luni, aprilie 15, 2024
AcasăLumeaLichidarea lui Navalnîi a fost pregătită cu câteva ore înainte. Mărturii din...

Lichidarea lui Navalnîi a fost pregătită cu câteva ore înainte. Mărturii din lagărul morții: „Era clar că ceva avea să se întâmple!”

-

Situația din colonia penală IK-3 „Lupul Polar”, amplasată în satul Harp din districtul siberian Iamalo-Neneția (parte a Federației Ruse), în gerurile de dincolo de Cercul Polar, a început să se precipite chiar în ajunul lichidării „oficiale” a opozantului Aleksei Navalnîi, care fusese condamnat de regimul criminal de la Kremlin la 19 ani de închisoare sub acuzația de „extremism”. Era încarcerat din ianuarie 2021.

Oficial, Aleksei Navalnîi (47 de ani) a murit vineri, 16 februarie, la ora 16.11.

În seara zilei de joi, 15 februarie 2024, gardienii ar fi inspectat toate celulele – un lucru neobișnuit, întrucât „raidul” avea loc, de regulă, doar înaintea unor sărbători.

Dezvăluirea e făcută, pentru publicația „Novaia Gazeta. Europa”, de un cetățean rus închis în acea pușcărie din nordul înghețat.

- Advertisement -

O altă noutate: în ajunul lichidării lui Navalnîi s-ar fi întărit și „securitatea” zonei.

Prima dezvăluire sub protecția anonimatului a deținutului chestionat de „Novaia Gazeta. Europa”: „Totul a început cu faptul că verificarea de seară, care are loc între orele 20.00 și 20.30, a fost foarte accelerată. Acest lucru se întâmplă adesea în ajunul sărbătorilor, când gardienii se grăbesc să ajungă la masă, dar ieri (15 februarie 2024 – n. red.) nu a fost sărbătoare. Apoi am fost închiși în barăci, s-au asigurat că nu va exista nicio mișcare între barăci, iar securitatea a fost întărită. Deci, nici nu puteai să scoți nasul în stradă. Se auzeau unele mașini care intrau în zonă, în plină seară și de trei ori pe parcursul nopții, dar nu puteau fi văzute pe fereastră”.

„Și apoi – bang! – vine de nicăieri controlul! Era clar că ceva era pe cale să se întâmple”

În dimineața zilei de 16 februarie 2024 – ziua morții „oficiale” a lui Navalnîi – s-a desfășurat un nou control absolut al barăcilor în care erau ținuți o parte dintre condamnați. Li s-au confiscat mai multe bunuri, cum ar fi telefoane mobile, cărți de joc sau plonjoare. Din explicațiile deținutului reiese clar că toată lumea din IK-3 se aștepta la ceva neprevăzut.

- Advertisement -

A doua dezvăluire sub protecția anonimatului a deținutului chestionat de „Novaia Gazeta. Europa”: „De obicei, atât administrația zonei, cât și prizonierii află despre astfel de controale nu cu o zi sau două înainte de sosirea lor, ci cu aproximativ o lună, și se pregătesc pentru ele din timp. Asta pentru că nici deținuții, nici gardienii nu au nevoie de obiecte suplimentare pe care le pot găsi inspectorii. Și apoi – bang! – vine de nicăieri controlul! Era clar că ceva avea să se întâmple!”.

La ora 8.00 dimineața (ora Moscovei), mai informează pușcăriașul, se știa deja de moartea lui Navalnîi! La Harp, locul coloniei penale IK-3, era 10 dimineața. Deținutul e convins că Navalnîi n-a primit niciun fel de ajutor medical de urgență, ci a fost pur și simplu omorât cu bună-știință.

A treia dezvăluire sub protecția anonimatului a deținutului chestionat de „Novaia Gazeta. Europa”: „Celula de pedeapsă, unde a fost plasat (Navalnîi – n. red.), este situată vizavi de barăci, dar dacă acolo s-ar fi deplasat o ambulanță, ar fi fost vizibilă. Nu existau ambulanțe în colonie în dimineața zilei de 16 februarie; au apărut abia după ce s-a aflat că Navalnîi era deja mort. Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară (15 februarie 2024 – n. red.). Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă bine în cazarmă și să organizeze o percheziție dimineața?”.

Aleksei Navalnîi sub pază putinistă

„Încă de dimineață, atât «proprietarul», cât și «nașul» umblau devastați, de parcă ar fi avut o pungă goală pe cap”

Totodată, deținutul din IK-3 mărturisește că decesul lui Navalnîi i-ar fi „surprins” chiar și pe conducătorii coloniei. I-ar fi văzut în dimineața acelei zile cum merg îngândurați, cu fețele „devastate”, de parcă ar fi avut o „pungă goală” pliată pe cap. A mai sesizat și câteva mașini intrate în curtea administrației pușcăriei, în jurul orei 13.00 (ora Moscovei) – ora 15.00 (ora locală din districtul Iamalo Neneția).

A patra dezvăluire sub protecția anonimatului a deținutului chestionat de „Novaia Gazeta. Europa”: „Încă de dimineață, atât «proprietarul» (șeful coloniei – n. red.), cât și «nașul» (șeful părții operaționale a coloniei – n. red.) umblau devastați, de parcă ar fi avut o pungă goală pe cap. După-amiaza, pe la ora 3, mai multe mașini au intrat deodată în administrație. Una din «Bufniță» (face referire la colonia IK-18, unde sunt încarcerați condamnații pe viață – n. red.), câteva din Labîtnanghi (cel mai apropiat oraș de satul Harp, situat la aproximativ 35 de kilometri – n. red.) și, cu siguranță, din Salehard (oraș situat la 70 de kilometri de Harp – n. red.). Cred că o poziție comună s-a elaborat înaintea celei de la Moscova”.

În colonie s-a aflat de inspecția Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN) în același timp cu vestea morții lui Aleksei Navalnîi. Ca urmare a acestui fapt, deținuții sunt convinși că fostul opozant al teroristului Putin s-a stins din viață mai devreme decât era anunțat.

„Novaia Gazeta Europa”: „În colonie s-a aflat despre sosirea unei comisii de la biroul central al FSIN cam în același timp cu moartea lui Navalnîi. Potrivit condamnaților, aceasta era încă o dovadă că prizonierul politic a murit mult mai devreme decât se anunțase. Ei sunt siguri că nici «proprietarul Kalina» (șeful IK-3, colonelul serviciului intern Vadim Kalinin – n. red.), nici subalternii săi nu au o relație directă cu moartea lui Navalnîi. Nu abandonează complet nici presupunerea că șefii coloniei trebuia să execute un ordin pe care nu doreau să-l îndeplinească”.

Deținuții periculoși te pot bate sau omorî în timpul „plimbării” prin curte. Ei sunt mână-n mână cu gardienii

Serviciul Federal al Penitenciarelor din Federația Rusă anunțase că administrația coloniei IK-3 chemase o ambulanță pentru deținutul Aleksei Navalnîi, căruia i se făcuse rău în urma unei plimbări. Acest tip de „plimbări” nu se realizau însă oricând. Și, în niciun caz, nu se efectuau ca într-un parc existent pe teritoriul închisorii.

O altă publicație anti-Kremlin, „Meduza”, informează că toți condamnații aveau la dispoziție un timp limitat de „recreere”. Durata era de aproximativ o oră. Iar locul, dacă se poate numi astfel, se dovedește a fi o curte minusculă cu „saci de beton” și cu „plasă deasupra”. Practic, prizonierii închiși acolo din motive politice, cum a fost Navalnîi, ieșeau dintr-o „celulă de pedeapsă” și intrau în alta – cea „de clătire a ochilor”.

Meduza: „«Infractorilor» care se află într-o celulă de pedeapsă li se permit plimbări zilnice de cel puțin o oră. Aceste plimbări, spun doi foști prizonieri ai IK-3, au loc în curți mici: «saci de beton cu plasă deasupra». Iar din curțile situate aproape de SUS (abreviere pentru «condiții stricte de detenție») au fost scoase camerele de supraveghere”.

Acolo, așa-zișii gardieni sunt mână-n mână cu cei mai periculoși deținuți. Ei păzesc curtea doar de formă, „își încălzesc urechile”, iar colaboratorii administrației coloniei, condamnații, pot ajunge oricând la prizonierul care se plimbă prin zonă ca să-l omoare, să-l bată, să facă orice cu el. Asta le-a transmis jurnaliștilor de la „Meduza” un fost prizonier al coloniei siberiene – bătut în curte în timp ce „se plimba”.

„Ești singur în curte, dacă nimeni nu este adus să te vadă”, a povestit fostul deținut. În sensul că, dacă ești „cuminte”, nu ți se trimit „matahale” în perioada de „recreere”, ca să te bată sau chiar să te omoare.

Navalnîi după gratii

Misterul cheagului de sânge

S-a amplicat ideea venită dinspre propaganda putinistă că Aleksei Navalnîi ar fi murit din cauza unui cheag de sânge care i-ar fi produs un tromboembolism. Dincolo de emanația acestui diagnostic, trebuie spus că „boala” băgată la înaintare de regimul de la Moscova putea fi creată chiar în curtea coloniei.

Mai precis, Navalnîi și-ar fi pierdut viața tocmai după „o plimbare” în care a fost „însoțit” de persoane necunoscute: plantate acolo fie de inspectori, fie de conducerea coloniei (deținuții îi absolvă însă de păcate pe șefii lor în această privință). La aceeași concluzie a ajuns și un expert criminalist.

Într-o declarație acordată pentru „Novaia Gazeta. Europa”, Igor S. subliniază: „Dacă un cheag de sânge blochează o arteră pulmonară, moartea are loc în câteva secunde. Și, până în acest moment, o persoană poate nici să nu bănuiască faptul că mai are doar câteva minute de trăit. Cheagul de sânge s-ar fi putut desprinde de la sine sau s-ar fi putut desprinde din cauza unui impact mecanic. De exemplu, Navalnîi ar fi putut fi lovit în picior, unde acest cheag de sânge era amplificat, făcându-l să se rupă de venă și să iasă «la plimbare» în tot corpul”.

Conform unei mărturii depuse pentru „Meduza” de trei foști deținuți ai coloniei penale IK-3, condamnații sunt scoși la plimbare dimineața devreme, orarul variind între 5 și până spre 7-8. În acest interval, ei intră pe rând în curte. Mai întâi apar cei din ȘIZO, cum este denumită „celula de pedeapsă”, apoi, când se întorc în „camere”, vin cei din SUS – cei închiși în sectorul „condiții stricte de detenție”.

Niciodată nu sunt lăsați împreună unii cu alții, pentru „a nu vorbi unul cu altul și pentru a nu striga”. Teoretic, dar și practic, Navalnîi putea fi lichidat într-o astfel de curte „cu saci de beton cu plasă deasupra”, mai ales că, potrivit poziției unui deținut, în dimineața zilei de 16 februarie (ora locală 10) se aflase deja de moartea activistului pro-democrație.

Deci, Navalnîi putea fi lichidat în acea curte „după o plimbare”. Plimbarea lui, potrivit „Meduza”, ar fi început la ora 6.30. Chiar Navalnîi povestea în urmă cu ceva vreme că e scos în curtea coloniei în jurul acestei ore. Așadar, cel mai probabil, uciderea lui s-a produs în dimineața zilei de 16 februarie.

Și ceilalți deținuți închiși în IK-3 au spus la unison că perioadele de „relaxare” erau stabilite între orele 5 și 8 dimineața. Pe toată perioada detenției, Navalnîi a stat de 27 de ori într-o „celulă de pedeapsă” (ȘIZO). Ultima oară a fost trimis acolo pe 14 februarie, cu două zile înainte de a fi lichidat.

„Întregul sector, incluzând coridorul, este acoperit de ciuperci. Acolo cresc ciuperci din podea”

Condițiile de detenție din IK-3 sunt groaznice. Un deținut care și-a petrecut doi ani în acea colonie penală scoate la iveală mai multe date importante despre structura represivă a Kremlinului.

 • Zona SUS este una pentru „condiții stricte de detenție”, unde și-a petrecut întreaga perioadă de detenție – una de izolare.
 • Zona SUON (a doua denumire a zonei SUS) este una pentru „condiții stricte de executare a unei pedepse”. Este separată de restul coloniei. Sunt 19 camere de ambele părți. În ele stă câte o persoană sau cel mult două. „Întregul sector, incluzând coridorul, este acoperit de ciuperci. Acolo cresc ciuperci din podea”, dezvăluie el.
 • PKT sunt niște barăci de tip celulă, la fel de izolate de restul coloniei.
 • EPKT este un sector de spații cu o singură cameră, situat vizavi de PKT, unde a fost închis și Aleksei Navalnîi.
 • În PKT sunt trimiși cei care „au încălcat cu răutate procedurile stabilite pentru executarea pedepsei”, pe un termen de până la 6 luni.
 • În EPKT intră „infractorii rău intenționați”, pe un termen de până la un an, cum a fost cazul lui Navalnîi.
 • EPKT este o instituție similară cu o închisoare separată dintr-o colonie. „Este un corp cu două etaje. Există o mulțime de colțuri, locuri discrete, o mulțime de ieșiri, este ușor să pierzi o persoană. Nimeni nu va ști nici măcar că ea se află în zonă”, a relatat, pentru „Meduza”, un alt deținut închis în IK-3, apoi eliberat în 2022.
Organizarea coloniei penale IK-3 („Lupul Polar”)

Deținuții bolnavi așteaptă într-o cușcă de metal, la minus 50 de grade

Deținuții resping la unison ideea că Navalnîi ar fi beneficiat de îngrijiri medicale după ce s-ar fi simțit rău în urma acele „plimbări” prin curtea coloniei. Unul dintre ei, de pildă, nu-și amintește un singur caz în care medicii să fi venit la o persoană încarcerată pentru a o trata.

Un alt deținut, eliberat în 2017, spune că, înainte să fie internați, camarazii săi bolnavi erau nevoiți să aștepte adesea afară într-o cușcă de metal, mutată în toate părțile: „O persoană cu febră poate sta și aștepta, dar afară pot fi minus 50 de grade. Ți-au dat o pastilă, iar dacă temperatura nu scade mâine, trebuie să mergi din nou la ei”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* 10 minciuni ale lui Putin în interviul cu Tucker Carlson, demontate imediat de Ministerul de Externe polonez. Bucureștiul tace și după 4 zile, deși cei doi au invocat ostil România și Transilvania

- Advertisement -

1 COMENTARIU

 1. E clar cine poarta vina: PPP (piticul psihopat putin).
  Cred ca un asemenea individ (PPP) nu poate fi fericit niciodata. Sa traiesti tot timpul cu gindul ca la un moment dat apare un om mai valoros si mai iubit decit tine si te pune in inferioritate, asta te afecteaza daca esti un dictator complexat ca PPP.
  PPP merita sa aiba un sfarsit asa cum a trait.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -