Votul rușinos al Mariei Grapini, exprimat joi în Parlamentul European, nu poate fi ascuns de povestea mincinoasă livrată de aceasta opiniei publice. Reprezentantă a „grupului de interese al lui Dan Voiculescu” și aleasă pe lista PSD, Grapini a pus România pe „lista rușinii”, alături de alte 10 țări din Uniunea Europeană.
„Lista rușinii” s-a configurat joi, când Parlamentul European a adoptat o rezoluție ce stipulează că liderii care au comis crime de război în Ucraina ar putea fi judecați și pedepsiți de un Tribunal Internațional Special. Rezoluția a fost adoptată cu un vot zdrobitor: 472 pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri.
Sigur că rușinoase sunt și cele 33 de abțineri, dar au atras atenția mai ales cele 19 voturi împotriva rezoluției. Unul dintre acestea i-a aparținut singurului europarlamentar român de pe „lista rușinii”: Maria Grapini (68 de ani).
Aceasta figurează la Bruxelles ca reprezentantă a Partidului Umanist Social-Liberal (PUSL), jucăria politică a oligarhului Dan Voiculescu, condamnat pentru corupție în 2014. Sar Maria Grapini și-a obținut mandatul (al doilea consecutiv) în Parlamentul European pe lista PSD, ca urmare a unei înțelegeri politico-mediatice între Voiculescu și conducerea acestui partid.
Votul Mariei Grapini nu e surprinzător. În ultima vreme, în plin război de agresiune al Rusiei în Ucraina, europarlamentara lui Dan Voiculescu a lansat atacuri în serie împotriva țării invadate, mai ales la Antena 3, televiziunea familiei Voiculescu. Mai mult, Grapini a cerut Comisiei Europene să notifice Ucraina pentru nerespectarea drepturilor minorităților.
Între „s-a greșit la tastă” și „s-a blocat tasta”
La rezultatul votului de joi, privind rezoluția de pedepsire a decidenilor ruși, Maria Grapini apare că a votat împotriva rezoluției, alături de alți 18 eurodeputați, potrivit site-ului Parlamentului European. Ea e singurul europarlamentar român (dintre cei 33) în această situație. De asemenea, e singurul reprezentant al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, din care face parte și PSD (cu aliatul său PUSL cu tot).
Reacția virulentă a opiniei publice din România a făcut-o pe Maria Grapini să dea înapoi, spunând că a votat greșit și promițând că-și va schimba votul. Dar ea s-a încurcat în minciuni.
Pentru Digi 24 a declarat: „Se întâmplă să se greșească la tastă, dar poți să schimbi votul, și l-am schimbat imediat”.
Pentru HotNews.ro, Grapini a detaliat: „Nu este prima oara când se blochează tasta în consolă. Votul meu a fost în favoarea rezoluției. Am sesizat încă din sala situația și am transmis asistentei mele să scrie staff-ului tehnic și să explice situația. S-a modificat votul în sistem, dar pe online durează mai mult procedura”.
Pe Facebook, Maria Grapini a comentat la o postare proprie: „Votul meu la ora 12.37 este în favoarea rezoluției. Am corectat, deoarece mi s-a blocat tasta și pe regulament avem la dispoziție 72 de ore să schimbăm votul dacă a fost greșit”. Ea fusese întrebată de ce a votat împotriva unui Tribunal Internațional Special care să judece agresiunea Rusiei în Ucraina.
Așadar, reprezentanta PSD/PUSL oscilează între „s-a greșit la tastă” (adică a apăsat tasta care nu trebuia) și „s-a blocat tasta în consolă”. Explicațiile ei sunt neconvingătoare. Niciun alt europarlamentar, dintre cei 524 care au votat la rezoluția anti-Rusia, nu a invocat probleme „cu tasta”.
„Lista rușinii”, deschisă de Germania
Consultând lista celor 19 europarlamentari care au votat împotriva rezoluției, făcând astfel un serviciu Rusiei putiniste, observăm că aceștia provin din 11 țări (dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene).
Cei mai mulți europarlamentari anti-rezoluție provin din Germania: 3, dar aceasta este și țara cu cel mai numeros grup din Legislativul de la Bruxelles (96, urmată de Franța – 79, Italia – 76, Spania – 59 și Polonia – 52).
Cei trei europarlamentari germani care au votat pro-Rusia provin de la extrema dreaptă (Alternativa pentru Germania – 2), și de la extrema stângă (Die Linke – 1).
Cu câte doi „parlamentari ai rușinii” contribuie Italia, Grecia, Cehia, Slovacia, Portugalia și Irlanda.
Câte unul provine din România, Franța, Olanda și Letonia.
Cele 11 țări din care provin „europarlamentarii rușinii”
- 3 – Germania
- 2 – Cehia
- 2 – Grecia
- 2 – Irlanda
- 2 – Italia
- 2 – Portugalia
- 2 – Slovacia
- 1 – Franța
- 1 – Letonia
- 1 – Olanda
- 1 – România
Cele 16 țări care nu au europarlamentari pe „lista rușinii”: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Extremiști de dreapta și comuniștii
Majoritatea celor 19 europarlamentari de pe „lista rușinii” reprezintă partide extremiste, gen Adunarea Națională a lui Le Pen în Franța sau comuniștii din Cehia, Grecia și Portugalia.
„Lista rușinii” era structurată pe 3 grupuri europarlamentare, din cele 8 din Parlamentul European: Grupul Stângii (6 voturi), Grupul Grupul Identitate și Democrație (3 voturi) și Deputații neafiliați (9 voturi). Prin votul său, Maria Grapini a adăugat și Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.
Cei 19 europarlamentari care au votat pro-Rusia
- Gunnar Beck (Germania) – Alternative für Deutschland / Grupul Identitate și Democrație (ID)
- Tiziana Beghin (Italia) – Movimento 5 Stelle / Deputați neafiliați
- Hynek Blasko (Cehia) – Svoboda a prima demokracie / Grupul Identitate și Democrație (ID)
- Clare Daly (Irlanda) – Independents for change / Grupul Stângii
- Özlem Demirel (Germania) – Die Linke / Grupul Stângii
- Francesca Donato (Italia) – Independent / Deputați neafiliați
- Marcel de Graaff (Olanda) – Forum voor Democratie / Deputați neafiliați
- Maria Grapini (România) – PUSL / Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților
- Hervé Juvin (Franța) – Rassemblement National / Deputați neafiliați
- Katerina Konečna (Cehia) – Partidul Comunist din Boemia și Moravia / Grupul Stângii
- Maximilian Krah (Germania) – Alternative für Deutschland / Grupul Identitate și Democrație (ID)
- Lefteris Nikolaou-Alavanos (Grecia) – Partidul Comunist din Grecia / Deputați neafiliați
- Kostas Papadakis (Grecia) – Partidul Comunist din Grecia / Deputați neafiliați
- Sandra Pereira (Portugalia) – Partidul Comunist Portughez / Grupul Stângii
- Joao Pimenta Lopes (Portugalia) – Partidul Comunist Portughez / Grupul Stângii
- Miroslav Radačovsky (Slovacia) – Slovak PATRIOT / Deputați neafiliați
- Milan Uhrik (Slovacia) – Hnutie Republika / Deputați neafiliați
- Mick Wallace (Irlanda) – Independents for change / Grupul Stângii
- Tatjana Zdanoka (Letonia) – Latvijas Krievu savienîba / Deputați neafiliați
Rezoluția Parlamentului European: „Nu mai este posibil ca Federația Rusă, sub conducerea lui Putin, să revină la relațiile anterioare cu Occidentul”
Rezoluția votată la Strasbourg îndeamnă statele membre UE să sprijine înființarea unui Tribunal Internațional Special care să-i judece pe decidenții ruși responsabili pentru crimele de război din Ucraina.
Rezoluția subliniază rolul important al acestui tribunal în înfăptuirea justiției pentru poporul ucrainean, în facilitarea cererii de despăgubiri și a procesului oricărei reconcilieri viitoare, precum și în descurajarea altor actori internaționali de a imita agresiunea ilegală a Rusiei.
Parlamentul European declară că atrocitățile comise de forțele ruse la Bucha, Irpin și multe alte orașe ucrainene dezvăluie brutalitatea războiului și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției, în conformitate cu dreptul internațional.
Eurodeputații cer onstituțiilor europene să insiste pentru crearea unui Tribunal Internațional Special, în strânsă cooperare cu Ucraina și cu comunitatea internațională, care să urmărească penal conducerea politică și militară a Rusiei și aliații acesteia.
Înființarea unui tribunal ar acoperi lacunele mari din actuala structură instituțională a justiției penale internaționale și ar completa eforturile de investigare ale Curții Penale Internaționale, care în prezent nu poate investiga crima de agresiune din Ucraina.
Eurodeputații subliniază că tribunalul trebuie să aibă competența de a-i investiga nu numai pe Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Federației Ruse, ci și pe Aleksandr Lukașenka și pe apropiații acestuia din Belarus.
Lucrările pregătitoare ale UE privind Tribunalul Internațional Special ar trebui să înceapă fără întârziere. Autoritățile ucrainene și internaționale trebuie sprijinite în vederea obținerii dovezilor care urmează să fie utilizate în viitor. Modalitățile exacte și componența Tribunalului Special rămân de stabilit.
În comunicatul de presă transmis de Parlamentul European se arată: „Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui Tribunal Special ar trimite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale că președintele Putin și conducerea Rusiei în general pot fi condamnați pentru crima de agresiune din Ucraina. Eurodeputații subliniază că nu mai este posibil ca Federația Rusă, sub conducerea lui Putin, să revină la relațiile anterioare cu Occidentul”.
Mai greșește și computerul !
Corect ar fi fost să fie lăsată Savanta de Renume Mondial să numere voturile ! 😂😂😂😂😂😂
Felix Varanul este mare mason de rang 33. Firesc sa aiba nenumarate slugi care se executa. Una este chiar Grapipi.
SI varanul E mason? DE bucureni ?