada, pregătit un an la Barcelona

1 COMENTARIU

  1. Ghinea ăsta s-ar putea (DOAMNE-FEREȘTEEE!) să joace în U.S.R.-P.L.U.S…. rolul lui Cîțu din P.N.L. (NU DEGEABA a făcut el notă-discordantă față de restul colegilor U.S.R.-iști din Guvern, când, la plecare, s-a găsit să-i trimită bezele premierului!!!): DESTABILIZATOR!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here