Peste 2.000 de ucraineni au fost antrenați în principal pentru războiul de tranșee în tabere din Franța, România și Polonia de către instructorii francezi, anunță cotidianul „Le Monde” în ediția sa de joi. Recruții ucraineni au primit instrucția necesară în sesiuni care au durat în medie câte două luni, mai informează publicația franceză.
Se știe că dintre cei peste 2.000 de ucraineni, 600 au fost antrenați în Polonia. Guvernul român ține la secret aceste informații – dovadă că a fost nevoie să publice francezii date pentru a se afla câte ceva –, astfel că nu se știe câți ucraineni au fost pregătiți în România. Recruții ucraineni au trecut prin mâinile mai multor tipuri de arme, fiind pregătiți de vânătorii de munte, de parașutiști și de artileriști. De asemenea, și forțele speciale le-au dat o sesiune de pregătire.
„Le Monde” scrie că instrucția s-a făcut pe echipamentele franceze predate deja Kievului, inclusiv tancuri ușoare AMX 10 RC și tunurile autopropulsate Caesar. Infanteria a primit pregătire pentru războiul de tranșee, acordarea de asistență medicală, luptă urbană, misiuni de recunoaștere cu blindate și cum se conduce un grup de luptă mixt mecanizat. „Au vrut să învețe războiul de tranșee“, a spus o sursă militară franceză despre ucraineni. Dat fiind specificul confruntării din sudul țării lor, aceștia au căutat să se specializeze pentru acest război de poziții.
Foarte interesantă este informația privind vârstele celor instruiți, despre care publicația franceză spune că variau foarte mult, de la 18 ani până la peste 50! Între trupele trimise la specializare s-au numărat și câteva femei, inclusv o lunetistă foarte experimentată, care a făcut o impresie puternică printre francezi.
Un alt amănunt interesant este că mulți dintre militarii ucraineni veniți la specializare aveau deja experiența frontului. „Ajung adesea foarte obosiți, dar foarte serioși”, a spus un ofițer francez pentru „Le Monde”.
Instructorii au relatat că aceste calupuri de câte două luni de instrucție le-au fost utile ca să vadă decalajele de cultură și experiență militară. Mulți dintre ucraineni, inclusiv cei veniți de pe front, nu cunoșteau tactici de luptă și nu aveau organizare. „Se mișcau în haite”, a povestit unul dintre cei care au luat parte la antrenarea militarilor ucraineni.