Motorul electoral în diaspora funcţionează la turaţie maximă. În a doua zi a votului în străinătate, până la ora 23.00, au votat 362.436 de români, în turul 2 al prezidenţialelor, la care se adaugă 17.503 de votanţi prin corespondenţă.
În total, sunt 379.939 de voturi, potrivit BEC. La aceeaşi oră, în primul tur s-au prezentat la urne 298.500 de alegători (273.500 la secțiile de votare și 25.000 prin corespondență).
Aşadar, un plus de circa 81.500 de voturi faţă de scrutinul acum două săptămâni! Dacă şi mâine românii din străinătate vor ieşi la vot în acest ritm, va cădea recordul pe care diaspora l-a atins la primul tur: 675.276 de voturi.
Cei mai mulţi votanţi, până în prezent, au fost la o secţie din Londra: 3.873. Multe persoane au votat şi la câte o secție din Bruxelles (2.347) şi din Chişinău (1.912). La polul opus sunt Așhabat (Turkmenistan), unde a fost un singur votant, la Harare (Zimbabwe) – două voturi, și la Taşkent (Uzbekistan) – trei voturi.
Până la ora 23.00, potrivit datelor furnizate de BEC, cei mai mulţi români au votat în următoarele țări:
- Marea Britanie ….. 70.702
- Italia ……………….. 69.583
- Germania …………. 56.814
- Spania ……………… 53.084
- Rep. Moldova ……. 17.865
- Franţa ……………… 16.877
- Austria …………….. 11.750.
Eu sper la un milion pana la finalul votului in diaspora, insa vom vedea. Din cate mi-aduc aminte, citeam mai demult ca numai in Spania ar fi vreun milion de romani plecati cu munca, si-n Italia sunt foarte multi, dar cine stie in ce situatie sunt cu actele. Doamne-ajuta, in fapt, daca nu votezi e ca si cum nu existi, sau nu contezi. N-am sa inteleg niciodata absenteismul electoral. Cred ca si la alegerile locale ar trebui sa fie luata in seama si diaspora, pentru ca fiecare roman care-a plecat prin lume vine dintr-un loc, si e legat de el pentru totdeauna, si in perspectiva pe care ne-o dorim, sa-i vedem din nou acasa, chiar ar avea sens votul lor si la locale. In plus, mai cred ca ar trebui, dupa ce se face recensamantul anuntat in 2020, sa fie introdusa obligativitatea votului, asa cum are Belgia si Elvetia, pentru ca Romania a platit si plateste mult prea greu absenteismul electoral din decembrie 2016.
Ce folos ca ies aia din diaspora daca cei din tara stau pe c…r? Eu inteleg ca e lehamite mare, conferinta aia a presedintelui a fost o mare porcarie, si daca l-am inteles perfect ca nu a vrut nici macar sa stea langa veorika, darmite sa discute cu ea, nu am inteles treaba cu dezbaterea „de tip american” cu 8 jurnalisti, restul fiind injositi sa stea in sala, fara drept sa puna intrebari, JENANT, dle presedinte!!!! Nu stiu a cui a fost ideea , ori dl presedinte pur si simplu nu a vrut sa se vada cu lumea jurnalistilor, dar a fost o greseala de proportii!!!
Acuma, daca totusi veti castiga, dle presedinte, macar sa aveti gandul bun si sa faceti o dezbatere REALA cu jurnalistii DUPA alegeri, unde sa aveti o sala plina si oamenii sa va puna intrebari la care d-voasta sa le raspundeti, dar asa cum se raspunde, nu laconic, si cu trei cuvinte!!! Ar fi un pas spre deschidere, nu de alta dar votantul de dreapta a fost lovit in moalele capului de fuga d-voastra de dezbateri si de oamenii pe care ar trebui sa vi-i apropiati, nu sa-i ignorati, ori mai rau, sa-i impingeti la parte, ori si mai rau, in bratele psd!!!
Ati scris aici o parere care nu este numai a dv. personala este o realitate care in viitor aceasta aroganta a lui Iohannis o va plati .Presedintele sa fie pentru toti cetatenii unei tari nu pentru un grup .Atentie la bumerang