Lukașenko i-a promis lui Zelenski că Belarus nu va trimite trupe de luptă în Ucraina pentru a sprijini armata lui Putin

1
2648
Volodimir Zelenski

Într-un videoclip de 3 minute postat pe YouTube, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a informat compatrioții că a purtat o discuție telefonică lungă cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko.

„N-am vorbit cu el de 2 ani. Dar astăzi (duminică – n. red.) am discutat cu el mai mult. Conversația cu Lukașenko a fost foarte consistentă. Nu vreau ca rachete, avioane și elicoptere să zboare din Belarus în Ucraina. Nu vreau ca trupe să meargă în Ucraina din Belarus. Și el m-a asigurat de asta”, a declarat liderul de la Kiev.

În același timp, Zelenski a precizat că Lukașenko i-a propus ca delegațiile ucraineană și rusă să se întâlnească fără nicio condiție în zona râului Pripiat de lângă granița ucraineano-belorusă, nu de parte de Cernobîl.

„Voi spune sincer, ca întotdeauna. Nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar lăsați-i să încerce. Pentru ca mai târziu niciun singur cetățean al Ucrainei să nu aibă vreo îndoială că eu, ca președinte, nu am încercat să opresc războiul când era o șansă mică, dar totuși o șansă”, a declarat Zelenski.

El a mai spus că Ucraina va plăti fiecărui militar cu arma în mână câte 100.000 de grivne pe lună (echivalentul a peste 17.000 de lei sau 3.400 de euro), pentru a ști că țara îi este recunoscătoare.

De asemenea, a confirmat că invadatorii ruși au distrus unul dintre cele mai mari și puternice avioane din lume, AN-225 Mria, de fabricație ucraineană. „Și ultimul lucru. Ieri, din păcate, am pierdut Mria. Dar vechea Mria. Și vom construi o nouă Mria. Slavă Ucrainei!”, a conchis șeful statului ucrainean.

Legat de gigantul avion AN-225 Mria, Iuri Gusev, directorul general al concernului de stat Ukroboronprom, dezvăluia pe Facebook că „unul dintre motoare a fost scos pentru reparații, potrivit directorului Antonov Airlines, iar aeronava nu a putut decola în acea zi, deși au fost date comenzile relevante”.

În momentul de față, starea AN-225 Mria nu poate fi evaluată din cauză că aeroportul Gostomel a fost capturat de trupele lui Putin. Surse din cadrul Ministerului Apărării ucrainene susțin însă că restaurarea avionului va costa mai mult de 3 miliarde de dolari și că se vor depune toate eforturile pentru a se asigura că Federația Rusă va plăti integral reparațiile.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

* Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

* În trei zile, Rusia a pierdut 4.300 de militari, 706 vehicule blindate, 146 de tancuri, 27 de avioane, 26 de elicoptere și 2 nave

* VIDEO. Putin cere armatei ucrainene să doboare, prin lovitură de stat, „clica de drogați, naziști și teroriști” care conduce țara

* Un întreg regiment al Gărzii Naționale Cecene, în frunte cu generalul Tușaev, a fost spulberat lângă Kiev! „Măcelarii lui Kadîrov”, luptând pentru ruși, au fost lichidați de trupele speciale ucrainene

* 5.000 de militari ruși s-au revoltat la Belgorod, refuzând să meargă la luptă în Ucraina!

* Ministrul ucrainean al Apărării: „Rezistând 55 de ore, am distrus complet planurile inamicului”. 3.500 de ruși morți, 200 capturați

* Epuizați și rămași fără muniție, soldații ruși refuză să mai lupte, dezertează sau se predau trupelor ucrainene. Tot mai multe blindate rămân fără combustibil

* „În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

* Primul român omorât de rachetele lui Putin, în Ucraina, aproape de Transnistria. Andrei Dumbravă avea 32 de ani, o fetiță de 4 ani și o soție însărcinată în 7 luni

* Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

* Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

VIDEO. „Plecați de pe pământul nostru! Vom lupta până la ultimul glonț. Niciunul dintre voi nu se va întoarce viu de aici!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

VIDEO. Ultimul schimb de replici pe Insula Șerpilor: „Predați-vă!” / „Navă rusească, du-te-n p… mea!”. Cei 13 polițiști de frontieră ucraineni au murit eroic în luptă cu rușii

Zelenski: „Am fost lăsați să luptăm singuri. Tuturor le e frică”. Germania se opune decuplării Rusiei de la SWIFT, care ar fi o lovitură mortală

* Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

* Maia Sandu joacă tare: Moldova blochează Spunik.md, arma propagandistică prin care Rusia „incită la ură și război” în limba română!

OPINIE. Putin a pierdut deja! SUA și Europa, într-un consens total: Putin e un pericol pentru toată lumea. Urmează dezintegrarea lumii ruse. Tic-tac!

Rusia a ocupat centrala atomică de la Cernobîl. Personalul care o deservește a fost luat ostatic

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

„Un act sinucigaș pentru Putin și dezastruos pentru poporul rus. O rușine istorică”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here